- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
58g szőlőlevél52 kcal
-
108g darált sertéshús197 kcal
-
25g rizs90 kcal
-
14g olívaolaj125 kcal
-
67g paradicsom12 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
350g szőlőlevél309 kcal
-
650g darált sertéshús1183 kcal
-
150g rizs537 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
18.6g szőlőlevél16 kcal
-
34.6g darált sertéshús63 kcal
-
8g rizs29 kcal
-
4.5g olívaolaj40 kcal
-
21.3g paradicsom4 kcal
-
9.6g vöröshagyma3 kcal
-
2.1g citromlé0 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.7 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 786.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 234 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 335 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 215.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 812 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 136 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 416 micro
-
β-karotin 9463 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1715 micro
-
Lut-zea 1261 micro
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 166.3 g
Zsír
-
Összesen 163.2 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 410 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4719.4 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 1401 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 554 mg
-
Foszfor 2009 mg
-
Nátrium 547 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 211.3 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 1290.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4870 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 149 mg
-
D vitamin: 117 micro
-
K vitamin: 814 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 53 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 756 micro
-
Kolin: 537 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 2495 micro
-
β-karotin 56780 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 7565 micro
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 68.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 259 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 133 micro
-
β-karotin 3024 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 548 micro
-
Lut-zea 403 micro
Hozzávalók
-
70 db szőlőlevél
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 citromból nyert citromlé
-
0.5 csokor petrezselyem
-
menta ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
Elkészítés
- Az olajon megfuttatjuk a hagymát, a darált húst, ezt fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, párat rottyantunk rajta, majd beletesszük a petrezselymet, a rizst, a citromlevet, a fűszereket, jól összekeverjük, lehúzzuk a tűzről, és befedve kicsit hűlni hagyjuk.
- A szőlőleveleket jól megmossuk, ha kis szár maradt rajtuk, azt éles kis késsel levágjuk, és egy nagy lábasban forró vízbe tesszük őket 2-3 percre, hogy kissé megpuhuljanak. Lyukas kanállal szedjük ki, egy hideg vízzel teli tálba (így nem fognak összeragadni).
- Egy lapos tálra teszünk egy szőlőlevelet, a fényes oldalával alulra, az eres oldala néz felénk, és az aljára teszünk hosszában egy kiskanálnyi tölteléket (ne ijedjünk meg, ha kevésnek tűnik, a rizs megdagad), és az aljánál a két szélét felfelé ráhajtjuk a töltelékre, majd a levél jobb és bal oldalát hajtjuk rá, ezután alulról kezdve felcsavarjuk.
- Ha már megtöltöttük az összes levelet (érdemes az anyu segítségét kérni, gyorsabban megy), egy nagyobb lábas alját befedjük néhány kimaradt vagy elszakadt levéllel, és erre körkörösen helyezzük a töltikéket. Kb. 2-3 sor lesz, attól függ, hogy mekkora a lábasunk.
- A lábasban a töltikékre öntünk egy kis vizet (aki akarja, lehet ízesíteni egy leveskockával, egy kis citrommal, paradicsommal), éppen hogy betakarja őket, és egy fordított lapostányért helyezünk a tetejükre, középre, a lábast befedjük.
- Forrás után azonnal közepesre állítjuk a tűzhelyünket, és kb. 40-45 percig főzzük.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7301
- Feltöltés dátuma: 2013. június 04.
Ajánló
Meleg vagy hideg előételként szokták tálalni, de könnyű ebédnek vagy vacsorára egy kis joghurttal, citrommal egyedül is megállja a helyét. A képen az elvágott koupepiaknál az alsó kettő vegán, a felső darált húsos.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Végre kinőttek a szőlőlevelek! Igen, igen ez a dolma, dolmadakia (töltike) a ciprusi dialektuson. A tavaszi fő kedvenc, nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna. Még másnap, hidegen is (talán még finomabb) tálalhatjuk, előételként. Természetesen permetezés előtt szedjük le a világoszöld, közepes-nagyobb leveleket. A görög meze egyik elmaradhatatlan fogása, kissé időigényes, a végeredmény azonban megéri. A vegán változatnál (ez a krétai dolma) egyszerűen hagyjuk ki a darált húst, és helyettesítsük a reszelő nagy fokán reszelt 2-3 cukkinivel és egy nagyobb krumplival, és friss kaporral is ízesítsük. A cukkini virágokat ugyanígy lehet tölteni, folyt. köv.:))