r
Nosalty Logó

Koupepia

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Oli(E)va
Koupepia
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 489 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2935 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 155 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    786.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    335 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    215.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    812 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    136 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    416 micro
  • β-karotin
    9463 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1715 micro
  • Lut-zea
    1261 micro
Összesen 489 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    166.3 g

Zsír

  • Összesen
    163.2 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    410 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4719.4 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    1401 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    554 mg
  • Foszfor
    2009 mg
  • Nátrium
    547 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    211.3 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    1290.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4870 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    117 micro
  • K vitamin:
    814 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    756 micro
  • Kolin:
    537 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    2495 micro
  • β-karotin
    56780 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    7565 micro
Összesen 2935 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    251.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    259 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    133 micro
  • β-karotin
    3024 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    548 micro
  • Lut-zea
    403 micro
Összesen 155 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, a darált húst, ezt fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, párat rottyantunk rajta, majd beletesszük a petrezselymet, a rizst, a citromlevet, a fűszereket, jól összekeverjük, lehúzzuk a tűzről, és befedve kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A szőlőleveleket jól megmossuk, ha kis szár maradt rajtuk, azt éles kis késsel levágjuk, és egy nagy lábasban forró vízbe tesszük őket 2-3 percre, hogy kissé megpuhuljanak. Lyukas kanállal szedjük ki, egy hideg vízzel teli tálba (így nem fognak összeragadni).
  3. Egy lapos tálra teszünk egy szőlőlevelet, a fényes oldalával alulra, az eres oldala néz felénk, és az aljára teszünk hosszában egy kiskanálnyi tölteléket (ne ijedjünk meg, ha kevésnek tűnik, a rizs megdagad), és az aljánál a két szélét felfelé ráhajtjuk a töltelékre, majd a levél jobb és bal oldalát hajtjuk rá, ezután alulról kezdve felcsavarjuk.
  4. Ha már megtöltöttük az összes levelet (érdemes az anyu segítségét kérni, gyorsabban megy), egy nagyobb lábas alját befedjük néhány kimaradt vagy elszakadt levéllel, és erre körkörösen helyezzük a töltikéket. Kb. 2-3 sor lesz, attól függ, hogy mekkora a lábasunk.
  5. A lábasban a töltikékre öntünk egy kis vizet (aki akarja, lehet ízesíteni egy leveskockával, egy kis citrommal, paradicsommal), éppen hogy betakarja őket, és egy fordított lapostányért helyezünk a tetejükre, középre, a lábast befedjük.
  6. Forrás után azonnal közepesre állítjuk a tűzhelyünket, és kb. 40-45 percig főzzük.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 94
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7300
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 04.

Ajánló

Meleg vagy hideg előételként szokták tálalni, de könnyű ebédnek vagy vacsorára egy kis joghurttal, citrommal egyedül is megállja a helyét. A képen az elvágott koupepiaknál az alsó kettő vegán, a felső darált húsos.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Oli(E)va 85 recept

Végre kinőttek a szőlőlevelek! Igen, igen ez a dolma, dolmadakia (töltike) a ciprusi dialektuson. A tavaszi fő kedvenc, nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna. Még másnap, hidegen is (talán még finomabb) tálalhatjuk, előételként. Természetesen permetezés előtt szedjük le a világoszöld, közepes-nagyobb leveleket. A görög meze egyik elmaradhatatlan fogása, kissé időigényes, a végeredmény azonban megéri. A vegán változatnál (ez a krétai dolma) egyszerűen hagyjuk ki a darált húst, és helyettesítsük a reszelő nagy fokán reszelt 2-3 cukkinivel és egy nagyobb krumplival, és friss kaporral is ízesítsük. A cukkini virágokat ugyanígy lehet tölteni, folyt. köv.:))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...