Körmös csülökpörkölt bográcsban
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
188g sertéscsülök261 kcal
-
188g sertésköröm282 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
63g zöldpaprika10 kcal
-
38g paradicsom7 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
6 kcal
-
25g sertészsír226 kcal
-
38g víz0 kcal
Összesen
821
kcal
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
1500g sertéscsülök2084 kcal
-
1500g sertésköröm2258 kcal
-
540g vöröshagyma197 kcal
-
500g zöldpaprika82 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
21g fokhagyma28 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
16g fűszerpaprika45 kcal
-
200g sertészsír1804 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
6552
kcal
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
30.8g sertéscsülök43 kcal
-
30.8g sertésköröm46 kcal
-
11.1g vöröshagyma4 kcal
-
10.3g zöldpaprika2 kcal
-
6.2g paradicsom1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
4.1g sertészsír37 kcal
-
6.2g víz0 kcal
Összesen
135
kcal
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.5 g
Zsír
-
Összesen 58.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 231 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 981.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 422 mg
-
Nátrium 298 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 355.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 61 micro
-
β-karotin 799 micro
-
β-crypt 127 micro
-
Likopin 965 micro
-
Lut-zea 603 micro
Összesen
821
kcal
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 476.3 g
Zsír
-
Összesen 467.2 g
-
Telített zsírsav 160 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 212 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 1851 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7855.2 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 465 mg
-
Kálcium 1139 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 428 mg
-
Foszfor 3378 mg
-
Nátrium 2386 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.5 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 2842.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 659 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 413 mg
-
D vitamin: 420 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 80 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 294 micro
-
Kolin: 921 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 484 micro
-
β-karotin 6392 micro
-
β-crypt 1018 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 4821 micro
Összesen
6552
kcal
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 158 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
135
kcal
Hozzávalók
-
1.5 kg sertésköröm
-
4 teáskanál köménymag
-
só ízlés szerint
-
4 ek fűszerpaprika
-
200 g sertészsír
Elkészítés
- Először is a körmöket még vásárláskor vágassuk el hatfelé hentesünkkel. Lehetőleg fűrészt használjon a hentes, ne bárdot, így elkerülhetjük később a csontszilánkokat az ételben. Ha nem vagyunk túl gyakorlottak, akkor a legjobb a csülköt is kicsontoztatni a hentessel, a csontját szintén vágassuk három részre.
- A hagymát tisztítást követően vágjuk gorombára, majd zsíron tegyük fel pirulni egy lábasban. A zsír mennyiségétől ne ijedjünk meg, a jó alaphoz, és ennyi zöldséghez kell ennyi, ettől nem lesz zsíros az étel. Ebben a stádiumban beletehetjük az edénybe a csülök eldarabolt csontjait is. Amikor aranyszínűre pirult, adjuk hozzá a felkockázott zöldpaprikát. (Először mindenképpen nézzük meg mennyire erős a paprika, ha túlságosan az, távolítsuk el az erejét). Amikor a paprika üveges, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is, majd pirítsuk addig, amíg a paradicsom szétfő. (5-10 perc.) Ne feledkezzünk meg arról, hogy állandó felügyeletet igényel ez a folyamat ahhoz, hogy ne égessük le az alapot.
- Amikor az alap elkészült, kevés vízzel vagy csontlével öntsük fel, és forraljuk össze. Az átmosott körmöket ezután tegyük az alapba, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménymaggal, és lassan, kis lángon pároljuk. Ne túl sok lében végezzük a párolást, mindig apránként pótoljuk inkább. A körmöket a levének nem szabad ellepnie. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a körmök bőrös oldala nagyon hamar letapadhat az edény aljára, és pillanatok alatt megég, tönkretéve ezáltal az egész ételt. Köröm főzésénél gyakran kell mozgatnunk az edényt, kevergetnünk az ételt, hogy elkerüljük a leégést.
- Amíg a körmök puhulnak, addig kockázzuk fel a csülökhúst. Az optimális méret 2x2 cm, de természetesen eltérhetünk ettől, ha másképpen szeretnénk a húst vágni. Amikor a körmök majdnem teljesen puhára párolódtak, adjuk hozzá a csülökhúst. Pároljuk továbbra is kis lángon az ételt, nem szabad további folyadékot adnunk hozzá addig, amíg a csülök ki nem engedte a levét. Ez nagyon fontos, máskülönben főtt hús lesz belőle.
- Ebben a fázisban ízesítsük zúzott fokhagymával, majd fűszerpaprikával az ételt. Gyakori keverés mellett főzzük készre, amíg a csülök hús is megpuhul. Az étel befejezése előtt győződjünk meg afelől, hogy nem főtt-e ki túl sok zsír a körmökből. Ha igen, akkor a felesleges zsírt távolítsuk el kanál segítségével.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 40
- 7 napos nézettség: 173
- Össznézettség: 140475
- Feltöltés dátuma: 2014. május 31.
Ajánló
Kisebb-nagyobb társaságoknak tökéletes választás lehet szabadtéri programokhoz, kerti party-hoz. Házi savanyúsággal, friss kenyérrel remek egytálétel, aki mégis körettel fogyasztaná, tálalhat mellé sós burgonyát vagy tarhonyát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Csülökpörköltet általában körömmel együtt főzöm, így ízletesebb, "ragacsosabb" lesz a szaftja. Ezen kívül nálunk megoszlanak a vélemények a körömpörkölt vonatkozásában, nem mindenki van elragadtatva tőle, azonban a csülök révén hús is kerül az ételbe, így ki-ki megtalálhatja kedvenc részeit benne. Ez a recept klasszikusan szabad tűzön készül, így bográcsozásra is megfelelő. Azonban nagyon ügyeljünk arra, hogy a főzés során végig kizárólag kis tűzön szabad készíteni, máskülönben leég.