Korhely lencseleves füstölt hússal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
75g lencse264 kcal
-
75g savanyú káposzta14 kcal
-
200g füstölt tarja360 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
11g sertészsír101 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
500g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
300g lencse1056 kcal
-
300g savanyú káposzta57 kcal
-
800g füstölt tarja1440 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
2000g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
7.3g lencse26 kcal
-
7.3g savanyú káposzta1 kcal
-
19.5g füstölt tarja35 kcal
-
3.9g sárgarépa1 kcal
-
4.4g fehérrépa3 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.2g leveskocka1 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.9g tejföl10 kcal
-
48.9g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.6 g
Zsír
-
Összesen 46.6 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4496.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 3948 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 692.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 362 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 417 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 1242 micro
-
β-karotin 2986 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 316 micro
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 214.5 g
Zsír
-
Összesen 186.5 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17986.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 593 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 292 mg
-
Foszfor 1250 mg
-
Nátrium 15791 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 266.2 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 2771.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1446 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 102 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 111 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1666 micro
-
Kolin: 401 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 4966 micro
-
β-karotin 11942 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1262 micro
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 439.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 386 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 121 micro
-
β-karotin 292 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
-
30 dkg lencse
-
30 dkg savanyú káposzta
-
80 dkg füstölt tarja
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 db chili
-
2 db babérlevél
-
3 ek sertészsír
-
só ízlés szerint
-
2 l víz
Elkészítés
- Előző nap megfőzzük a füstölt tarját annyi vízben, hogy jól ellepje (legalább 1,5-2 liter vízben). A saját levében kihűtjük, a levet és a húst is félretesszük. (A vízbe nem szükséges semmit se tenni, de ha külön, magában akarjuk enni a füstölt húst, tehetünk bele 1 fej hagymát és egy kanál szemes borsot.) A füstölt hús főzése – a hús minőségétől függően – akár 2-3 óra is lehet!
- A főzés napján a lencsét gondosan átválogatjuk. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, mert a lencse között előfordulhat az őrlőkő törmeléke, és ki akar evés közben kőre harapni? A lencsét szűrőben alaposan átmossuk, és bő vízben állni hagyjuk addig, míg mindent előkészítünk. Tehát nem szükséges egy nappal korábban beáztatni, a lencse így is gyorsan megpuhul.
- A savanyú káposzta levét kicsavarjuk, de a levet felfogjuk, és félretesszük. (Szűrőbe téve átöblítjük, ha nagyon savanyú lenne.) A káposztát kicsit összevágjuk, úgy 3-4 vágással.
- A hagymát apróra felvágjuk. A fej felét 2 evőkanál zsíron megpároljuk, rádobjuk a savanyú káposztát, és felöntjük annyi füstölt húslével, hogy bőven ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk, ez kb. 50-60 perc. Ha nagyon pirulna, még levet (vizet) öntünk alá.
- Közben megtisztítjuk és felkarikázzuk a zöldségeket. Egy kanál zsíron megpároljuk a hagyma maradékát, rádobjuk a zöldségeket, ráöntjük a lecsorgatott lencsét, és felöntjük a füstölt hús főzőlevének maradékával és annyi vízzel, hogy sűrű levest kapjunk.
- A durvára összevágott fokhagymát, a szemes borsot, csípős paprikát, babért teatojásba zárjuk, és a levesbe pottyantjuk. Belemorzsoljuk a húsleveskockát is. Kevés só is kellhet rá, ha a füstölt hús nem volt elég sós, kóstolgassuk! A levest fedő alatt puhára főzzük, ez kb. egy óra.
- Ha minden puha, a külön készített káposztát beleöntjük a levesbe, és pár perc alatt az egészet összeforraljuk. Közben állítsuk be a leves végső sűrűségét (sűrű legyen), ha kell, még ízesítsük sóval, csípős ízzel, ha nem elég savanyú, a félretett káposztalével. Sűrű, enyhén csípős, savanykás ízű levest kell kapjunk, amit rámerünk a felkockázott, tányérokra adagolt füstölt húsra. A tányéron egy-két kanál tejfölt is belekeverhetünk. Mint minden káposztás étel, többször melegítve még finomabb!
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 14857
- Feltöltés dátuma: 2017. január 07.
Ajánló
Szerintem sörrel csúszik a legjobban!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
A savanyú káposzta és a füstölt hús megtréfálhatja az embert, sokkal nehezebben puhulnak meg, mint a lencse, ezért érdemes azokat külön készíteni, hogy biztosra menjünk. A füstöltet előző nap készítsük el, mert főzőlevének lényegi szerepe lesz levesünkben! Kiváló január elsejei étel, mert szerencsehozó lencséből készül, és a savanykás íz örömmel tölti el a szilveszterkor meggyötört gyomrot. Ez utóbbihoz még másnaposnak se kell lenni, az is elég, ha keveset alszunk. A füstölt tarja kitűnő hozzá, de más füstölt részből is készülhet, sonkadarabból, oldalasból, csülökből, de akár körömből is. A főtt füstölt hússal két dolgot tehetünk: szaporíthatjuk vele a levest, ha kiadósabbra akarjuk készíteni (ekkor második-féle nem is kell hozzá, csak egy szelet kenyér), de külön is megehetjük, akár szilveszter éjjel is.