Kompromisszum krémes Gabystól
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskótához
-
47g tojás59 kcal
-
17g cukor66 kcal
-
14g finomliszt52 kcal
-
7 kcal
A tetejéhez
-
39g leveles tészta146 kcal
A csokimázhoz
A krémhez
-
143g tej80 kcal
-
31g tojás40 kcal
-
11 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
36g cukor138 kcal
-
179 kcal
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
46 kcal
A tetejéhez
-
275g leveles tészta1020 kcal
A csokimázhoz
A krémhez
-
1000g tej560 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
500g növényi habtejszín1255 kcal
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 17% Zsír
A piskótához
-
10.8g tojás14 kcal
-
3.9g cukor15 kcal
-
3.3g finomliszt12 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A tetejéhez
-
34 kcal
A csokimázhoz
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.3g víz0 kcal
-
1g vaj7 kcal
A krémhez
-
32.9g tej18 kcal
-
7.2g tojás9 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
4.3g finomliszt16 kcal
-
8.2g cukor32 kcal
-
16.4g növényi habtejszín41 kcal
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22 g
Zsír
-
Összesen 39.5 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 268 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 807.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 215 mg
-
Nátrium 294 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.6 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 208 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 356 micro
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 154.1 g
Zsír
-
Összesen 276.3 g
-
Telített zsírsav 184 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1875 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5650.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 235 mg
-
Kálcium 1508 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 309 mg
-
Foszfor 1508 mg
-
Nátrium 2058 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 788.3 g
-
Cukor 475 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 410.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 980 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 301 micro
-
Kolin: 1456 mg
-
Retinol - A vitamin: 976 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2491 micro
- 9% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 185.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
12 dkg cukor
-
10 dkg finomliszt
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A tetejéhez
-
1 csomag leveles tészta
A csokimázhoz
-
2 ek cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 ek víz
-
3 dkg vaj
A krémhez
-
4 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
130 g finomliszt
-
250 g cukor
-
5 dl növényi habtejszín
Elkészítés
A piskótához
- Elsőre megsütjük a piskótát:
- A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
- A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, rászitáljuk a lisztet, kakaót, óvatosan összekeverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, elsimítjuk, és tűpróbáig sütjük.
- Ha megsült, papírral együtt kivesszük a tepsiből, félretesszük hűlni.
- Teteje:
- Másik sütőpapírt szabunk a tepsibe.
- Kinyújtunk kevés liszttel 1 lap leveles tésztát. Kivesszük a tepsiből a sütőpapírt, arra rátesszük a leveles tésztát, és a papíron kicsit túlnyújtvakinyújtjuk.Kb. 1-2 mm lesz. Megszurkáljuk több helyen, és 5-10 perc alatt készre sütjük. Ne várjuk meg, hogy a tetejemegpiruljon. Ha már megemelkedett rendesen, és az alját picit felhajtva pirosodik (tapintásra kicsit kemény) készen van. Hagyjuk benne a tepsibe.
- Készítsük el a csokimázat:
- Kevés vízzel keverjük el a kakaót cukorral. Addig főzzük össze, míg a cukor elolvad.Zárjuk el a gázt, keverjük el benne a vajat. Ne legyen túl sűrű, kenhetően folyósnak kell lennie.
- Alevelestésztát fordítsuk meg. Az alja lesz a teteje, és a csokikrémmel megkenjük. Az összeset használjuk fel. Tegyük be hűtőbe. Ha teljesen megdermedt, olyankockákra vágjuk, amilyen méretű krémeseket szeretnénk. Vegyük ki a tepsiből, és papírral együtt tegyük visszaa hűtőbe.
- Krém:
- A tojásokat válasszuk ketté. Nagyobb lábasba tegyük a sárgájukat, a lisztet és 125 g cukrot és a 2 zacskó vaníliás cukrot.Kevés hideg tejjel keverjük el. Az 1 l tejet kicsi adagonként adjuk hozzá kevergetve, hogy csomómentes legyen.
- Takarékon állandóan keverve sűrűre főzzük. Levesszük a gázról.
- A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a vaníliás krémhez.Visszatesszük a gázra, és óvatosan alulról felfelé kevergetve kb. 2-3 perc alatt "összefőzzük".
- Összeállítás:
- A kész piskótalapot kettévágjuk. Beletesszük a tepsibe az egyik lapot, megkenjük a vaníliáskrém felével, rátesszük a másik lapot, és a maradék krémet elsimítjuk rajta. Kb. 30 percet hagyjuk hűlni.
- A hulalát kemény habbá verjük, a teljesen kihűlt krémre egyenletesen rásimítjuk, a tetejére rátesszük(enyhén nyomjuk bele)a csokis kocka lapokat.
- A tepsi krémesünket kb. 1-2 órára tegyük vissza a hűtőbe. A csokitetők mentén éles késsel vágjuk kockákra (nekem 15 db lett).
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 26x36
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7428
- Feltöltés dátuma: 2012. november 26.
Ajánló
Frissen is finom, de szerintem másnap (1 éjszakát hagyom állni a hűtőbe, na jó néha 1 kockát szoktam adni) finomabb. A leveles tészta kellemesen felpuhul addigra. A türelmetlenkedőket "lekenyerezem" a masnikkal.:))
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A férjem imádja a krémest. Én csak a francia krémest. A párom szereti a leveles tésztát a tetején. Én nem. Mindig leszedegettem a tetejét, és átpasszoltam a tányérjára. Ő szereti a karamellásat, nekem meg túl édes. Ő azt mondta problémás vagyok a krémesek tekintetében, szerintem meg nem.:) De legalább a csokis dolgokban egyetértettünk. Így született meg ez a krémes.:) Nem állítom, hogy fél óra alatt elkészül. De nem is egy nagy ördöngösség elkészíteni. Kb. jó óra alatt kész lettem vele, az időt nem nagyon szoktam nézni, és a költséget is csak saccoltam. A leveles tésztát valójában csak a párom miatt teszem rá. Szívem szerint vastagabb piskóta aljat csinálnék, vékonyabb piskóta lenne a teteje. De ennek a sütinek szerinte dupla haszna van, mert a maradék leveles tésztából ezzel a lendülettel megsütöm a favorizált kedvencét is. Viszont cserébe, mint a reklámban, "és csak mosogat, és csak mosogat"... :D