Kókuszkrémes torta kókuszdióból
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
toroltfelhasznalo-101560
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
48g tojás61 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
16g finomliszt59 kcal
-
2 kcal
-
7g víz0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
A krémhez
A csokiöntethez
Összesen
566
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
385g tojás484 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
14 kcal
-
56g víz0 kcal
-
9g sütőpor5 kcal
A krémhez
A csokiöntethez
Összesen
4525
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
17.4g tojás22 kcal
-
6.3g cukor25 kcal
-
5.9g finomliszt21 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
2.5g víz0 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
A krémhez
A csokiöntethez
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
2.7g cukor11 kcal
-
0.7g víz0 kcal
Összesen
206
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 27.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 811.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 228 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 301 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.2 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 73.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 217 micro
Összesen
566
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 98.8 g
Zsír
-
Összesen 218.4 g
-
Telített zsírsav 168 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1260 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6492.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 1826 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 325 mg
-
Foszfor 2407 mg
-
Nátrium 1683 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 561.4 g
-
Cukor 362 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 585.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 542 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 329 micro
-
Kolin: 1072 mg
-
Retinol - A vitamin: 542 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1734 micro
Összesen
4525
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
206
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
7 db tojás
-
14 csapott ek cukor
-
13 csapott ek finomliszt
-
1.5 csapott ek cukrozatlan kakaópor
-
7 ek víz
-
0.8 csomag sütőpor
A krémhez
-
50 dkg kókusz
-
7.5 dl tej
-
10 dkg cukor
-
1 csomag tejszínízű pudingpor
-
0.5 db vanília
A csokiöntethez
-
3 csapott ek cukrozatlan kakaópor
-
6 csapott ek cukor
-
2 ek víz
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta elkészítése:
- Egy "sima" piskótatészta kakaós változata, ahogy én tanultam. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk két tálba. A fehérjét kemény habbá verjük, majd félrerakjuk. A tojások sárgájához hozzáadjuk a 7 evőkanál vizetés a dupla annyi evőkanál cukrot, majd ezt is jól felverjük, míg sűrű masszát nem kapunk.
- A 13 evőkanál liszthez hozzáadunk 1,5 evőkanál kakaóport, ami gyakorlatilag a maradék 1 evőkanál lisztet váltja ki, attól a fél evőkanáltól kicsit sűrűbb lesz a tészta. Ehhez még hozzáadjuk a sütőport, majd kicsit összekeverjük. (8 tojásos piskótához ajánlok csak egy teljes csomag sütőport.)
- A lisztet hozzáadjuk a tojások sárgájából elkészített masszához, majd robotgéppel, alacsony fokozaton jól összedolgozzuk.
- Ezt követően a tojások fehérjéből készült habot hozzáadjuk a masszához, és fakanállal, óvatoskevergetés mellett szintén összedolgozzuk.
- Ezzel elkészült a tészta, előmelegített sütőben, zsírozott, lisztezett formában készre sütjük. Aki szeretne, a masszához adhat apró csokidarabokat, amik így belesülnek a tésztába.
- Krém elkészítés:
- Előkészületek: érdemes először a kókuszdiót konyhakész állapotra hozni, és előbb megcsinálni a krémet, mint a tésztát. Aki már készített kókuszdióból kókuszos süteményt, azt tudja, hogy nagyon körülményes és pepecselős munka, de megéri vele bajlódni. A kókuszt a tetején található mélyedések egyikén kilyukasztjuk, és sűrű szűrőn át kifolyatjuk a kókuszvizet egy tálba, majd félrerakjuk. A kókuszról lefejtjük a vastag héját, majd apró szeletekre vágjuk, és ledaráljuk (diódarálóval). Ezzel megkaptuk a friss kókuszreszeléket, amit egy fél óráig pihenni hagyunk, míg kicsit rendet rakunk magunk után.
- A tejet két két részre osztjuk. Egyik tálba 4,5 dl kerüljön, a másikba 3 dl. A kevesebb tejbe beleöntjük a pudingport és a 10-12 dkg cukrot, ízlés szerint.
- A másik tálban lévő tejet rakjuk fel a tűzhelyre, és adjuk hozzá a lereszelt kókuszt (rakhatunk félre a díszítéshez is), valamint az előzőleg félrerakott kókuszvizet. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetés mellett forraljuk fel, majd forrástól számítva legalább 15 percig főzzük tovább.
- Ezt követően adjuk hozzá a pudingporos tejet, és főzzük tovább, forrástól számítva 3-5 percig, hogy jő sűrű krémet kapjunk. Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg a tetejét cukorral.
- Elkészült a krém, aki szeretne, még a pudingporos tej hozzáadása előtt egy fél félbevágott vaníliarudat belerakhat a forrásban lévő kókuszos tejhez, 2-3 percre.
- Összeállítás:
- A piskótát középen kettévágjuk, majd visszahelyezzük a tortaformába az alsó lapot.
- A krém 3/4-ét az alsó lapra kanalazzuk, és szépen elsimítjuk. Rárakjuk a másik lapot, majd a maradék krémet rákanalazzuk, és ezt is elsimítjuk.
- Készítsük el a csokiöntetet: akakaóport, a cukrot és a vizet keverjük össze. Sűrű, de folyékony masszát kell, hogy kapjunk. Rakjuk fel a tűzhelyre, és lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett főzzük körülbelül 5-6 percig. Afőzést követően rögtön öntsük rá a torta tetejére. Ideális esetben a tortánk nem lóg ki a tortaformából, így a csokiöntet sem folyik mindenfelé. A tetejére szórhatunk félretett kókuszreszeléket.
- A tortát hűlni hagyjuk 2-3 óráig,utána már fogyasztható is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2605
- Feltöltés dátuma: 2013. április 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
toroltfelhasznalo-101560
1 recept
Nem mondom, hogy sokféle tortát készítettem már életemben, de ha nekiállok, akkor fontos, hogy jó legyen a krém. A piskóta mindig adott, vagy sima vagy csokis, de a krémtől lesz olyan az adott süti, amilyen. Hosszú keresgélés után úgy döntöttem, hogy hanyagolom azokat a sütiket, amelyek kókuszreszelékből készülnek, és a magam kezébe veszem az irányítást. Vettem tehát egy kókuszdiót, és kipróbáltam, milyen nyers kókuszból krémet főzni. Mérföldekkel jobb, mintha reszelékből csináltam volna, érdemes kipróbálni, és szenvedni a kókuszdióval.