Kókusz

A kókusz egy igazi édenkerti gyümölcs, az indonézek az élet fájának tekintik, de mi is imádjuk, mert minden része felhasználható, nagyon egészséges, és remek alapanyag süteményekhez, főételekhez, turmixokhoz.
A kókusz fogyasztásának számos előnye van: támogatja az immunrendszert, vírus- és baktériumölő hatású, vitaminokban és ásványi anyagokban és rostban gazdag, a belsejében lévő kókuszvíz az egyik leghatékonyabb roboráló ital, akár egy keményebb edzés után is érdemes a fogyasztása. A kókusz húsából készült joghurt, krém vagy tejhelyettesítő tökéletes alternatíva lehet vegánok vagy tejfehérje-allergiával, laktózintoleranciával küzdők számára.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kókuszdió a trópusi területeken élő kókuszpálma (latin nevén Cocos nucifera) gyümölcse. Lecsüngő és tojás alakú, külseje nagyon kemény, fás, barna színű, durva rostszálak fedik. A héjat belülről 1-1,5 centiméter vastag fehér gyümölcshús veszi körül, üreges belsejében pedig édes, frissítő ízű folyadék található, amit kókuszvíznek hívnak. Súlya akár elérheti az 1-2 kilogrammot is. Rostszálaiból szőnyegeket, lábtörlőket vagy zsinórokat készítenek, a gyümölcs húsából pedig kókuszolajat, kókuszzsírt, kókuszkrémet vagy kókuszitalt. Trópusi és szubtrópusi területen termesztik (Délkelet-Ázsia, India, Fülöp-szigetek, Indonézia). Leginkább tengerparti részeken bukkanhatunk kókuszpálmákra, magjai könnyen csíráznak a homokos talajban, hazánkban emiatt csak import változatát kóstolhatjuk. A szépségápolásban is fontos szerepe van, a kókuszt tartalmazó krémek, olajok bevethetőek száraz bőr, ekcéma vagy pikkelysömör ellen. Kókuszzsírral akár kiskedvenceink tappancsait is hidratálhatjuk, télen és nyáron.
Hazánkban csak import változatát tudjuk beszerezni, de zöldségesnél és nagyobb élelmiszerboltokból szinte bármikor hozzájuthatunk.
A kókuszdió feltörése nem egy egyszerű művelet, de ha egyszer szeretnénk kipróbálni, akkor szükségünk lesz hozzá egy éles késre, kalapácsra és egy fúróra. Első körben fúrjuk át a kókusz tetején található 3 bemélyedés egyikét, ezek a kókusz “leggyengébb” pontjai, így könnyen kifolyathatjuk belőle a kókuszvizet. Ehhez a művelethez vegyünk elő még egy szűrőt és egy tálkát, amibe a levét öntjük. Ezután bugyoláljuk be egy konyharuhába, tegyük a földre vagy betonra (semmiképp se a konyhapultra), és a kalapáccsal mérjünk rá pár erős ütést, amíg darabjaira nem esik. Ezután rakjuk a széthullott darabokat a mélyhűtőbe 15-20 percre, majd szedjük le a héjról a húsrészt. Késsel szedjük le róla a barna hártyát, és már fogyaszthatjuk is!
Kókuszitalt, kókuszkrémet, kókuszlisztet, kókuszjoghurtot vagy kókuszreszeléket sokféle fogáshoz fel tudunk használni: készítsünk belőle ázsiai fogásokat, kókuszgolyót, kókuszchipset vagy díszítsünk vele répatortát.
Még több kókuszos receptért görgess lejjebb!
Import gyümölcsként zöldségesnél és nagyobb élelmiszerboltokból egész évben beszerezhető.
Ha egészben vásároljuk a kókuszt, tároljuk szobahőmérsékleten, feltörés nélkül hetekig is eláll. Ha már megszabadítottuk a héjától, tegyük a kókusz húsát egy dobozba, és rakjuk a hűtőbe, így még 4-5 napig frissen fogyaszthatjuk.
fehérjetartalom
3.33 g
zsírtartalom
31.489 g
szénhidráttartalom
15.23 g
víztartalom
46.99 g
Foszfor
113 mg
Magnézium
32 mg
Nátrium
20 mg
Kalcium
14 mg
B6 vitamin
0.054 g
Kolin
12.1 mg
C vitamin
3.3 mg
Niacin - B3 vitamin
0.54 mg
fehérje
3.33 g
Zsír
telített zsírsav
29.698 g
egyszeresen telített zsírsav
1.425 g
többszörösen telített zsírsav
0.366 g
ásványi anyagok
Kalcium
14 mg
Vas
2.43 mg
Magnézium
32 mg
Foszfor
113 mg
Nátrium
20 mg
Cink
1.1 mg
Réz
0.435 mg
Mangán
1.5 mg
Szelén
10.1 µg
szénhidrát
rost
9 g
cukor
6.23 g
víz
46.99 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.066 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.02 mg
Niacin - B3 vitamin
0.54 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.3 mg
Folát
26 µg
Kolin
12.1 mg
E vitamin
0.24 mg
K vitamin
0.2 µg
C vitamin
3.3 mg
B6 vitamin
0.054 g
A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!
NosaltyMár készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltySajnos a kisboltokat meglehetősen negatívan érinti az árrésstop.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!