Kókusz

Kókusz

Leírás

Kókusz – receptek, leírás, tippek

A kókusz egy igazi édenkerti gyümölcs, az indonézek az élet fájának tekintik, de mi is imádjuk, mert minden része felhasználható, nagyon egészséges, és remek alapanyag süteményekhez, főételekhez, turmixokhoz. 

A kókusz fogyasztásának számos előnye van: támogatja az immunrendszert, vírus- és baktériumölő hatású, vitaminokban és ásványi anyagokban és rostban gazdag, a belsejében lévő kókuszvíz az egyik leghatékonyabb roboráló ital, akár egy keményebb edzés után is érdemes a fogyasztása. A kókusz húsából készült joghurt, krém vagy tejhelyettesítő tökéletes alternatíva lehet vegánok vagy tejfehérje-allergiával, laktózintoleranciával küzdők számára. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kókusz?

A kókuszdió a trópusi területeken élő kókuszpálma (latin nevén Cocos nucifera) gyümölcse. Lecsüngő és tojás alakú, külseje nagyon kemény, fás, barna színű, durva rostszálak fedik. A héjat belülről 1-1,5 centiméter vastag fehér gyümölcshús veszi körül, üreges belsejében pedig édes, frissítő ízű folyadék található, amit kókuszvíznek hívnak. Súlya akár elérheti az 1-2 kilogrammot is. Rostszálaiból szőnyegeket, lábtörlőket vagy zsinórokat készítenek, a gyümölcs húsából pedig kókuszolajat, kókuszzsírt, kókuszkrémet vagy kókuszitalt. Trópusi és szubtrópusi területen termesztik (Délkelet-Ázsia, India, Fülöp-szigetek, Indonézia). Leginkább tengerparti részeken bukkanhatunk kókuszpálmákra, magjai könnyen csíráznak a homokos talajban, hazánkban emiatt csak import változatát kóstolhatjuk. A szépségápolásban is fontos szerepe van, a kókuszt tartalmazó krémek, olajok bevethetőek száraz bőr, ekcéma vagy pikkelysömör ellen. Kókuszzsírral akár kiskedvenceink tappancsait is hidratálhatjuk, télen és nyáron. 

Hogyan vásároljuk?

Hazánkban csak import változatát tudjuk beszerezni, de zöldségesnél és nagyobb élelmiszerboltokból szinte bármikor hozzájuthatunk. 

Hogyan pucoljam meg a kókuszt?

A kókuszdió feltörése nem egy egyszerű művelet, de ha egyszer szeretnénk kipróbálni, akkor szükségünk lesz hozzá egy éles késre, kalapácsra és egy fúróra. Első körben fúrjuk át a kókusz tetején található 3 bemélyedés egyikét, ezek a kókusz “leggyengébb” pontjai, így könnyen kifolyathatjuk belőle a kókuszvizet. Ehhez a művelethez vegyünk elő még egy szűrőt és egy tálkát, amibe a levét öntjük. Ezután bugyoláljuk be egy konyharuhába, tegyük a földre vagy betonra (semmiképp se a konyhapultra), és a kalapáccsal mérjünk rá pár erős ütést, amíg darabjaira nem esik. Ezután rakjuk a széthullott darabokat a mélyhűtőbe 15-20 percre, majd szedjük le a héjról a húsrészt. Késsel szedjük le róla a barna hártyát, és már fogyaszthatjuk is!

Milyen ételekhez használhatunk kókuszt?

Kókuszitalt, kókuszkrémet, kókuszlisztet, kókuszjoghurtot vagy kókuszreszeléket sokféle fogáshoz fel tudunk használni: készítsünk belőle ázsiai fogásokat, kókuszgolyót, kókuszchipset vagy díszítsünk vele répatortát

Még több kókuszos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Import gyümölcsként zöldségesnél és nagyobb élelmiszerboltokból egész évben beszerezhető.

hogyan tároljam

Ha egészben vásároljuk a kókuszt, tároljuk szobahőmérsékleten, feltörés nélkül hetekig is eláll. Ha már megszabadítottuk a héjától, tegyük a kókusz húsát egy dobozba, és rakjuk a hűtőbe, így még 4-5 napig frissen fogyaszthatjuk.

100g Kókusz

fehérjetartalom

3.33 g

zsírtartalom

31.489 g

szénhidráttartalom

15.23 g

víztartalom

46.99 g

gramm kókusz?

Top ásványi anyagok

Foszfor

113 mg

Magnézium

32 mg

Nátrium

20 mg

Kalcium

14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.054 g

Kolin

12.1 mg

C vitamin

3.3 mg

Niacin - B3 vitamin

0.54 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.33 g

Zsír

telített zsírsav

29.698 g

egyszeresen telített zsírsav

1.425 g

többszörösen telített zsírsav

0.366 g

ásványi anyagok

Kalcium

14 mg

Vas

2.43 mg

Magnézium

32 mg

Foszfor

113 mg

Nátrium

20 mg

Cink

1.1 mg

Réz

0.435 mg

Mangán

1.5 mg

Szelén

10.1 µg

szénhidrát

rost

9 g

cukor

6.23 g

víz

46.99 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.066 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.54 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.3 mg

Folát

26 µg

Kolin

12.1 mg

E vitamin

0.24 mg

K vitamin

0.2 µg

C vitamin

3.3 mg

B6 vitamin

0.054 g

Címlapról ajánljuk

5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd

A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!