r
Nosalty Logó

Klasszikus zöldborsóleves Tündértől

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Tunder70
Klasszikus zöldborsóleves Tündértől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 198 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1178 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 99 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    341.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    136.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    361 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    157 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1255 micro
  • β-karotin
    3703 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2576 micro
Összesen 198 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2049 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    363 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    336 mg
  • Foszfor
    1009 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    223 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    816.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2163 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    311 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    942 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    829 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7532 micro
  • β-karotin
    22216 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    15455 micro
Összesen 1178 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    639 micro
  • β-karotin
    1886 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1312 micro
Összesen 99 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk.
  2. Kevés zsiradékon átfuttatjuk a felkarikázott zöldségeket és a zöldborsót.
  3. Liszttel meghintjük, megkavarjuk, picit megpirítjuk, a tűzről lehúzzuk, majd pirospaprikával megszórjuk, és vízzel felöntjük. Főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ízesítjük sóval, ételízesítővel. Beletesszük a csokor petrezselyemzöldet.
  4. Elkészítjük a tésztát a levesbe. Reszelt tészta: 1 tojást és annyi lisztet, amennyit a tojás felszed, pici sót összekeverünk, és amikor összeáll, lereszeljük . Vajgaluska: 10 dkg vajgaluskához 5 dkg puha vajat dolgozzunk össze a tojással és 1 csipet sóval, majd adjuk hozzá a lisztet. A krémes állagú tésztát teáskanállal szaggassuk bele a levesbe.
  5. Amikor a zöldségek már teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a reszelt tésztát vagy a vajgaluskát. Majd pár percig forraljuk össze a levest. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 121
  • Tegnapi nézettség: 46
  • 7 napos nézettség: 351
  • Össznézettség: 159926
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Tunder70 15 recept

Tavasszal az egyik kedvenc levesünk. Össze se lehet hasonlítani az ízét a fagyasztott borsóból készült levesével. Tudod-e? A borsót a Kárpát-medence területén már a bronzkorban is termesztették. A vándorló magyarság vélhetőleg valamely török nép közvetítésével ismerte meg, amire a török eredetű borsó szó is utal. Misztótfalusi Kis Miklós 1698-as, második kiadásban megjelent, magyar nyelvű szakácskönyvében a borsóleves receptje így szól: “A’ borsót főzd-meg jól vízben egy darab kenyérrel, és szép vékonyon petrezselyem gyökérrel együtt; de a petrezselyem gyökeret öszve kösd, hogy el-ne széledjen, egy kevés vereshagymát is metélj belé: azután a’ borsót, kenyeret, hagymát verd által a’ szitán, és a’ maga levével ereszd fel, és a petrezselyem gyökeret-is tedd belé, gyömbér, egynéhány sállya leveletskét-is metélj, és lapos szeltre add-fel, fellyül olajjal hintsd-meg: vidd az asztalra.” (Forrás: foodandwine.hu)  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...