Klasszikus zöldborsóleves Tündértől
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
83g zöldborsó68 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
12 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
17g tészta62 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g zöldborsó405 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
71 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
100g tészta371 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
42.4g zöldborsó34 kcal
-
3.8g petrezselyem1 kcal
-
20.4g sárgarépa7 kcal
-
22.9g fehérrépa15 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
8.5g tészta31 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 341.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 168 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 136.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 361 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 157 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 138 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1255 micro
-
β-karotin 3703 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2576 micro
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 47.8 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2049 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 363 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 336 mg
-
Foszfor 1009 mg
-
Nátrium 227 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 223 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 816.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2163 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 311 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 942 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 829 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7532 micro
-
β-karotin 22216 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 15455 micro
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 173.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 69.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 639 micro
-
β-karotin 1886 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1312 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg zöldborsó
-
1 csokor petrezselyem
-
3 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 ek finomliszt
-
só ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés
- A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk.
- Kevés zsiradékon átfuttatjuk a felkarikázott zöldségeket és a zöldborsót.
- Liszttel meghintjük, megkavarjuk, picit megpirítjuk, a tűzről lehúzzuk, majd pirospaprikával megszórjuk, és vízzel felöntjük. Főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ízesítjük sóval, ételízesítővel. Beletesszük a csokor petrezselyemzöldet.
- Elkészítjük a tésztát a levesbe. Reszelt tészta: 1 tojást és annyi lisztet, amennyit a tojás felszed, pici sót összekeverünk, és amikor összeáll, lereszeljük . Vajgaluska: 10 dkg vajgaluskához 5 dkg puha vajat dolgozzunk össze a tojással és 1 csipet sóval, majd adjuk hozzá a lisztet. A krémes állagú tésztát teáskanállal szaggassuk bele a levesbe.
- Amikor a zöldségek már teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a reszelt tésztát vagy a vajgaluskát. Majd pár percig forraljuk össze a levest. Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 121
- Tegnapi nézettség: 46
- 7 napos nézettség: 351
- Össznézettség: 159926
- Feltöltés dátuma: 2013. május 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Tavasszal az egyik kedvenc levesünk. Össze se lehet hasonlítani az ízét a fagyasztott borsóból készült levesével. Tudod-e? A borsót a Kárpát-medence területén már a bronzkorban is termesztették. A vándorló magyarság vélhetőleg valamely török nép közvetítésével ismerte meg, amire a török eredetű borsó szó is utal. Misztótfalusi Kis Miklós 1698-as, második kiadásban megjelent, magyar nyelvű szakácskönyvében a borsóleves receptje így szól: “A’ borsót főzd-meg jól vízben egy darab kenyérrel, és szép vékonyon petrezselyem gyökérrel együtt; de a petrezselyem gyökeret öszve kösd, hogy el-ne széledjen, egy kevés vereshagymát is metélj belé: azután a’ borsót, kenyeret, hagymát verd által a’ szitán, és a’ maga levével ereszd fel, és a petrezselyem gyökeret-is tedd belé, gyömbér, egynéhány sállya leveletskét-is metélj, és lapos szeltre add-fel, fellyül olajjal hintsd-meg: vidd az asztalra.” (Forrás: foodandwine.hu)