Keresztanyám remeke
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
16g margarin112 kcal
-
9g cukor36 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A tetejére
-
17g lekvár/ dzsem46 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
3 kcal
-
2g dió14 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
375g finomliszt1365 kcal
-
188g margarin1348 kcal
-
112g cukor433 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A tetejére
-
200g lekvár/ dzsem556 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
26g dió170 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
31.3g finomliszt114 kcal
-
15.7g margarin112 kcal
-
9.3g cukor36 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
A tetejére
-
16.7g lekvár/ dzsem46 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
2.2g dió14 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.6 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 66.3 g
Zsír
-
Összesen 188.6 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3739.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 657 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 1389 mg
-
Nátrium 1327 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 655.2 g
-
Cukor 321 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 274.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1769 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 177 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 586 mg
-
Retinol - A vitamin: 1666 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1203 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 726 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.6 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
375 g finomliszt
-
188 g margarin
-
112 g cukor
-
3 db tojássárgája
-
0.5 csomag sütőpor
A tetejére
-
3 db tojásfehérje
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 marék dió
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Eleinte dolgozhatunk a robotgép dagasztókarjával, később könnyebb kézzel formázni. Mézeskalácshoz hasonló állagú tésztát kapunk.
- Egy bő ökölnyi darabot félreteszünk a tésztából, a többit enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, s a sodrófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- Tetejére kenjük a lekvárt. Mi általában pirosat használunk, de ez ízlés kérdése.
- A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
- A diót apróra vágjuk, és óvatosan a habhoz forgatjuk.
- A habot vigyázva a lekváros tészta tetejére kenjük, majd nagylyukú reszelőn ráreszeljük a félretett tésztát.
- Előmelegített sütőben közepes lángon vigyázva sütjük. Ha túl sokáig bennmarad, a tojáshab összeesik!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x30
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 453
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 66858
- Feltöltés dátuma: 2010. március 02.
Ajánló
A receptben megadott mennyiségek azért ilyen furcsák, mert az eredeti arányokat édesanyám kicsit átdolgozta: a tésztából 3/4 adagot szokott készíteni, mert mi a vékony tésztájú sütiket szeretjük. Az eredetiben 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 4 sárgája és 1 nagy kk szódabikarbóna szerepel, sütőpor pedig egyáltalán nem. Azt használva viszont lazább lesz a tészta. Ezen kívül az eredeti receptben 20-25 (!) dkg cukor kerül a tojáshabba, ami eszméletlen mennyiség, így is elég édes, senkinek nem ajánlom a duplázást! A tepsi mérete változhat, a tésztát mindenesetre kb. 5 mm vastagra nyújtsuk, ha szép, vékony alapot szeretnénk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Öreganya, 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka (köztük én) és (eddig) 5 ükunoka édes/nagy/déd/ükmamája, no meg rengeteg régi klasszikus finomság szülőanyja 2010. január 21-én lett volna 100 éves! Szinte az egész család összegyűlt Győrben, hogy megemlékezzenek róla, meglátogatták sírját, együtt ebédeltek, majd - immár a leszármazottak keze műveként - asztalra kerültek Dédi süteményei is. Édesanyám az omlós mákos kiflit készítette el. Kevesen hiányoztak, én sajnos köztük voltam, de Angliából sokat gondoltam a csapatra, meg Dédire is. Valamint eltökéltem, hogy a következő napokban megsütöm valamelyik remekét. Le is diktáltattam Anyával egy sereg receptet (csodatorta, hókocka, almás pite, tejfölös pogácsa -nehéz a választás!), melyek közül végül a Keresztanyám remekét választottam, ez ugyanis egyik kedvencem, nehezen tudom abbahagyni, ha egyszer nekiállok... Lelkesen vetettem bele magam a sütésbe, és nagyon szégyellem, hogy mégsem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A pontos sütési időről nem kaptam információt, és voltam olyan buta, hogy jó sokáig benttartsam -a gyönyörű, nagy tojáshabom meg persze összeesett. Remélem, ez senkit nem riaszt vissza attól, hogy kipróbálja, mert az íze így is nagyon finom, ha pedig az ember odafigyel, a látvány sem utolsó. Higgyétek el, anyukám (és ugyan nem emlékszem, de gondolom, hogy Öreganya) alkotásaként igazán szépen fest a sütemény! Remélem, legközelebb nekem is úgy sikerül.