r
Nosalty Logó

Keresztanyám remeke

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Keresztanyám remeke
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4556 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    66.3 g

Zsír

  • Összesen
    188.6 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3739.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    657 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    1389 mg
  • Nátrium
    1327 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    655.2 g
  • Cukor
    321 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    274.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1769 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    177 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    586 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1666 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1203 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    726 micro
Összesen 4556 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 378 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Eleinte dolgozhatunk a robotgép dagasztókarjával, később könnyebb kézzel formázni. Mézeskalácshoz hasonló állagú tésztát kapunk.
  2. Egy bő ökölnyi darabot félreteszünk a tésztából, a többit enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, s a sodrófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  3. Tetejére kenjük a lekvárt. Mi általában pirosat használunk, de ez ízlés kérdése.
  4. A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
  5. A diót apróra vágjuk, és óvatosan a habhoz forgatjuk.
  6. A habot vigyázva a lekváros tészta tetejére kenjük, majd nagylyukú reszelőn ráreszeljük a félretett tésztát.
  7. Előmelegített sütőben közepes lángon vigyázva sütjük. Ha túl sokáig bennmarad, a tojáshab összeesik!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 453
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 66762
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 02.

Ajánló

A receptben megadott mennyiségek azért ilyen furcsák, mert az eredeti arányokat édesanyám kicsit átdolgozta: a tésztából 3/4 adagot szokott készíteni, mert mi a vékony tésztájú sütiket szeretjük. Az eredetiben 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 4 sárgája és 1 nagy kk szódabikarbóna szerepel, sütőpor pedig egyáltalán nem. Azt használva viszont lazább lesz a tészta. Ezen kívül az eredeti receptben 20-25 (!) dkg cukor kerül a tojáshabba, ami eszméletlen mennyiség, így is elég édes, senkinek nem ajánlom a duplázást! A tepsi mérete változhat, a tésztát mindenesetre kb. 5 mm vastagra nyújtsuk, ha szép, vékony alapot szeretnénk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Öreganya, 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka (köztük én) és (eddig) 5 ükunoka édes/nagy/déd/ükmamája, no meg rengeteg régi klasszikus finomság szülőanyja 2010. január 21-én lett volna 100 éves! Szinte az egész család összegyűlt Győrben, hogy megemlékezzenek róla, meglátogatták sírját, együtt ebédeltek, majd - immár a leszármazottak keze műveként - asztalra kerültek Dédi süteményei is. Édesanyám az omlós mákos kiflit készítette el. Kevesen hiányoztak, én sajnos köztük voltam, de Angliából sokat gondoltam a csapatra, meg Dédire is. Valamint eltökéltem, hogy a következő napokban megsütöm valamelyik remekét. Le is diktáltattam Anyával egy sereg receptet (csodatorta, hókocka, almás pite, tejfölös pogácsa -nehéz a választás!), melyek közül végül a Keresztanyám remekét választottam, ez ugyanis egyik kedvencem, nehezen tudom abbahagyni, ha egyszer nekiállok... Lelkesen vetettem bele magam a sütésbe, és nagyon szégyellem, hogy mégsem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A pontos sütési időről nem kaptam információt, és voltam olyan buta, hogy jó sokáig benttartsam -a gyönyörű, nagy tojáshabom meg persze összeesett. Remélem, ez senkit nem riaszt vissza attól, hogy kipróbálja, mert az íze így is nagyon finom, ha pedig az ember odafigyel, a látvány sem utolsó. Higgyétek el, anyukám (és ugyan nem emlékszem, de gondolom, hogy Öreganya) alkotásaként igazán szépen fest a sütemény! Remélem, legközelebb nekem is úgy sikerül.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...