Kelt tészta alaprecept (bukta)
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
5 dkg élesztő
-
2 teáskanál cukor
-
4 dl tej
-
100 dkg finomliszt
-
12 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
6 db tojássárgája
673
Kalória
16.1g
Fehérje
103.8g
Szénhidrátok
20.5g
Zsír
31.1g
Víz
164.7g
Koleszterin
3.5g
Rost
17.7g
Cukor
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
6g élesztő6 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
44g tej25 kcal
-
111g finomliszt404 kcal
-
18g margarin127 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
4 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
6g tojás8 kcal
Összesen
673
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
50g élesztő53 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
400g tej224 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
160g margarin1147 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
6061
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
2.6g élesztő3 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
20.8g tej12 kcal
-
51.9g finomliszt189 kcal
-
8.3g margarin60 kcal
-
6.2g porcukor24 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
6.2g tojássárgája20 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
Összesen
316
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.1 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 165 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 202 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 31.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 205 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 195 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 193 micro
Összesen
673
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 144.9 g
Zsír
-
Összesen 184.3 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 1482 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3713.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 426 mg
-
Kálcium 804 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 257 mg
-
Foszfor 1820 mg
-
Nátrium 366 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 933.9 g
-
Cukor 159 mg
-
Élelmi rost 31 mg
Víz
-
Összesen 279.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1845 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 301 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 852 micro
-
Kolin: 1266 mg
-
Retinol - A vitamin: 1751 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 1082 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1736 micro
Összesen
6061
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
316
kcal
Elkészítés
- 2 dl tejet meglangyosítunk, és beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
- A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe önjük bele a felfuttatott élesztőt. Az ujjunkkal a lisztből kotorjunk egy kicsit a középere öntött folyadékhoz, és palacsintatészta állagú keveréket kavarjunk belőle (ez lesz a kovász).
- Letakarva 10 percig pihentessük, addigra felhabosodik.
- Ezalatt olvasszuk meg a margarint.
- Langyosítsuk meg a maradék 2 dl tejet, tegyük bele a 6 tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a porcukrot, sót, és keverjük jól el.
- A 10 perc pihentetés után öntsük a liszthez a tojásos keveréket és az olvasztott margarint is.
- Majd alaposan gyúrjuk/dagasszuk össze, míg a tészta el nem válik a kezünktől, és szép egynemű nem lesz.
- Konyharuhával letakarva, langyos helyen 50 percig kelesszük, míg duplájára nem nő a tálban.
- Mielőtt kiborítanánk a deszkára, a sütőt gyújtsuk be, és melegítsük elő. A tepsiket béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki margarrinnal.
- Miután megkelt a tészta, gyúródeszkára borítjuk, és kedvünk szerint megtöltjük, vagy töltelék nélkül isteni finom kalácsot készíthetünk belőle. (Én dinsztelt káposztával, sütőlekvárral, illetve túróval töltöttem, de ebből a tésztából készíthetünk, fonott kalácsot, brióst vagy bármilyen süteményt, ami kelt tésztából készül.)
- A buktákat vagy a kalácsot a tepsibe tesszük, és még ott is 10 percet pihentetjük sütés előtt.
- Pihentetés után megkenjük a felvert tojással, és betesszük sülni.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Sütés ideje: 20 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 30x30
Azon törtem a fejem, mi legyen a vasárnapi halászlé után a 2. fogás, amit még meg is tudnak enni, hát és ez pattant ki belőlem, ami nagyon jó ötletnek bizonyult, mert mindenki el volt ájulva tőle, hogy milyen jó lett.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!