r
Nosalty Logó

Kelt mákos kalács

Muci
Kelt mákos kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

Töltelék

A kalács megkenése és a tepsi kikenése

1014
Kalória
23.5g
Fehérje
135.1g
Szénhidrát
43.9g
Zsír
29.4g
Víz
65.8g
Koleszterin
14.4g
Élelmi rost
55.3g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

Töltelék

A kalács megkenése és a tepsi kikenése

Összesen 1014 kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

Töltelék

A kalács megkenése és a tepsi kikenése

Összesen 6084 kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

Töltelék

A kalács megkenése és a tepsi kikenése

Összesen 324 kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.5 g

Zsír

  • Összesen
    43.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1963.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    958 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    226 mg
  • Foszfor
    646 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    135.1 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    29.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 1014 kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    140.9 g

Zsír

  • Összesen
    263.2 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    111 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11779.8 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    5750 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1354 mg
  • Foszfor
    3875 mg
  • Nátrium
    449 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    810.5 g
  • Cukor
    332 mg
  • Élelmi rost
    86 mg

Víz

  • Összesen
    176.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    925 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    836 micro
  • Kolin:
    263 mg
  • Retinol - A vitamin:
    902 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    280 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    335 micro
Összesen 6084 kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    626.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 324 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt felfuttatjuk.
  2. A vajat felolvasztjuk.
  3. A tésztának valókat az élesztős tejjel és az olvasztott vajjal elkeverjük.
  4. Gépi dagasztókarral addig dagasztjuk, míg a tészta könnyedén elválik az edény falától, hólyagot vet.
  5. A tésztát letakarjuk, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.

Töltelék

  1. A mákot megdaráljuk.
  2. A tölteléknek valókat összekeverjük, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kb. 20 percig főzzük, majd kihűtjük.

A kalács megkenése és a tepsi kikenése

  1. A megkelt tésztát 1 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűlt tölteléket rákenjük, 2-2 cm-t a széleken szabadon hagyunk. Feltekerjük, a végeit kissé betűrjük, és patkó alakúra hajtjuk.
  2. A tepsit kikenjük. A tészta tetejét kissé felvert tojással megkenjük.
  3. A patkót óvatosan behelyezzük a tepsibe. A kalácsot kb. 45 perc alatt 200 fokon, alul-felül sütési módon szép pirosra sütjük. (A sütőt nem kell előmelegíteni.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x36

Kiadós leves után második fogásnak is megfelel.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...