Kastély torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
28g tojás35 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
4 kcal
-
10g cukor39 kcal
A krémhez
-
33g növényi tejszín84 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
A díszítéshez
-
21g habtejszín61 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
4g étcsokoládé23 kcal
-
49 kcal
Összesen
455
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
46 kcal
-
120g cukor464 kcal
A krémhez
-
400g növényi tejszín1004 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
A díszítéshez
-
250g habtejszín730 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
100g mandulapehely590 kcal
Összesen
5438
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
18.1g tojás23 kcal
-
5.5g finomliszt20 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
6.6g cukor26 kcal
A krémhez
-
22g növényi tejszín55 kcal
-
11g cukor43 kcal
-
11g habtejszín32 kcal
A díszítéshez
-
13.7g habtejszín40 kcal
-
2.7g cukor11 kcal
-
2.7g étcsokoládé15 kcal
-
5.5g mandulapehely32 kcal
Összesen
300
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 27.5 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.2 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 43.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
455
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 96.3 g
Zsír
-
Összesen 330.6 g
-
Telített zsírsav 199 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 1592 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4014.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 781 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 529 mg
-
Foszfor 1688 mg
-
Nátrium 846 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 554.5 g
-
Cukor 429 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 524.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1721 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 342 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 236 micro
-
Kolin: 994 mg
-
Retinol - A vitamin: 1698 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 287 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1503 micro
Összesen
5438
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
300
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojás
-
10 dkg finomliszt
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
-
12 dkg cukor
A krémhez
-
0.4 l növényi tejszín
-
20 dkg cukor
A díszítéshez
-
2.5 dl habtejszín
-
10 dkg mandulapehely
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt előmelegítjük.
- 5 db karikát rajzolunk sütőpapírra 22 cm-es tortakarika segítségével.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverjük.
- A lisztet elkeverjük a kakaóporral, és átszitáljuk.
- A fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor fennmaradt részét, és kemény habbá verjük.
- A tojássárgás masszába egy kevés habot beleforgatunk, ez nem baj, ha összetörik. Ekkor óvatosan hozzákeverjük a többi fehérjehabot és végül a lisztet.
- Az öt megrajzolt karikába egyenletesen elosztjuk, és elkenjük, 180 fokon 10 perc alatt kisütjük a lapokat. Amikor kihűlt, lehúzzuk róla a papírt.
- A cukrot felolvasztjuk, a habtejszínt felforraljuk, és az olvasztott cukorhoz önjük. Futni fog, vigyázzzunk vele. Addig kevergetjük, amíg a cukor ismét teljesen felolvad, és sűrűvé válik a karamell. Kihűtjük.
- A növényi tejszínt kemény habbá verjük, és a kihűlt karamellát beleforgatjuk.
- Az öt csokoládés piskótalapot ezzel a krémmel betöltjük. A krém vastagsága egyezzen meg a lapok vastagságával. Körbe is lekenjük a tortát, és vékonyan a tetejét is.
- Hűtőbe tesszük néhány órára.
- A szeletelt mandulával bepanírozzuk a torta oldalát. Tetejét keményre felvert tejszínhabbal díszítjük. Csokoládé- és karamelldíszekkel tehetjük még szebbé a tortánkat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 108
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 31484
- Feltöltés dátuma: 2011. november 21.
Ajánló
A szeletelt mandula finomabb, ha megpirítjuk. Melegítsük elő a sütőt kb. 160 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsin terítsük el a mandulát, és tegyük a sütőbe. Ne hagyjuk magára, sűrűn nézzünk rá, mert pillanatok alatt képes megégni. Ha cukrot olvasztunk, óvatosan bánjunk vele. A 140-160 fokos cukor égési sérüléseket okozhat. Ha teljesen felolvadt a cukor, kevergessük kicsit, amíg sűrűsödik. Ekkor egy olajjal kent tepsire csorgatjuk, különböző formákat alakítva. Hagyjuk kihűlni, és könnyedén fel tudjuk szedni a tepsiről. Törhetjük apró darabokra, vagy a képen látható módon készíthetünk belőle nagyobb díszeket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ezt a tortát kellett elkészítenem a cukrászvizsgán. Sajnos kevés helyen készítik manapság, pedig nagyon finom torta.