Karamelles svéd mandulatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mesél a konyha
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 28% Zsír
tészta
-
27g tojásfehérje14 kcal
-
25g mandula148 kcal
-
7g barna cukor25 kcal
krém
-
13g tojássárgája43 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
17g tej9 kcal
-
10 kcal
-
25g vaj179 kcal
karamellöntet
-
17g cukor65 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
3g vaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g víz0 kcal
Összesen
643
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 28% Zsír
tészta
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
150g mandula885 kcal
-
40g barna cukor152 kcal
krém
-
80g tojássárgája258 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
100g tej56 kcal
-
57 kcal
-
150g vaj1076 kcal
karamellöntet
-
100g cukor387 kcal
-
60g habtejszín175 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g víz0 kcal
Összesen
3853
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 28% Zsír
tészta
-
15.5g tojásfehérje8 kcal
-
14.5g mandula86 kcal
-
3.9g barna cukor15 kcal
krém
-
7.7g tojássárgája25 kcal
-
14.5g porcukor56 kcal
-
9.7g tej5 kcal
-
1.5g étkezési keményítő6 kcal
-
14.5g vaj104 kcal
karamellöntet
-
9.7g cukor37 kcal
-
5.8g habtejszín17 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g víz0 kcal
Összesen
373
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 43.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 469.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.8 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 273 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 130 mg
-
Retinol - A vitamin: 267 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
643
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 68.1 g
Zsír
-
Összesen 258.7 g
-
Telített zsírsav 112 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 105 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 1300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2816.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 701 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 435 mg
-
Foszfor 1138 mg
-
Nátrium 437 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 340.8 g
-
Cukor 303 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 264.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1635 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 188 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 779 mg
-
Retinol - A vitamin: 1602 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 381 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 877 micro
Összesen
3853
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
373
kcal
Hozzávalók
tészta
-
4 db tojásfehérje
-
4 ek barna cukor
krém
-
4 db tojássárgája
-
15 dkg porcukor
-
1 dl tej
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
15 dkg vaj
karamellöntet
-
10 dkg cukor
-
60 ml habtejszín
-
2 dkg vaj
-
1 csipet só
-
1 ek víz
Elkészítés
tészta
- Felverjük a tojásfehérjéket, majd tovább kevergetve hozzáadjuk a mandulát és a barna cukrot is.
- Kerek, kivajazott tortaformába öntjük, és 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
krém
- A tojássárgáját a porcukorral vízgőz felett habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejben elkevert keményítőt, és besűrítjük a krémet. Levesszük a gőzről, majd ha kéz-hőmérsékletűre hűlt, apránként robotgéppel hozzákeverjük a vajat.
- Amikor a tészta és a krém is teljesen kihűlt, a tésztát félbevágjuk, és megtöltjük a krém felével, a másik felével pedig bevonjuk a tetejét. Ne aggódjunk, ha eltörik esetleg a tészta, mert a krém úgy is össze fogja fogni.
karamellöntet
- A cukrot 1 evőkanál vízzel karamellizáljuk egy edényben.
- Amikor elérte a kívánt középbarna színt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat egy csipet sóval, de mindezt nagyon óvatosan, mert kicsaphat a gőz. Visszarakjuk a tűzhelyre, addig kevergetjük, amíg egységes karamell krémet nem kapunk.
- A kihűlt karamellkrémet is a torta tetejére öntjük szép egyenletesen.
- Amennyiben még a tejszín hozzáadása előtt félreöntünk egy kis karamellt, és kihűlve összetörjük, akkor dekorálhatjuk a tortát karamelldarabokkal, amitől ropogós lesz, mint a daim. Ha egy napot ki tudunk várni, hogy ne együk meg, hanem a hűtőben pihentetjük a tortánkat, az igazán jót tesz neki.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 256
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 6193
- Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mesél a konyha
21 recept
Éljen a svéd bútoráruház, és éljen-éljen a svéd mandulatorta. :)