Karamelles almás pite Júliától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Júlia
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 2% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
tészta
-
18g finomliszt67 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
karamell
-
13g cukor48 kcal
-
4g víz0 kcal
-
10g főzőtejszín13 kcal
Összesen
346
kcal
- 2% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
tészta
-
220g finomliszt801 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
75g porcukor290 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
karamell
-
150g cukor581 kcal
-
50g víz0 kcal
-
120g főzőtejszín157 kcal
Összesen
4168
kcal
- 2% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
tészta
-
11.2g finomliszt41 kcal
-
7.7g vaj55 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
karamell
-
7.7g cukor30 kcal
-
2.6g víz0 kcal
-
6.1g főzőtejszín8 kcal
Összesen
213
kcal
- 2% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 100.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.9 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 83.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
346
kcal
- 2% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 33.7 g
Zsír
-
Összesen 178.6 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 672 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1208 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 293 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 576 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 634.5 g
-
Cukor 434 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1002.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1533 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 277 mg
-
Retinol - A vitamin: 1477 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 591 micro
-
β-crypt 106 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 522 micro
Összesen
4168
kcal
- 2% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 61.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
213
kcal
Hozzávalók
tészta
-
220 g finomliszt
-
150 g vaj
-
75 g porcukor
-
1 db tojássárgája
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
töltelék
karamell
-
150 g cukor
-
0.5 dl víz
-
1.2 dl főzőtejszín
Elkészítés
tészta
- Az omlós tésztához először is a lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. A vajat felkockázzuk, és még hidegen elmorzsoljuk a lisztben. Amikor már omlósnak tűnik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sót és a tojássárgát, és szintén kézzel összedolgozzuk. (Ha túlságosan száraz lenne a tészta és nem áll össze teljesen, egy kis hideg vízzel lehet nedvesíteni, de ne túl sokkal!). Kilisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és egy piteformába helyezzük, a széléről a felesleget levágjuk, és hűtőbe tesszük 15-20 percre. Hűtőből kivéve villával megszurkáljuk, sütőpapírral béleljük, száraz babot szórunk rá, hogy lenyomja, és 190 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a babot levesszük róla, és további 5 percen keresztül bennhagyjuk.
- Közben 3-4 almát megpucolunk, és szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon be. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az almákat, és óvatosan megpároljuk a vajban az almaszeleteket, amíg megbarnul a széle. Kivesszük a serpenyőből, és félrerakjuk.
- A töltetlékhez a maradék almát is megpucoljuk, felszeleteljük, és egy lábasban 100 g cukorral pároljuk, amíg az almák meg nem puhulnak (ha túlságosan levesnek tűnik a töltetélék, be lehet sűríteni egy kevés vízben feloldott étkezési keményítővel). A tölteléket az elősütött formába rakjuk, a vajas almaszeleteteket a tetején szépen elrendezzük, és további 30 percen keresztül sütjük. Hagyjuk hűlni.
- A maradék cukrot a vízzel együtt egy lábasban elkezdjük melegíteni, és addig főzzük, amíg karamell nem lesz belőle. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínt. A pite tetejére csurgatjuk a karamellt, és kb. egy óráig hagyjuk pihenni, hogy a karamell kicsit megdermedjen.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1389
- Feltöltés dátuma: 2016. december 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Júlia
207 recept
Az utóbbi időben valahogy nem sikerültek úgy a sütireceptjeim, ahogyan szerettem volna őket, úgyhogy úgy döntöttem, hogy egy régi kedvenchez nyúlok, amit szinte sose rontok el: ez pedig az almás pite volna. Viszont egy sima almás pitét túlságosan unalmasnak találtam elsőre, úgyhogy megpróbáltam feldobni egy kis karamellel... a végeredmény a fellegekbe repített. El is fogyott egy nap alatt az egész pite.