Karamellás-tejszínes torta Mettácskától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
23g cukor90 kcal
-
29g finomliszt106 kcal
-
13g napraforgó olaj111 kcal
-
13g tej7 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
A tetejére
-
17g cukor65 kcal
Összesen
729
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
140g cukor542 kcal
-
175g finomliszt637 kcal
-
75g napraforgó olaj663 kcal
-
75g tej42 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
171 kcal
-
350g tej196 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
400g növényi habtejszín1004 kcal
A tetejére
-
100g cukor387 kcal
Összesen
4364
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
8.6g cukor33 kcal
-
10.8g finomliszt39 kcal
-
4.6g napraforgó olaj41 kcal
-
4.6g tej3 kcal
-
6.8g tojás9 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
2.8g karamellás pudingpor11 kcal
-
21.5g tej12 kcal
-
9.2g cukor36 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
24.6g növényi habtejszín62 kcal
A tetejére
-
6.1g cukor24 kcal
Összesen
270
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 31.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 537.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.6 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
729
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 55.1 g
Zsír
-
Összesen 186.4 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3224.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 1012 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 982 mg
-
Nátrium 1075 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 615.8 g
-
Cukor 423 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 99 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 303 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 518 micro
Összesen
4364
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 6.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
270
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
140 g cukor
-
175 g finomliszt
-
75 ml napraforgó olaj
-
75 ml tej
-
2 db tojás
-
0.5 csomag sütőpor
-
3 csepp citromlé
-
1 csipet só
A krémhez
-
3.5 dl tej
-
15 dkg cukor
-
4 dl növényi habtejszín
A tetejére
-
10 dkg cukor
Elkészítés
A piskótához
- A tojásfehérjét egy csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, majd hozzáadjuk a 40 g cukrot, és kemény habbá verjük az egészet.
- Egy másik edényben elkeverjük a tejet, olajat, tojássárgáját és a cukrot annyira, hogy elvegyüljön. Erre szitáljuk rá a sütőporos lisztet.
- Először óvatosan keverjük el, majd robotgéppel magas fokozaton1-2 percig, míg sima lesz. Tegyünk a felvert tojáshabból két kanálnyit a masszához, és kézi habverővel kavarjuk el, hogy fellazuljon a massza. Ezt párszor ismételjük meg, majd adjuk hozzá az összes habot, és keverjük simára.
- Ezután mehet a tortaformába, aminek csak az alja legyen kibélelve sütőpapírral. Előmelegített sütőben 175 fokon süssük meg. A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk.
- A krémhez a 15 dkg cukorból jó sötét színű karamellt készítünk, majd felöntjük 3 dl tejjel (vigyázzunk, képes fröcsögni!!!). Ne ijedjünk meg, a karamell a lábos alján fel fog olvadni és elvegyül a tejjel. Addig a pudingport keverjük simára a maradék tejjel (cukor már nem kell bele). Ha felforrt a karamellás tej, akkor adjuk hozzá a kikevert pudingport, és főzzük jó sűrűre. Adjuk hozzá a gyömbért, és hűtsük ki.
- A tejszínt verjük keményre, és adjuk hozzá a karamellkrémhez.
- Ezzel a krémmel töltsük a piskótákat úgy, hogy maradjon a tetejére és oldalára is.
- A díszekhez karamellizáljuk a cukrot. A deszkára terítünk alufóliát, vékonyan megkenjük olajjal, majd kanál segítségével csorgatjuk rá a karamellt. Itt jöhet a kreativitás. (Én vagy kb. 4-szer melegítettem fel a karamellt újra, mire elfogadható díszeket tudtam produkálni.)
- Fogyasztás előtt hűtsük be a tortát!
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 21
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 6630
- Feltöltés dátuma: 2013. március 11.
Ajánló
Tejkaramell darabokkal is lehet díszíteni, illetve az ízeket is feldobja.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Mindenképp olyan krémet akartam, ami könnyű és nincs benne margarin vagy vaj. Neten böngészve találtam rá erre a krémre és nagyon bevált, tényleg finom. Én mindig Hulalát használok, ebbe nem kell zselatin vagy habfixáló, így is könnyű vele dolgozni, jól tartja a tortát. Egyszerű elkészíteni, mindenkinek bátran ajánlom! A piskóta Kiskukta receptje alapján készült. Nekem bevált.