Karamellás sajttorta aureliavadaszan konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
aureliavadaszan
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 35% Zsír
Alap
Töltelék
-
125g mascarpone505 kcal
-
10 kcal
-
13g barna cukor48 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
41g tojás52 kcal
Sós-karamellás szósz
-
3g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
15g habtejszín44 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1148
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 35% Zsír
Alap
Töltelék
-
500g mascarpone2020 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
165g tojás208 kcal
Sós-karamellás szósz
-
12g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
60g habtejszín175 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
4585
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 35% Zsír
Alap
Töltelék
-
39.9g mascarpone161 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
4g barna cukor15 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
3.2g citromlé1 kcal
-
13.2g tojás17 kcal
Sós-karamellás szósz
-
1g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
12g cukor46 kcal
-
4.8g habtejszín14 kcal
-
0.1g só0 kcal
Összesen
365
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.8 g
Zsír
-
Összesen 82 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 609.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 454 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.4 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 203 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
Összesen
1148
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.3 g
Zsír
-
Összesen 328.1 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 736 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2436.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 191 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 1818 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 337.6 g
-
Cukor 258 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 212.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 810 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 452 mg
-
Retinol - A vitamin: 799 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 737 micro
Összesen
4585
kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
365
kcal
Hozzávalók
Alap
Töltelék
-
500 g mascarpone
-
1 csomag vaníliás cukor
-
50 g barna cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 citromból nyert citromlé
-
3 db tojás
Sós-karamellás szósz
-
1.5 evőkanál víz
-
2 csepp citromlé
-
150 g cukor
-
60 ml habtejszín
-
1 késhegynyi só
Elkészítés
Alap
- Béleljünk ki egy tortaformát sütőpapírral (22 cm). A morzsa állagúra tört zabkekszet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk a tepsi aljába. A biztonság kedvéért (hogy sütés közben ne folyjon ki a vaj) tekerjük be a forma alját és oldalait alufóliával. Ha megvan, tegyük félre vagy a hűtőbe. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés).
- A tojásokat keverjük krémesre a kétféle cukorral, majd 2-3 adagban keverjük hozzá a mascarpone-t is, addig, amíg sima krémes állagú nem lesz. Reszeljük bele a citrom héját, és öntsük bele a citromlevet. Ha megvagyunk, vegyük elő a kekszalapot, és öntsük rá a krémet.
- Süssük 35 percig, majd ha langyosra hűlt, tegyük éjszakára a hűtőbe pihenni. (Sütés közben ne ijedjünk meg, ha a vége felé elkezd púposodni, és a közepe még lötyög, ez így lesz jó, így tökéletes).
- Másnap a szószhoz egy lábasban (közepesen-magas lángon) melegítsük fel a vizet, citromlevet és cukrot. Bírjuk ki, hogy nem keverjük, de ha mégis hozzányúlnánk, csak addig keverjük, míg a cukor el nem olvad (de inkább ne). Amíg forr, folyamatosan figyeljük, nehogy odaégjen!!
- Amikor elkezd karamellillatot árasztani, és szép aranybarna-borostyán színű lesz, öntsük hozzá a habtejszínt és a sót. Fröcskölni fog, úgyhogy csak óvatosan!
- Keverjük el jól, és forraljuk még fél percig, majd tegyük félre hűlni. Ha kihűlt a szósz, öntsük rá a kihűlt tortára, majd a tetejét tetszés szerint díszítsük földimogyoróval. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 418
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 42419
- Feltöltés dátuma: 2018. október 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
aureliavadaszan
19 recept
Ezt a sajttorta alapreceptet már számtalanszor variáltam: először csokibevonattal készült, majd citromosabb változatban, és volt, amikor gyümölcs került a tetejére. A névnapos barátom kérésére most kevésbé édesen és sós-karamellás öntettel a tetején sütöttem meg. Próbáljátok ki Ti is, nem fogjátok megbánni (és a karamell ne riasszon el, egyáltalán nem bonyolult)!