Karamellás Marlenka
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
Házi karamell a krémhez
Tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
13g méz38 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0 kcal
-
0g ecet0 kcal
Krém
-
57 kcal
-
117g tej65 kcal
-
42g margarin299 kcal
-
25g dió164 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
8g dió55 kcal
Összeállítás
Összesen
1524
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
Házi karamell a krémhez
Tészta
-
450g finomliszt1638 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
75g méz228 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
-
3g ecet0 kcal
Krém
-
343 kcal
-
700g tej392 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
150g dió981 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
50g dió327 kcal
Összeállítás
Összesen
9132
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
Házi karamell a krémhez
Tészta
-
12.9g finomliszt47 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
-
2.2g méz7 kcal
-
2.9g margarin21 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
Krém
-
2.6g vaníliás pudingpor10 kcal
-
20.1g tej11 kcal
-
7.2g margarin52 kcal
-
4.3g dió28 kcal
-
1.4g étcsokoládé8 kcal
-
1.4g dió9 kcal
Összeállítás
Összesen
263
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 79.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 934 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 384 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 251 mg
-
Nátrium 173 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 177.7 g
-
Cukor 102 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 36.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 504 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 474 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 362 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Összesen
1524
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 143.6 g
Zsír
-
Összesen 476.2 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 163 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 184 g
-
Koleszterin 364 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5604 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 2305 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 514 mg
-
Foszfor 1505 mg
-
Nátrium 1035 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1066.4 g
-
Cukor 609 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 216.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3024 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 337 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 363 micro
-
Kolin: 455 mg
-
Retinol - A vitamin: 2843 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 2172 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 601 micro
Összesen
9132
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 6.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
263
kcal
Hozzávalók
Házi karamell a krémhez
-
30 dkg cukor
-
2 ek vanília kivonat
-
0.5 kávéskanál szódabikarbóna
Tészta
Krém
-
2 tasak vaníliás pudingpor
-
7 dl tej
-
25 dkg margarin
Összeállítás
Elkészítés
Házi karamell a krémhez
- Ezt a műveletet érdemes előző napon elvégezni, mivel elég időigényes, nekem kb. 2 órát vett igénybe, és a kész karamellnek is teljesen ki kell hűlnie.
- Egy magasabb falú edénybe mérjük a cukrot, hozzáadjuk a tejet és a vaníliát, majd folyamatosan kevergetve felforraljuk, ezután kis lángon addig főzzük, amíg a színe megbarnul és az állaga is sűrű lesz. Sajnos nem tudjuk magára hagyni, mivel elég gyakran kell kevergetni.
- A végére a mennyisége kb. 50 dkg-ra sűrűsödik be, vigyázzunk, ne főzzük túl, mert akkor nem tudunk vele dolgozni. Ha elérte a kellő állagot, folpackkal befedjük.
Tészta
- Vízgőz fölött állandóan kevergetve felolvasztjuk a margarint, cukrot, mézet és a tojásokat, a gőzről levéve hűlni hagyjuk.
- A szódabikarbónát az ecetben felhaboztatjuk, majd a közben langyosra hűlt tojásos masszába keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk.
- A kész tésztát lisztezett felületen hat egyenlő részre osztjuk, gombócokat gyúrunk belőle, majd méretre vágott sütőpapíron kinyújtjuk, és a papírral együtt egy tepsi hátán megsütjük őket. Sütés 180 fokon kb. 6-7 perc. Amikor szép világosbarna, már készen is van.
- A kész lapokat egy kés segítségével fellazítjuk, majd egymásra téve hűlni hagyjuk. A nyújtás egy kicsit nehezebb művelet, némi rutint igényel.
Krém
- Egy kevés tejjel simára keverjük a pudingot, a többi tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a kikevert pudingot, ezután a tűzre visszatéve állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Celofánnal lefedve teljesen kihűtjük.
- A szobahőmérsékletű margarint egy robotgép segítségével habosra keverjük, majd a közben teljesen kihűlt pudingot is simára keverjük.
- Ezután összedolgozzuk a margarint és a pudingot, kisebb adagokban adjuk egymáshoz, ha kellően habos és laza a krémünk, akkor szintén kisebb adagokban beledolgozzuk a teljesen hideg karamellt is. Végül beleforgatjuk a darált diót is.
- Tipp: a diót darálás előtt érdemes sütőben egy kicsit megpirítani, sokkal finomabb lesz az íze.
Összeállítás
- Ezután jöhet az összeállítás, érdemes lemérni a krémet, hogy egyenlő mennyiségben kenjük a lapok közé, egy vékony réteg kell a tetejére is.
- Egy szögletes formába teszünk egy lapot, megkenjük a krémmel, majd így folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. Ezután egy kissé lenyomkodjuk a tetejét, majd vékonyan megkenjük a maradék krémmel, végül darált dióval megszórjuk, és hidegre tesszük legalább egy napra, a teljes puhulásig.
- Másnap olvasztott csokival díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 220
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 15323
- Feltöltés dátuma: 2017. április 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Katharosz
499 recept
Régóta dédelgettem már ezt a receptet, a kereskedelemben kaphatót kóstoltam már ugyan, nem jött be! Így hát eljött az idő, hogy magam készítsem el ezt a finomságot, csak ajánlani tudom, megérte a kicsit több munkát! Forrás: net