r
Nosalty Logó

Karamellás birstorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Karamellás birstorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A karamellhez

Összesen 432 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A karamellhez

Összesen 2584 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A karamellhez

Összesen 180 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    162.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    112.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 432 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    30.8 g

Zsír

  • Összesen
    114.9 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    481 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    972.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    458 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    354.4 g
  • Cukor
    126 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    677.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1004 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    200 mg
  • Retinol - A vitamin:
    979 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    210 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    279 micro
Összesen 2584 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 180 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A karamellhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk. Beleütjük a tojást és annyi vizet öntünk hozzá, amennyitől egy rugalmas, nyújtható tésztát kapunk. Hűtőbe tesszük.
  2. A birset apró darabokra vágjuk, kiskanálnyi vajat olvasztunk egy serpenyőben és vizet, bort hozzáadva félpuhára pároljuk. A végén elkeverjük benne a keményítőt (érdemes rászitálni, hogy ne legyen csomós), eggyet rottyantunk rajta és félre tesszük hűlni. A végén ízlés szerint édesítsük mézzel, fahéjjal.
  3. A vajat felolvasztjuk egy kis lábasban vagy serpenyőben, rászórjuk a cukrot és addig pirítjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a tejszín és olvasszuk csomómentesre.
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, belenyútjuk egy 26 cm-es pite- vagy tortaformába. Rákanalazzuk a tölteléket és azonnal az előmelegített sütőbe teszük.
  5. Addig sütjük, amíg a tészta széle szépen barnulni nem kezd.
  6. A karamellel megcsurgatjuk és ezután tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 109
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 11313
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 17.

Ajánló

pH besorolás: enyhén savasít Viszont a recept cukrot - a karamellen kívűl - egyáltalán nem tartalmaz - legalább van ennyi előnye. A karamell pedig el is hagyható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A birs megint egy olyan dolog, amihez nem nagyon lehet hozzájutni ezen a környéken. Ismerik, hallottak róla, az öregebbek talán még dédelgetnek egy-egy kiörgedett fát a kertben, amit talán már százszor kivágásra itéltek, de még sosem szánták el magukat. Egyszóval birset szerezni itt Frankfurt körül nem egyszerű. Aztán történt egy napon, hogy jóuram hugával a városba mentünk megnézni egy új üzletet. Az érdekessége csak annyi volt, hogy olyan dolgokat árulnak, amiket már nagyanyáink is használtak, mindezt változatlan formában - viszont piszok drágán. Egyszerűen vették azokat a régi jó dolgokat, amiket jól ismerünk a 30-40-50 évvel ezelőttről, aztán kerestek valakit, aki legyártja és most divathóbortból árulják.  És itt, ebben az üzletben, díszletként fedeztem fel birseket. Azonnal leszedegettem őket és a kasszához vittem, először nem értették, hogy mit akarok vele. Eltartott egy darabig, mire megegyeztünk, hogy megvenni szeretném, nem is nagyon értették a dolgot. Aztán úgy hozta a sors, hogy pár nappal később megint visszamentünk. Akkor már egy egész rekesz volt kirakva belőle... Elhoztam.  Hát, így készült a vendégségbe vitt pite. 

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A karamellhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...