Karamell torta Szani konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
Kakaós-olajos piskóta
-
18g finomliszt64 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g cukor54 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
8g tej4 kcal
-
66 kcal
-
0 kcal
Krém
Karamell
Összesen
567
kcal
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
Kakaós-olajos piskóta
-
175g finomliszt637 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
75g tej42 kcal
-
75g napraforgó olaj663 kcal
-
0 kcal
Krém
Karamell
Összesen
5678
kcal
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
Kakaós-olajos piskóta
-
9.9g finomliszt36 kcal
-
6.2g tojás8 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
4.3g tej2 kcal
-
4.3g napraforgó olaj38 kcal
-
0 kcal
Krém
-
8.5g cukor33 kcal
-
28.4g tej16 kcal
-
5.1g vaníliás pudingpor19 kcal
-
14.2g margarin102 kcal
-
0g só0 kcal
Karamell
Összesen
322
kcal
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 30.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 479.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.4 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 215 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
567
kcal
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.1 g
Zsír
-
Összesen 307.3 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 139 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 93 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4794.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 1634 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 1596 mg
-
Nátrium 1394 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 684 g
-
Cukor 463 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 169.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2284 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 55 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 247 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 335 mg
-
Retinol - A vitamin: 2152 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1586 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 518 micro
Összesen
5678
kcal
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.8 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
322
kcal
Hozzávalók
Kakaós-olajos piskóta
-
17.5 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 csipet só
-
1 csomag sütőpor
-
75 ml tej
-
75 ml napraforgó olaj
Krém
-
15 dkg cukor
-
5 dl tej
-
2 tasak vaníliás pudingpor
-
25 dkg margarin
-
1 csipet só
Karamell
Elkészítés
Kakaós-olajos piskóta
- A lisztet szitáljuk át. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjébe szórjuk a sót, és elkezdjük gépi habverővel felverni, majd ha habosodik, adjuk hozzá apránként a cukrot, és magas fokozaton addig dolgozzuk, míg annyira kemény nem lesz, hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.
- A cukrot adjuk a külön tálba elhelyezett sárgájához, és keverjük el mixelve a habverővel alacsony fokozaton, és a sütőport is adagoljuk hozzá, majd ismét magas fokozaton dolgozva habosra keverjük. Ezután adjuk hozzá a tejet és az olajat, amit szintén csak összemixelünk.
- Következhet a liszt és a kakaó, amit újfent csak alacsony fokozaton keverünk el, majd amikor eléggé beleforgattuk, magas fokozaton egyenletesre keverünk. A tojáshabot kézi habverő segítségével forgatjuk a keverékbe, a széleket alját is jól átkavarva, hogy egyenletesen eloszlassuk.
- A forma alját sütőpapírral fedjük, amit előtte méretre vágtunk (vagy kikenjük, lisztezzük). A tortaforma oldala fedetlen lesz, kenni sem kell, mert ez segít "felmászni" a tésztának, hogy szép magas legyen. 180 C°-os sütés az előírt hőfok 60 percig, de én ezen is változtattam a sütő erőssége miatt. 175 C°-ra előmelegített sütőben sütöttem kb. 70 percig.
- Tűpróbával ellenőrizhetjük előbb is, ha már nem ragad rá tészta, akkor jó! Bár ez nem hagyományos piskóta, azért ezt sem nézegetjük legalább 20 percig, de ha tovább bírod, az még jobb! Pár perc pihentetés után késsel kilazítjuk a formából, és fejjel lefelé rácsra tesszük, díszítésnél is ez a sima rész lesz a torta teteje. Ha hűlést követően is puklis marad az alja, késsel egyenesítsük ki.
Krém
- A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük, és karamellízaljuk. A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!
- A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat. A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk. Vigyázzunk a gőzre, és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!
- Amikor a cukor ismét megpuhult, és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet, és sűrűre főzzük. Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést, és kihűtjük.
- A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk, vagy kiszúrunk (én kis torta szeleteket vágtam). A lapot félbevágjuk. Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.
Karamell
- A sima karamellhez a cukorból és a hozzáadott vízből egy szép, sötét karamellt készítünk. Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint, és összemelegítjük. Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.
- A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát. Kinyomóforma segítségével halmokat nyomunk a torta tetejére. Ezekre fektetjük a kis tortalap díszeinket. Az egészet ismét "megöntözzük" sima karamellel. (Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet, ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! Ha a két művelet közben megszilárdul, melegítsük meg ismét.)
- Helyezzünk a torta tetejére, vagy szúrjuk bele csokidarabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset, és tálalásig helyezzük hűtőbe.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 21-22
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 17245
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Anyum szülinapjára készült ez a tortácska. A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. :) Nagyon jól sikerült! ;)