r
Nosalty Logó

Karácsonyi torta Kexie konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Karácsonyi torta Kexie konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

Összesen 751 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

Összesen 8992 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

Összesen 357 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    39.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    370.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.3 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 751 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.4 g

Zsír

  • Összesen
    473.7 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    142 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    90 g
  • Koleszterin
    848 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4448.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    1138 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    317 mg
  • Foszfor
    1042 mg
  • Nátrium
    1732 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1047.9 g
  • Cukor
    530 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    473.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1168 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    97 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    551 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1152 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    213 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    798 micro
Összesen 8992 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 357 kcal

Hozzávalók

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

Elkészítés

Mézeskalács ízű tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt: alsó-felső sütés 180°C, hőlégkeverés 160°C, gázsütő 4-es fokozat. Sütőpapírból vágjunk kört egy kb. 20-22 cm-es kerek tortaforma aljába, az oldalára is ragasszunk sütőpapír csíkot (teflon, szilikon stb ide vagy oda mindenképp ajánlom a sütőpapírozást, mert elég ragacsos, nedves a megsült tészta). Fóliával bugyoláljuk be a tortaforma alját kívülről, nehogy véletlenül kifolyjon a sütő aljába a híg nyers tészta.
  2. Egy kis lábasban melegítsük fel a tejet és a melaszt, kevergessük, amíg teljesen elvegyül, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget.
  4. Egy másik tálban elegyítsük a nedves hozzávalókat: melaszos tejet, olajat, aludttejet, tojásokat, rumot és vaníliát.
  5. Egyesítsük a száraz és nedves összetevőket homogén masszává.
  6. Osszuk el 3 tortaformába a tésztát, és süssük meg kb. 25-30 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Csupán 1 tortaforma birtokában süssük három adagban, mint ahogy én is tettem. Ha egyszerre több tortaformánk van a sütőben, akkor 20 perc sütés után cseréljük meg a helyüket.

Kekszes sajtkrém

  1. Habosítsuk a vajat a cukorral.
  2. Adjuk a cukros vajhoz a krémsajtot, kekszkrémet és a vaníliakivonatot, keverjük simára.
  3. A krém felével töltsük meg a kihűlt lapokat, és vékony rétegben vonjuk be vele a tortát (nem kell, hogy teljesen befedje, nyugodtan kikandikálhat itt-ott a torta, ez csak az alapozó réteg).
  4. Legalább 30 percig hűtsük a betöltött, lealapozott tortát. A maradék krémet is tartsuk hűvös helyen, de 10 perccel felhasználás előtt tegyük szobahőmérsékletre.
  5. Egyenletesen rétegben fedjük be a tortát a maradék krémmel, spatulával kis csúcsokat hagyva havas táj gyanánt. Díszítsük tetszőlegesen mézeskalács figurákkal (én az oldalára 6 kisebb és 6 nagyobb csillagot tettem, kijelölve 12 szeletet).
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1029
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 30.

Ajánló

A spekuláciusz paszta a.k.a. kekszkrém a Benelux Államok környékén és Amerikában népszerű csoda, olyan menny a földön stílusú finomság. Javasolt fogyasztási módja hasonló a Nutelláéhoz; kanállal, jó nagy kanállal :) Magyarországon nem tudom, hogy hol lehet kapni, ha egyáltalán lehet. Én most Hollandiából importáltam, de készítettem már házilag is: 3 tojást 150 g barna cukorral és 100 ml kávéval alacsony láng felett besűrítünk. A tűzről levéve először 200 g összedarált spekuláciusz kekszet, majd 150 g hideg vajat keverünk hozzá. Hűtőben tároljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Van valami fixációm a főzős újságokkal és szakácskönyvekkel kapcsolatban. Ha utazom, mindig vásárolok egy-két magazint (volt, hogy négyet), a hosszú út ürügyén. Ilyen körülmények között került a birtokomba a BBC GoodFood decemberi száma. A borítón lévő tortába azonnal beleszerelmesedtem, és habár még csak november 20. volt, de lelki szemeim előtt már láttam a tortát a karácsonyi vacsora után az asztalon. Nem pusztán karácsonyi desszertnek, de Nagymamám születésnapja alkalmából is készült, a felsorolt hozzávalók mellett egy jó nagy csipet szeretettel, amitől még finomabb lett a végeredmény.:)

Hozzávalók

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...