Karácsonyi torta Kexie konyhájából
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézeskalács ízű tészta
-
13g tej7 kcal
-
5g melasz15 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
31g barna cukor119 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
19g napraforgó olaj166 kcal
-
25g aludttej15 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0 kcal
-
2g barna rum5 kcal
Kekszes sajtkrém
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézeskalács ízű tészta
-
150g tej84 kcal
-
60g melasz174 kcal
-
375g finomliszt1365 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
375g barna cukor1425 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
225g napraforgó olaj1989 kcal
-
300g aludttej183 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0 kcal
-
24g barna rum55 kcal
Kekszes sajtkrém
-
125g vaj896 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
300g krémsajt750 kcal
-
0 kcal
-
300g spekulatius keksz1476 kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézeskalács ízű tészta
-
6g tej3 kcal
-
2.4g melasz7 kcal
-
14.9g finomliszt54 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
14.9g barna cukor57 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
8.9g napraforgó olaj79 kcal
-
11.9g aludttej7 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
1g barna rum2 kcal
Kekszes sajtkrém
-
5g vaj36 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
11.9g krémsajt30 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
11.9g spekulatius keksz59 kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 39.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 370.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.3 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.4 g
Zsír
-
Összesen 473.7 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 142 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 90 g
-
Koleszterin 848 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4448.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 1138 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 317 mg
-
Foszfor 1042 mg
-
Nátrium 1732 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1047.9 g
-
Cukor 530 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 473.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1168 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 97 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 125 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 551 mg
-
Retinol - A vitamin: 1152 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 213 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 798 micro
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 18.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
Mézeskalács ízű tészta
-
150 ml tej
-
3 evőkanál melasz
-
375 g finomliszt
-
3 teáskanál sütőpor
-
1.5 teáskanál szódabikarbóna
-
375 g barna cukor
-
0.5 teáskanál só
-
1.5 teáskanál fahéj
-
1.5 teáskanál gyömbér
-
3 csipet szegfűszeg
-
225 ml napraforgó olaj
-
300 ml aludttej
-
3 db tojás
-
1.5 teáskanál vanília kivonat
Kekszes sajtkrém
-
300 g krémsajt
-
2 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés
Mézeskalács ízű tészta
- Melegítsük elő a sütőt: alsó-felső sütés 180°C, hőlégkeverés 160°C, gázsütő 4-es fokozat. Sütőpapírból vágjunk kört egy kb. 20-22 cm-es kerek tortaforma aljába, az oldalára is ragasszunk sütőpapír csíkot (teflon, szilikon stb ide vagy oda mindenképp ajánlom a sütőpapírozást, mert elég ragacsos, nedves a megsült tészta). Fóliával bugyoláljuk be a tortaforma alját kívülről, nehogy véletlenül kifolyjon a sütő aljába a híg nyers tészta.
- Egy kis lábasban melegítsük fel a tejet és a melaszt, kevergessük, amíg teljesen elvegyül, majd hagyjuk kihűlni.
- Egy nagy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget.
- Egy másik tálban elegyítsük a nedves hozzávalókat: melaszos tejet, olajat, aludttejet, tojásokat, rumot és vaníliát.
- Egyesítsük a száraz és nedves összetevőket homogén masszává.
- Osszuk el 3 tortaformába a tésztát, és süssük meg kb. 25-30 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Csupán 1 tortaforma birtokában süssük három adagban, mint ahogy én is tettem. Ha egyszerre több tortaformánk van a sütőben, akkor 20 perc sütés után cseréljük meg a helyüket.
Kekszes sajtkrém
- Habosítsuk a vajat a cukorral.
- Adjuk a cukros vajhoz a krémsajtot, kekszkrémet és a vaníliakivonatot, keverjük simára.
- A krém felével töltsük meg a kihűlt lapokat, és vékony rétegben vonjuk be vele a tortát (nem kell, hogy teljesen befedje, nyugodtan kikandikálhat itt-ott a torta, ez csak az alapozó réteg).
- Legalább 30 percig hűtsük a betöltött, lealapozott tortát. A maradék krémet is tartsuk hűvös helyen, de 10 perccel felhasználás előtt tegyük szobahőmérsékletre.
- Egyenletesen rétegben fedjük be a tortát a maradék krémmel, spatulával kis csúcsokat hagyva havas táj gyanánt. Díszítsük tetszőlegesen mézeskalács figurákkal (én az oldalára 6 kisebb és 6 nagyobb csillagot tettem, kijelölve 12 szeletet).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1029
- Feltöltés dátuma: 2015. december 30.
Ajánló
A spekuláciusz paszta a.k.a. kekszkrém a Benelux Államok környékén és Amerikában népszerű csoda, olyan menny a földön stílusú finomság. Javasolt fogyasztási módja hasonló a Nutelláéhoz; kanállal, jó nagy kanállal :) Magyarországon nem tudom, hogy hol lehet kapni, ha egyáltalán lehet. Én most Hollandiából importáltam, de készítettem már házilag is: 3 tojást 150 g barna cukorral és 100 ml kávéval alacsony láng felett besűrítünk. A tűzről levéve először 200 g összedarált spekuláciusz kekszet, majd 150 g hideg vajat keverünk hozzá. Hűtőben tároljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Van valami fixációm a főzős újságokkal és szakácskönyvekkel kapcsolatban. Ha utazom, mindig vásárolok egy-két magazint (volt, hogy négyet), a hosszú út ürügyén. Ilyen körülmények között került a birtokomba a BBC GoodFood decemberi száma. A borítón lévő tortába azonnal beleszerelmesedtem, és habár még csak november 20. volt, de lelki szemeim előtt már láttam a tortát a karácsonyi vacsora után az asztalon. Nem pusztán karácsonyi desszertnek, de Nagymamám születésnapja alkalmából is készült, a felsorolt hozzávalók mellett egy jó nagy csipet szeretettel, amitől még finomabb lett a végeredmény.:)