Karácsonyi Rigó Jancsi torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
DDalma
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
44g tojás55 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
4 kcal
-
11 kcal
-
2g zsemlemorzsa8 kcal
-
12g finomliszt44 kcal
-
1g vaj10 kcal
-
2g finomliszt5 kcal
A töltelékhez
-
100g habtejszín292 kcal
-
12g porcukor46 kcal
-
4 kcal
-
27 kcal
-
4g habfixáló15 kcal
A díszítéshez
-
24g roletti90 kcal
-
50g cukorfondant173 kcal
-
10g keksz42 kcal
Összesen
923
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
440g tojás554 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
114 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A töltelékhez
-
1000g habtejszín2920 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
120g cukrozatlan kakaópor274 kcal
-
40g habfixáló150 kcal
A díszítéshez
-
240g roletti905 kcal
-
500g cukorfondant1730 kcal
-
100g keksz419 kcal
Összesen
9247
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
14.4g tojás18 kcal
-
8.2g porcukor32 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
-
3.9g finomliszt14 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
A töltelékhez
-
32.8g habtejszín96 kcal
-
3.9g porcukor15 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
3.9g cukrozatlan kakaópor9 kcal
-
1.3g habfixáló5 kcal
A díszítéshez
-
7.9g roletti30 kcal
-
16.4g cukorfondant57 kcal
-
3.3g keksz14 kcal
Összesen
304
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.8 g
Zsír
-
Összesen 39.4 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 258 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 732.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 281 mg
-
Nátrium 205 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 95.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 351 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 345 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
Összesen
923
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 188.2 g
Zsír
-
Összesen 393.8 g
-
Telített zsírsav 230 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 116 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2580 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7322.6 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 1189 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 1003 mg
-
Foszfor 2807 mg
-
Nátrium 2054 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1330.4 g
-
Cukor 862 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 954.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3505 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 548 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 333 micro
-
Kolin: 1346 mg
-
Retinol - A vitamin: 3453 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 622 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2037 micro
Összesen
9247
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
304
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
8 db tojás
-
25 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
2 ek zsemlemorzsa
-
8 evőkanál finomliszt
A töltelékhez
-
10 dl habtejszín
-
12 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
12 dkg cukrozatlan kakaópor
-
5 csomag habfixáló
A díszítéshez
-
60 db roletti
-
50 dkg cukorfondant
Elkészítés
A tésztához
- Tészta:
- 8 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral és 1 cs vaníliás cukorral habosra keverünk.
- 5 dkg kakaót, 2 ek zsemlemorzsát, 8 kanál lisztet (amit 1 cs sütőporral elkeverünk) hozzáadjuk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük. "Feláldozunk" egy keveset a habból lazításképp, és a csokimasszához keverjük, majd végül óvatosan hozzákeverjük a többi habot is.
- A tortaformába sütőpapírt rakunk, kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát, és megsütjük. (180 fokon kb. 45 perc) Sütés után kiborítjuk egy deszkára, és három lapra vágjuk a tésztát. Illetve szépségápolási operációt hajtunk rajta végbe (ahol kiáll vagy nem egyenletes lenyiszitoljuk).
- Hab:
- 1 liter tejszínt (habtejszínt) kemény habbá verünk, majd belerakunk 12 dkg porcukrot és 1 cs vaníliás cukrot. Ezen a ponton kiveszünk belőle egy pohárba 3-4 evőkanállal, hogy legyen mivel a torta oldalához ragasztani a rolettiket.
- Majd 12 dkg kakaót és 5 kis csomag habfixálót is hozzákeveverünk.
- Összeállítás:
- A tészta aljára öntjük a habot, majd elsimítjuk, és ráhelyezzük a másodikat lapot is. Elég sok hab szokott maradni, így kenjünk a tetejére is, hogy elsimítsuk az esetleges egyenlőtlenségeket, és szépen tudjuk ugyanígy formázni vele az oldalát is.
- Biztos észrevettétek, hogy marad egy egész lapunk! :) No hát ezzel a családot szoktam boldogítani. A lapot félbevágjuk, hogy két fél kerekünk legyen. Az egyik fél kerek lapra rárakjuk a maradék csokis habot, végül ráhelyezzük a másik felet is, enyhén megnyomkodjuk, hogy jól összeálljon. Szeleteket vágunk belőle, és berakjuk a hűtőbe.
- Díszítés:
- Tehát van egy tortánk, amit körbekentünk csokihabbal.
- A fondantot kinyújtjuk, és rárakjuk a tortára, szépen elsimítgatjuk, hogy sehol ne legyen levegős. Úgy vágjuk le a fölösleget, hogy egészen a torta aljáig érjen a fondant, de nem baj, ha nem lesz szép egyenletes az alja, vagy az oldala meggyűrődik. Az a lényeg, hogy a tetején szép sima legyen.
- A habverésnél félrerakott fehér tejszínhabbal vékonyan körbekenjük a fondanttal borított torta oldalát, és szépen rátapasztjuk egyenként a rolettiket. Ha körbeértünk megigazgatjuk, hogy kb. egyenlő távolságra legyenek egymástól, majd a szalaggal körbekötjük, és masnit is kötünk rá.
- A tetejére rakott díszt is fehér tejszínhabbal ragasztjuk rá. Mivel ez a torta karácsonyra készült, így a maradék mézeskalácsból tettem rá. De lehet bármi mást is. Csak a képzelet szabhat határt a díszítésnek.
- Ha kész a torta, tegyük hűtőbe. Kb. fél napot jó, ha állni hagyjuk, de igazán egy nap után áll össze az íze rendesen.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 32
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 147
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 33316
- Feltöltés dátuma: 2013. január 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
DDalma
4 recept
A Rigó Jancsi a család nagy kedvence. Főleg Apukám szereti. Ez a recept még a Nagymamámtól származik, nagy kincsként óvta évtizedeken át, amíg élt, nem is szabadott kiadnom senkinek. De olyan finom, hogy szerintem vétek lenne tovább titkolni, hadd szerezzen örömet mindenkinek, aki a csokoládé varázsában él! :) Idén karácsonykor a Párom szüleihez készültünk ünnepi vacsorára, és már hetekkel előtte nagy fejtörést okozott, hogy mit vigyek ajándékba. Végül arra jutottam, hogy az ősrégi családi receptet bújtatom új köntösbe, hisz mindig sikert hozott, most se lehet ez másképp.