Karácsonyi leopárd kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Meren
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
24 kcal
-
63g tej35 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
3 kcal
-
94g finomliszt341 kcal
Világosbarna tészta
Sötétbarna tészta
Összesen
576
kcal
- 9% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
95 kcal
-
250g tej140 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
11 kcal
-
375g finomliszt1365 kcal
Világosbarna tészta
Sötétbarna tészta
Összesen
2298
kcal
- 9% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
3.1g kukoricakeményítő12 kcal
-
30.7g tej17 kcal
-
6.1g vaj44 kcal
-
8.6g cukor33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
46g finomliszt168 kcal
Világosbarna tészta
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.6g tej0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
Sötétbarna tészta
-
1.8g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
1.2g tej1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
281
kcal
- 9% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 15.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
576
kcal
- 9% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.6 g
Zsír
-
Összesen 52.6 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1486.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 406 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 187 mg
-
Foszfor 590 mg
-
Nátrium 155 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 403.6 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 60.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
2298
kcal
- 9% Fehérje
- 71% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 7.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
281
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
25 g kukoricakeményítő
-
250 ml tej
-
50 g vaj
-
70 g cukor
-
1 csipet só
-
1 citromból nyert citromhéj
-
3.5 g instant élesztő
-
375 g finomliszt
Világosbarna tészta
Sötétbarna tészta
-
15 g cukrozatlan kakaópor
-
1 ek tej
-
fahéj ízlés szerint
Elkészítés
Tészta
- Rántást készítünk: a keményítőt és a tejet simára keverjük és alacsony lángon besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat. Alaposan elkeverjük benne, míg a vaj elolvad és egynemű masszát alkot a keményítős tejjel, majd langyosra hűtjük.
- Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a porélesztőt és a citrom reszelt héját, elkeverjük. Hozzáadjuk a rántást. Egynemű tésztává keverjük, majd alaposan kidolgozzuk. A kész tésztát elfelezzük, az egyiket gombóccá formázzuk és tálba rakjuk, lefedve kelni hagyjuk. A másik tésztát ismét elfelezzük, majd a lentebb leírt módon kakaóporral megszínezzük mindkettőt (világosbarna és sötétbarna tészta fázis).
- A tésztákat külön-külön edénybe tesszük, letakarjuk és szobahőmérsékleten másfél-két órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt cipókat egyesével 7-7 (szemre egyforma) darabba vágjuk. Összesen 21 darab tésztánk lesz. Golyókat formázunk belőlük.
- A tésztagolyókból 20 cm hosszúságú rudakat sodrunk (mind a 21-ből).
- A sötétbarna rudakat sodrófával olyan szélesre lapítjuk, hogy teljesen befedje a ráhelyezett világosbarna rudakat, az illesztéseknél összecsipkedjük a tésztát. Ezután a fehér tésztát nyújtjuk ki kellő szélességűre és a közepébe helyezzük az előzőleg bebugyolált tésztarudat, az illesztéseknél összecsípjük. Így készül a végleges tésztarúd, aminek belsejében van a világosbarna, körülötte a sötétbarna tészta, majd ezeket befedi a fehér tészta. A folyamatot megismételjük a többi rúdnál is, a végén 7 db lesz. Ezeket kissé megsodorjuk.
- Sütőpapírral bélelünk egy olyan magas falú sütőformát, ami kicsivel nagyobb, mint a tésztarudak (kb. 22 cm x 11 cm). 2 rudat teszünk legalulra, rá a résekbe fektetünk 3 rudat, majd ezekre 2-t. Letakarjuk és kb. másfél óra alatt duplájára kelesztjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, az aljába bekészítünk egy kis tálat. A megkelt kalácsot egész tojással lekenjük. Mielőtt rácsuknánk a tésztára a sütőajtót, óvatosan kb. 1 dl vizet öntünk a bekészített tálba, így gőzben fog sülni a kalácsunk. Kb. 40 percig sütjük.
- A kisült kalácsot rácsra tesszük hűlni. Amikor kihűlt, a tetejét díszíthetjük csorgatott, olvasztott csokoládéval, durvára tört dióval/mogyoróval, narancshéjjal.
Világosbarna tészta
- Elkészítjük a világosbarna tésztát: az 5 g kakaóport, a kardamomot és a tejet kikeverjük, majd alaposan beledolgozzuk az egyik negyed tésztadarabunkba. Ha egységes színűvé vált, gombócot formázunk belőle és lefedve kelni hagyjuk.
Sötétbarna tészta
- Elkészítjük a sötétbarna tésztát. 15 g kakaóporból, fahéjból és tejből sűrű masszát keverünk és alaposan beledolgozzuk a tésztába. Gombóccá formázzuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22x11
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 234
- Feltöltés dátuma: 2022. január 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Meren
1 recept