r
Nosalty Logó

Karácsonyi kalácskoszorú

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Karácsonyi kalácskoszorú
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 741 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 2964 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    27.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    738.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    369 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 741 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80 g

Zsír

  • Összesen
    111.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2954.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    614 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    1475 mg
  • Nátrium
    235 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    406.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    110.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    479 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    719 micro
Összesen 2964 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 281 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, és elkeverjük.
  2. A tejet meglangyosítjuk. A felébe teszünk egy kis cukrot, csipet lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A langyos tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a két tojássárgáját, a sót és négy evőkanál olajat.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tej másik feléhez, majd az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük kidolgozni a tésztát. Dagasztás közben adagoljuk hozzá fokozatosan a maradék olajat. Addig dagasztjuk, míg szép fényes, hólyagos nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától. (Én kézzel dagasztottam, kb. 15 perc alatt lett megfelelő.)
  5. Ekkor kis liszttel meghintjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk az edényt, majd jó meleg plédbe vagy takaróba bugyoláljuk (óvatosan, a tetejére vigyázzunk), és huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztjük.
  6. Ha megkelt a tésztánk, kivesszük a tálból, három egyenlő részre osztjuk. A cipókat bátran átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, majd letakarva újabb 15 percig kelesztjük.
  7. Míg kel a tészta, előmelegítjük a sütőt.
  8. Egy kerek sütőformát kikenünk zsírral, vagy kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  9. A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk, kissé megsodorjuk, majd hármas fonással kialakítjuk a kalácsot. A két végét szépen összedolgozzuk, majd a sütőformába tesszük. Ahol a tészta összeér, a fonatokat megkenjük olajjal, hogy ne ragadjanak össze, és szép formája legyen a kalácsnak. 10 perc pihentetés után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és betesszük a sütőbe. Először alul-felül sütéssel, majd félidőben átállítva hőlégkeverésre, készre sütjük. Tűpróbával érdemes közben ellenőrizni, nehogy nagyon kiszáradjon!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 103
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11595
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 14.

Ajánló

Mivel nem túl édes a tésztája, így édes és sós ízek mellé is jól illik. Azért forró kakaóval, kis procukorral meghintve az igazi!:) Mi most saját készítésű sárgabarack dzsemmel ettük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a kalács nekem duplán karácsonyi. Anyukám lánykori neve Karácsonyi, és ennek a kalácsnak az eredeti receptje az ő anyukájától, - Messzemamától - származik. (Az eredeti recept csak finomlisztet használ és dupla adaggal készül.) Anyu mindig süt ilyen kalácsot karácsonykor és húsvétkor. Nagyon finom, és akár egy hétig is eláll sütőpapírba csomagolva, ha addig el nem fogy. További képek itt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...