Karácsonyi kalácskoszorú
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Ági78
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
88g finomliszt319 kcal
-
38g durumliszt127 kcal
-
94g tej53 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
35 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Összesen
741
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
350g finomliszt1274 kcal
-
150g durumliszt509 kcal
-
375g tej210 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
64g napraforgó olaj566 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
2964
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
33.2g finomliszt121 kcal
-
14.2g durumliszt48 kcal
-
35.5g tej20 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
2.8g élesztő3 kcal
-
6.1g napraforgó olaj54 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
Összesen
281
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 738.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 369 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
741
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80 g
Zsír
-
Összesen 111.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2954.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 289 mg
-
Kálcium 614 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 308 mg
-
Foszfor 1475 mg
-
Nátrium 235 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 406.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 110.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 229 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 479 micro
-
Kolin: 538 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 719 micro
Összesen
2964
kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 280.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
281
kcal
Hozzávalók
-
15 dkg durumliszt
-
3.8 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
3 dkg élesztő
-
8 ek napraforgó olaj
-
1 ek cukor
-
1 csipet só
Elkészítés
- Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, és elkeverjük.
- A tejet meglangyosítjuk. A felébe teszünk egy kis cukrot, csipet lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A langyos tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a két tojássárgáját, a sót és négy evőkanál olajat.
- Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tej másik feléhez, majd az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük kidolgozni a tésztát. Dagasztás közben adagoljuk hozzá fokozatosan a maradék olajat. Addig dagasztjuk, míg szép fényes, hólyagos nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától. (Én kézzel dagasztottam, kb. 15 perc alatt lett megfelelő.)
- Ekkor kis liszttel meghintjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk az edényt, majd jó meleg plédbe vagy takaróba bugyoláljuk (óvatosan, a tetejére vigyázzunk), és huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztjük.
- Ha megkelt a tésztánk, kivesszük a tálból, három egyenlő részre osztjuk. A cipókat bátran átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, majd letakarva újabb 15 percig kelesztjük.
- Míg kel a tészta, előmelegítjük a sütőt.
- Egy kerek sütőformát kikenünk zsírral, vagy kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk, kissé megsodorjuk, majd hármas fonással kialakítjuk a kalácsot. A két végét szépen összedolgozzuk, majd a sütőformába tesszük. Ahol a tészta összeér, a fonatokat megkenjük olajjal, hogy ne ragadjanak össze, és szép formája legyen a kalácsnak. 10 perc pihentetés után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és betesszük a sütőbe. Először alul-felül sütéssel, majd félidőben átállítva hőlégkeverésre, készre sütjük. Tűpróbával érdemes közben ellenőrizni, nehogy nagyon kiszáradjon!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 11595
- Feltöltés dátuma: 2011. december 14.
Ajánló
Mivel nem túl édes a tésztája, így édes és sós ízek mellé is jól illik. Azért forró kakaóval, kis procukorral meghintve az igazi!:) Mi most saját készítésű sárgabarack dzsemmel ettük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Ági78
149 recept
Ez a kalács nekem duplán karácsonyi. Anyukám lánykori neve Karácsonyi, és ennek a kalácsnak az eredeti receptje az ő anyukájától, - Messzemamától - származik. (Az eredeti recept csak finomlisztet használ és dupla adaggal készül.) Anyu mindig süt ilyen kalácsot karácsonykor és húsvétkor. Nagyon finom, és akár egy hétig is eláll sütőpapírba csomagolva, ha addig el nem fogy. További képek itt.