Karácsony ízű, gesztenyés-meggyes torta, svájci vajkrémmel burkolva
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézeskalácsos tészta
-
25g vaj179 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
3 kcal
Gesztenyés mascarponekrém
-
63g mascarpone253 kcal
-
25g gesztenyemassza45 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
3g rum8 kcal
-
5g zselatinfix7 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
Meggyszósz
Torta összeállítása
Svájci vajkrém
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
3 kcal
-
25g vaj179 kcal
Burkolás és díszítés
-
15g rozmaring20 kcal
-
25g gránátalma12 kcal
-
3g kekszmorzsa14 kcal
-
1g porcukor5 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézeskalácsos tészta
-
300g vaj2151 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Gesztenyés mascarponekrém
-
750g mascarpone3030 kcal
-
300g gesztenyemassza537 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
40g rum92 kcal
-
60g zselatinfix78 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
Meggyszósz
Torta összeállítása
Svájci vajkrém
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
300g vaj2151 kcal
Burkolás és díszítés
-
180g rozmaring236 kcal
-
300g gránátalma139 kcal
-
40g kekszmorzsa168 kcal
-
14g porcukor54 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézeskalácsos tészta
-
6.4g vaj46 kcal
-
6.4g cukor25 kcal
-
6.4g finomliszt23 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
7.1g tojás9 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
Gesztenyés mascarponekrém
-
16g mascarpone65 kcal
-
6.4g gesztenyemassza11 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0.9g rum2 kcal
-
1.3g zselatinfix2 kcal
-
2.1g habtejszín6 kcal
Meggyszósz
Torta összeállítása
Svájci vajkrém
-
3.4g tojásfehérje2 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
6.4g vaj46 kcal
Burkolás és díszítés
-
3.8g rozmaring5 kcal
-
6.4g gránátalma3 kcal
-
0.9g kekszmorzsa4 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.9 g
Zsír
-
Összesen 72.9 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 207 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.5 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 110.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 450 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 397 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 373 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 190.4 g
Zsír
-
Összesen 875.2 g
-
Telített zsírsav 361 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 163 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 2481 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5649.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 236 mg
-
Kálcium 1575 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 367 mg
-
Foszfor 1974 mg
-
Nátrium 1457 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1410.3 g
-
Cukor 977 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 1325.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5399 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 102 mg
-
D vitamin: 261 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 1056 mg
-
Retinol - A vitamin: 4765 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4476 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1904 micro
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 18.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Hozzávalók
Mézeskalácsos tészta
-
300 g cukor
-
300 g finomliszt
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
6 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
Gesztenyés mascarponekrém
-
750 g mascarpone
-
200 g porcukor
-
1 ek fahéj
-
40 ml rum
-
3 csomag zselatinfix
-
1 dl habtejszín
Meggyszósz
-
150 g cukor
Torta összeállítása
Svájci vajkrém
-
200 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Burkolás és díszítés
-
1 csokor rozmaring
-
1 közepes db gránátalma
-
4 ek kekszmorzsa
-
2 ek porcukor
Elkészítés
Mézeskalácsos tészta
- A sütőt előmelegítjük 170°C fokra, légkeverésen. Két darab, kb. 20 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral, ha szükséges, ki is vajazhatjuk, lisztezhetjük.
- A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, végül a sütőporral, sóval és mézeskalácsfűszerrel elkevert lisztet is hozzáadjuk, apránként.
- A masszát egyenlően elosztjuk a két tortakarika között, és a tészta közepébe készítünk egy kis mélyedést, így sülés közben nem fognak felpúposodni. Sütőben kb. 40 perc alatt készre sülnek.
- A kész tésztát tűpróbával ellenőrizzük, majd sütőrácson lefelé fordítva hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt elkészítjük a krémeket.
- A kihűlt tésztákat a formából kiszabadítva vízszintesen két egyenlő részre vágjuk. A tetejét is szintbe hozhatjuk, ha egy keveset abból is levágunk.
Gesztenyés mascarponekrém
- A mascarponét és a natúr gesztenyepürét a porcukorral és a tejszínnel botmixerrel leturmixoljuk.
- Fahéjjal és rummal ízesítjük, majd hozzákeverjük a zselatinfixet két részletben. Ez remekül összefogja a krémet, jól kezelhető, masszív állagú lesz.
- Tegyük a hűtőbe dermedni, csak ezután tudjuk eldönteni majd, hogy elég stabil-e a krém. Ha túl lágy maradna, kevés zselatinnal korrigáljuk.
- Mielőtt habzsákba töltjük, keverjük át alaposan.
Meggyszósz
- A fagyott meggyet a cukorral összemelegítjük.
- Hozzákeverjük a befőzőzselatint, és enyhén felforraljuk vele.
- Ezután még melegen, kissé darabosra turmixoljuk.
- Végül a hűtőbe tesszük a gesztenye mellé, hogy teljesen kidermedjen.
- Mielőtt habzsákba töltjük, alaposan átkeverjük.
Torta összeállítása
- A cukorból és vízből készült keverékkel minden egyes tortalapot (4 db) enyhén megkenünk, így biztosan nem lesznek szárazak.
- A videóban látható módon elkezdjük felépíteni a tortát, laponként haladva.
- Minden lapra kerülni fog a gesztenyekrémből és a meggyszószból, amiket körkörösen viszünk fel (mintha csak céltáblák lennének). A megmaradt gesztenyekémmel vékonyan bekenjük az egész tortát. Ezáltal egységesen kerül mindenhova a krémből, a tészta is tud tőle puhulni, és a vajkrémréteg sem fog megrepedezni.
- Ezt követően legalább 12 órára hűtőbe tesszük, hogy kellően kidermedjen a torta, és az összes íz összeérjen.
Svájci vajkrém
- A tojásfehérjéket a cukorral és vaníliás cukorral gőz fölött összemelegítjük. Folyamatosan kevergessük, 80 fokig kell melegíteni a keveréket. Ha nincs hőmérőnk, elég, ha megbizonyosodunk arról, hogy a cukor teljesen elolvadt, és enyhén csípős érzés, ha belenyúlunk.
- Ezután keverőüstbe öntjük, és addig habosítjuk, amíg kihűl, és egy elég stabil habot kapunk. (6-8 perc)
- A puha vajat, ami nem túl lágy, apránként hozzáadagoljuk a habhoz, folyamatos keverés mellett.
- Egy idő után úgy tűnhet, mintha a hab és a vaj elválna egymástól és kicsapódna, pedig nem. Folytassuk a keverést, és tökéletesen össze fog állni. Könnyed, sima, habos krémet fogunk kapni.
Burkolás és díszítés
- A vajkrémet azonnal használhatjuk, nem kell állni hagyni, tökéletes az állaga frissen is. A videóban látható módon kezdjük el burkolni vele a tortát, fentről lefelé haladva. Egy nagyobb adagot a tetején elsimítunk, és fokozatosan kenjük lefelé, majd teljesen bevonjuk a torta oldalát is. Használjunk a krémből gazdagon, hogy mindenhova egyenletesen kerüljön.
- Habkártyával határozott mozdulatokkal elsimítjuk a torta oldalát, ha ez nem sikerül teljesen tökéletesen, akkor sem történik tragédia.
- Kis spatulákkal az apróbb hibákat ki tudjuk javítani, és a torta szélét el tudjuk simítani, úgymond „élesíteni”.
- Egy kis időre hűtőbe tesszük, hogy a vajkrémbevonat is meg tudjon dermedni.
- A maradék vajkrémet habzsákba töltjük, és ezzel körbedekoráljuk a torta tetejét. Kerül még rá rozmaringágakból „fenyőerdő”, egy cuki aranyszarvas, ropogós, rubinpiros gránátalmamagok, egy kevés mézeskalács-morzsa, mint az erdő talaja, és az egészet megszórjuk porcukorral, mintha havas lenne a táj.
- Csodálatos látványt nyújt. Mi kicsit letisztultabban díszítettük, de mindenki dekorálja ízlése és kedve szerint.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 4675
- Feltöltés dátuma: 2020. december 17.
Receptjellemzők
Az év utolsó CUKORSOKK-jában elejétől a végéig megmutatom nektek, hogyan készíthettek lélegzetelállító tortakölteményt, nem csak az ünnepekre! Mint minden tortának, ennek az alapja is egy masszívabb állagú, de nem nehéz piskóta vagy kevert tészta. Ezeket érdemes egyforma karikákban megsütni, így nem kell bajlódnunk a méretre vágásukkal. Viszont ne feledjük az összeállítás előtt egy kevés cukros vízzel megkenni a tésztalapokat, hogy biztosan ne legyenek szárazak! A tésztalapok közé kedvünk és tudásunk szerint készíthetünk krémeket, ez lehet csoki, vanília, gyümölcs, karamell, stb. – végtelen az ízek palettája. Ezeket a krémeket is célszerű stabil, jól kezelhető állagúra készíteni. Jó, ha az embernek van már ebben tapasztalata, és tud a zselatinokkal bánni. A torta töltésénél nem árt a szemmérték, de ami még ennél is jobban meg tudja könnyíteni a munkánkat, ha kiwaxpapírozott tortaformába töltjük vissza, és hűtés után könnyedén eltávolítjuk róla - a papír célja, hogy ne tapadjon a formához a tortánk. A betöltött tortát kívülről is meg kell kenni egy kevés krémmel, hogy be tudja szívni, és kellően puha legyen. Máskülönben kiszárad, a vajkrémréteg pedig megrepedezik rajta (mert abból szívja el a nedvességet). Számos "burkolóanyagot” használhatunk, de a legnépszerűbbek a vajkrémek. Lehet hagyományos (porcukor, vaj), olasz (habcsókalapú), svájci (tojásfehérjehab-alapú), francia (főzöttkém-alapú), ganache (csokoládés) stb. Csak néhányat soroltam fel, de ezek közül is a svájci vajkrém a legjobb választás, amit a jó minőségű alapanyagok, az arányok és a lépések betartásával szinte lehetetlen elrontani. Ez a mondás a cukrászat szinte minden területére igaz. Ja, és az, hogy mennyire FONTOS A PONTOS MÉRTÉKEGYSÉG! Ez a krém könnyed és habos, kellemes, nem túl vajas ízű. Csodálatosan lehet vele burkolni és díszíteni, apróbb hibákkal még a kevésbé rutinosaknak is sikerülni fog. Apropó, díszítés. Szerintem minden cukrász legkedvesebb munkafázisa, aminek aztán tényleg csak a képzelet szab határt.