r
Nosalty Logó

Karácsony ízű, gesztenyés-meggyes torta, svájci vajkrémmel burkolva

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Karácsony ízű, gesztenyés-meggyes torta, svájci vajkrémmel burkolva
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalácsos tészta

Gesztenyés mascarponekrém

Meggyszósz

Torta összeállítása

Svájci vajkrém

Burkolás és díszítés

Összesen 1187 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalácsos tészta

Gesztenyés mascarponekrém

Meggyszósz

Torta összeállítása

Svájci vajkrém

Burkolás és díszítés

Összesen 14215 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalácsos tészta

Gesztenyés mascarponekrém

Meggyszósz

Torta összeállítása

Svájci vajkrém

Burkolás és díszítés

Összesen 305 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    72.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    117.5 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    110.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    450 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    397 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    373 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 1187 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    190.4 g

Zsír

  • Összesen
    875.2 g
  • Telített zsírsav
    361 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    163 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    2481 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5649.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    236 mg
  • Kálcium
    1575 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    367 mg
  • Foszfor
    1974 mg
  • Nátrium
    1457 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1410.3 g
  • Cukor
    977 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    1325.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5399 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    261 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    1056 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4765 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4476 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1904 micro
Összesen 14215 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 305 kcal

Hozzávalók

Mézeskalácsos tészta

Gesztenyés mascarponekrém

Meggyszósz

Torta összeállítása

Svájci vajkrém

Burkolás és díszítés

Elkészítés

Mézeskalácsos tészta

  1. A sütőt előmelegítjük 170°C fokra, légkeverésen. Két darab, kb. 20 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral, ha szükséges, ki is vajazhatjuk, lisztezhetjük.
  2. A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, végül a sütőporral, sóval és mézeskalácsfűszerrel elkevert lisztet is hozzáadjuk, apránként.
  3. A masszát egyenlően elosztjuk a két tortakarika között, és a tészta közepébe készítünk egy kis mélyedést, így sülés közben nem fognak felpúposodni. Sütőben kb. 40 perc alatt készre sülnek.
  4. A kész tésztát tűpróbával ellenőrizzük, majd sütőrácson lefelé fordítva hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt elkészítjük a krémeket.
  5. A kihűlt tésztákat a formából kiszabadítva vízszintesen két egyenlő részre vágjuk. A tetejét is szintbe hozhatjuk, ha egy keveset abból is levágunk.

Gesztenyés mascarponekrém

  1. A mascarponét és a natúr gesztenyepürét a porcukorral és a tejszínnel botmixerrel leturmixoljuk.
  2. Fahéjjal és rummal ízesítjük, majd hozzákeverjük a zselatinfixet két részletben. Ez remekül összefogja a krémet, jól kezelhető, masszív állagú lesz.
  3. Tegyük a hűtőbe dermedni, csak ezután tudjuk eldönteni majd, hogy elég stabil-e a krém. Ha túl lágy maradna, kevés zselatinnal korrigáljuk.
  4. Mielőtt habzsákba töltjük, keverjük át alaposan.

Meggyszósz

  1. A fagyott meggyet a cukorral összemelegítjük.
  2. Hozzákeverjük a befőzőzselatint, és enyhén felforraljuk vele.
  3. Ezután még melegen, kissé darabosra turmixoljuk.
  4. Végül a hűtőbe tesszük a gesztenye mellé, hogy teljesen kidermedjen.
  5. Mielőtt habzsákba töltjük, alaposan átkeverjük.

Torta összeállítása

  1. A cukorból és vízből készült keverékkel minden egyes tortalapot (4 db) enyhén megkenünk, így biztosan nem lesznek szárazak.
  2. A videóban látható módon elkezdjük felépíteni a tortát, laponként haladva.
  3. Minden lapra kerülni fog a gesztenyekrémből és a meggyszószból, amiket körkörösen viszünk fel (mintha csak céltáblák lennének). A megmaradt gesztenyekémmel vékonyan bekenjük az egész tortát. Ezáltal egységesen kerül mindenhova a krémből, a tészta is tud tőle puhulni, és a vajkrémréteg sem fog megrepedezni.
  4. Ezt követően legalább 12 órára hűtőbe tesszük, hogy kellően kidermedjen a torta, és az összes íz összeérjen.

Svájci vajkrém

  1. A tojásfehérjéket a cukorral és vaníliás cukorral gőz fölött összemelegítjük. Folyamatosan kevergessük, 80 fokig kell melegíteni a keveréket. Ha nincs hőmérőnk, elég, ha megbizonyosodunk arról, hogy a cukor teljesen elolvadt, és enyhén csípős érzés, ha belenyúlunk.
  2. Ezután keverőüstbe öntjük, és addig habosítjuk, amíg kihűl, és egy elég stabil habot kapunk. (6-8 perc)
  3. A puha vajat, ami nem túl lágy, apránként hozzáadagoljuk a habhoz, folyamatos keverés mellett.
  4. Egy idő után úgy tűnhet, mintha a hab és a vaj elválna egymástól és kicsapódna, pedig nem. Folytassuk a keverést, és tökéletesen össze fog állni. Könnyed, sima, habos krémet fogunk kapni.

Burkolás és díszítés

  1. A vajkrémet azonnal használhatjuk, nem kell állni hagyni, tökéletes az állaga frissen is. A videóban látható módon kezdjük el burkolni vele a tortát, fentről lefelé haladva. Egy nagyobb adagot a tetején elsimítunk, és fokozatosan kenjük lefelé, majd teljesen bevonjuk a torta oldalát is. Használjunk a krémből gazdagon, hogy mindenhova egyenletesen kerüljön.
  2. Habkártyával határozott mozdulatokkal elsimítjuk a torta oldalát, ha ez nem sikerül teljesen tökéletesen, akkor sem történik tragédia.
  3. Kis spatulákkal az apróbb hibákat ki tudjuk javítani, és a torta szélét el tudjuk simítani, úgymond „élesíteni”.
  4. Egy kis időre hűtőbe tesszük, hogy a vajkrémbevonat is meg tudjon dermedni.
  5. A maradék vajkrémet habzsákba töltjük, és ezzel körbedekoráljuk a torta tetejét. Kerül még rá rozmaringágakból „fenyőerdő”, egy cuki aranyszarvas, ropogós, rubinpiros gránátalmamagok, egy kevés mézeskalács-morzsa, mint az erdő talaja, és az egészet megszórjuk porcukorral, mintha havas lenne a táj.
  6. Csodálatos látványt nyújt. Mi kicsit letisztultabban díszítettük, de mindenki dekorálja ízlése és kedve szerint.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 4675
  • Feltöltés dátuma: 2020. december 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Karácsony ízű, gesztenyés-meggyes torta, svájci vajkrémmel burkolva
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Az év utolsó CUKORSOKK-jában elejétől a végéig megmutatom nektek, hogyan készíthettek lélegzetelállító tortakölteményt, nem csak az ünnepekre! Mint minden tortának, ennek az alapja is egy masszívabb állagú, de nem nehéz piskóta vagy kevert tészta. Ezeket érdemes egyforma karikákban megsütni, így nem kell bajlódnunk a méretre vágásukkal. Viszont ne feledjük az összeállítás előtt egy kevés cukros vízzel megkenni a tésztalapokat, hogy biztosan ne legyenek szárazak! A tésztalapok közé kedvünk és tudásunk szerint készíthetünk krémeket, ez lehet csoki, vanília, gyümölcs, karamell, stb. – végtelen az ízek palettája. Ezeket a krémeket is célszerű stabil, jól kezelhető állagúra készíteni. Jó, ha az embernek van már ebben tapasztalata, és tud a zselatinokkal bánni. A torta töltésénél nem árt a szemmérték, de ami még ennél is jobban meg tudja könnyíteni a munkánkat, ha kiwaxpapírozott tortaformába töltjük vissza, és hűtés után könnyedén eltávolítjuk róla - a papír célja, hogy ne tapadjon a formához a tortánk. A betöltött tortát kívülről is meg kell kenni egy kevés krémmel, hogy be tudja szívni, és kellően puha legyen. Máskülönben kiszárad, a vajkrémréteg pedig megrepedezik rajta (mert abból szívja el a nedvességet). Számos "burkolóanyagot” használhatunk, de a legnépszerűbbek a vajkrémek. Lehet hagyományos (porcukor, vaj), olasz (habcsókalapú), svájci (tojásfehérjehab-alapú), francia (főzöttkém-alapú), ganache (csokoládés) stb. Csak néhányat soroltam fel, de ezek közül is a svájci vajkrém a legjobb választás, amit a jó minőségű alapanyagok, az arányok és a lépések betartásával szinte lehetetlen elrontani. Ez a mondás a cukrászat szinte minden területére igaz. Ja, és az, hogy mennyire FONTOS A PONTOS MÉRTÉKEGYSÉG! Ez a krém könnyed és habos, kellemes, nem túl vajas ízű. Csodálatosan lehet vele burkolni és díszíteni, apróbb hibákkal még a kevésbé rutinosaknak is sikerülni fog. Apropó, díszítés. Szerintem minden cukrász legkedvesebb munkafázisa, aminek aztán tényleg csak a képzelet szab határt.

Hozzávalók

Mézeskalácsos tészta

Gesztenyés mascarponekrém

Meggyszósz

Torta összeállítása

Svájci vajkrém

Burkolás és díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...