Kakaós és fahéjas csiga Fruzsina konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
31g margarin224 kcal
-
25g tej14 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
0g só0 kcal
Kakaós töltelékhez
-
11 kcal
-
6g cukor24 kcal
Fahéjas töltelékhez
Tetejére
Összesen
640
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
200g tej112 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g só0 kcal
Kakaós töltelékhez
-
91 kcal
-
50g cukor194 kcal
Fahéjas töltelékhez
Tetejére
Összesen
5127
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tésztához
-
33.9g finomliszt123 kcal
-
16.9g margarin121 kcal
-
13.6g tej8 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
0g só0 kcal
Kakaós töltelékhez
-
2.7g cukrozatlan kakaópor6 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
Fahéjas töltelékhez
Tetejére
Összesen
346
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 34.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 363.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 28.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 346 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 326 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 234 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
640
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.2 g
Zsír
-
Összesen 279 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 794 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2908 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 231 mg
-
Kálcium 650 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 348 mg
-
Foszfor 1301 mg
-
Nátrium 342 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 581.2 g
-
Cukor 164 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 226.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2765 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 167 micro
-
K vitamin: 284 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 486 micro
-
Kolin: 717 mg
-
Retinol - A vitamin: 2607 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1872 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1043 micro
Összesen
5127
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 18.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 177 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 127 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
346
kcal
Hozzávalók
Tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
25 dkg margarin
-
3 dkg élesztő
-
2 db tojássárgája
-
5 dkg porcukor
-
1 csipet só
Kakaós töltelékhez
-
4 dkg cukrozatlan kakaópor
-
5 dkg cukor
Fahéjas töltelékhez
Tetejére
Elkészítés
Tésztához
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy teáskanál cukorral simára keverjük, és felfuttatjuk.
- 20 dkg sütőmargarint 10 dkg liszttel összemorzsolunk. A tésztát téglalap alakúra formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
- A megmaradt lisztet (40 dkg) összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, cukorral, tejjel, tojássárgájákkal és a megmaradt margarinnal. Langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
- Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, a közepére helyezzük a margarinos tésztát, és összehajtogatjuk. Kinyújtjuk, majd ismét hajtogatjuk. Végül 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk.
- Egy kis olvasztott margarinnal megkenjük (ezt elhagyhatjuk, de így könnyebb lesz vágni, mert nem jön ki annyira a töltelék). Megszórjuk a cukros kakaóporral, illetve cukros fahéjjal, és úgy felcsavarjuk.
- Attól függően, hogy ropogós leveles csigát vagy pedig a képen látható, vastagabb, puha csigát szeretnénk, felvágjuk. Ha a ropogósat választjuk, akkor kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, ha pedig a puhább fajtát, akkor kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd lapjára fektetve kivajazott tepsibe tesszük őket. A ropogósakat egymástól kb. 3-4 cm-re, míg a puhábbak között elég csak kb. fél-1 cm helyet hagyni.
- Az oldalát megkenjük olvasztott vajjal, a tetejét pedig felvert tojással (ha csak tojással kenjük meg, az is tökéletes). Ha a puhább változatot választjuk, akkor a sütés vége előtt úgy 5 perccel 1 dl tejjel meglocsoljuk őket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 17498
- Feltöltés dátuma: 2015. január 02.
Ajánló
A sütési idő változhat attól függően, hogy vékonyabbra vagy vastagabbra vágjuk őket. Előmelegített sütőben 15-25 perc kell nekik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Nálunk, ha csiga készül, mindig 2 féle kell: kakaós és fahéjas. Én ugyanis a kakaósat szeretem, a nővérem pedig a fahéjasat, így a felét ilyenre, a másik felét pedig olyanra csinálom..:) A receptben ezért írom a tölteléknél mind a kettőt, de természetesen, ha valaki csak kakaósat/fahéjasat szeretne, akkor az adott mennyiséget duplázni kell. Mi 4 fős család vagyunk, ennyi biztosan elfogy, de a mennyiség miatt 8 fősnek írtam a receptet, de annyira finom, hogy kevesebb ember is biztosan megeszi! Egy pohár tejjel az igazi.;)