Kakaós csigatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (12 db csigához)
-
8g élesztő8 kcal
-
1g kockacukor3 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
8g porcukor29 kcal
-
10 kcal
-
75g tej42 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
-
8g vaj54 kcal
Összesen
930
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (12 db csigához)
-
30g élesztő32 kcal
-
3g kockacukor12 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
300g tej168 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
-
30g vaj215 kcal
Összesen
3721
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (12 db csigához)
-
2.6g élesztő3 kcal
-
0.3g kockacukor1 kcal
-
2.6g vaj18 kcal
-
2.6g porcukor10 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
25.6g tej14 kcal
-
42.6g finomliszt155 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
A töltelékhez
-
6.8g vaj49 kcal
-
6.8g porcukor26 kcal
-
3.4g cukrozatlan kakaópor8 kcal
A kenéshez
-
2.6g vaj18 kcal
Összesen
316
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19.6 g
Zsír
-
Összesen 35.3 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 614.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 281 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.7 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 278 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 272 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 136 micro
Összesen
930
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 78.5 g
Zsír
-
Összesen 141.1 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 735 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2457.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 560 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 326 mg
-
Foszfor 1124 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 546.6 g
-
Cukor 137 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 125.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1110 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 441 micro
-
Kolin: 421 mg
-
Retinol - A vitamin: 1088 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 256 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 543 micro
Összesen
3721
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 10.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
316
kcal
Hozzávalók
A tésztához (12 db csigához)
-
3 dkg élesztő
-
1 db kockacukor
-
3 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 dl tej
-
50 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
2 db tojássárgája
A töltelékhez
-
8 dkg porcukor
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
A kenéshez
Elkészítés
A tésztához (12 db csigához)
- A langyos, cukros 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés, éppen csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen. Tetejét megszórjuk egy pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig, hólyagosodásig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
- Közben felolvasztjuk a vajat/margarint. Meglangyosítjuk a maradék 2 dl tejet, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat. Apránként a liszthez öntjük, és fakanállal összekeverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával (én kézzel szoktam) szép fényesre, hólyagosra kidolgozzuk. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, ismét letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-50 perc).
- 8 dkg vajat/margarint habosra keverünk 8 dkg porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót. Egy kerek sütőforma vagy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vastagon kikenjük a maradék 3 dkg-ból elvett vajjal/margarinnal, a többit felolvasztjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal, szorosan feltekerjük, és 12 darabra vágjuk. Vágott felületükre fordítva alul egy kicsit összenyomjuk, és egymástól tisztes távolságra a sütőformába ültetjük őket, oldalukat körbekenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére, illetve addig kelesztjük, amíg a csigák teljesen ki nem töltik a formát (30 perc).
- Előmelegített sütőben, a középső bordamagasságon megsütjük (ha nagyon pirulna a teteje, akkor betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral). A formában hagyjuk egészen kihűlni, majd csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Tetejét meghintjük porcukorral, sőt vaníliás desszertöntetet is kínálhatunk hozzá.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 7178
- Feltöltés dátuma: 2011. december 05.
Ajánló
A forma alját mindenképpen tanácsos kibélelni sütőpapírral, mert egy kevés kakaós vaj sülés közben kifolyik a csigákból, megpirul, így könnyen leragad a forma aljára a sütemény, arról nem beszélve, hogy a mosogatás is sokkal egyszerűbb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A középsőm általában imádja a kelt tésztákat, a kakaós csigát meg különösen! Pár évvel ezelőtt kipróbáltam Lajos Mari kakaós csiga receptjét, egy kicsit változtatva rajta, azóta nálunk ez a kedvenc.