r
Nosalty Logó

Kakaós csigatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kakaós csigatorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 930 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 3721 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 316 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    35.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    614.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.7 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    278 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    272 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 930 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    78.5 g

Zsír

  • Összesen
    141.1 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    735 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2457.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    560 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    326 mg
  • Foszfor
    1124 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    546.6 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    125.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1110 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    441 micro
  • Kolin:
    421 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1088 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 3721 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 316 kcal

Hozzávalók

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

  • 3 dkg vaj (vagy lágy margarin)

Elkészítés

A tésztához (12 db csigához)

  1. A langyos, cukros 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés, éppen csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen. Tetejét megszórjuk egy pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig, hólyagosodásig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
  2. Közben felolvasztjuk a vajat/margarint. Meglangyosítjuk a maradék 2 dl tejet, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat. Apránként a liszthez öntjük, és fakanállal összekeverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával (én kézzel szoktam) szép fényesre, hólyagosra kidolgozzuk. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, ismét letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-50 perc).
  3. 8 dkg vajat/margarint habosra keverünk 8 dkg porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót. Egy kerek sütőforma vagy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vastagon kikenjük a maradék 3 dkg-ból elvett vajjal/margarinnal, a többit felolvasztjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal, szorosan feltekerjük, és 12 darabra vágjuk. Vágott felületükre fordítva alul egy kicsit összenyomjuk, és egymástól tisztes távolságra a sütőformába ültetjük őket, oldalukat körbekenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére, illetve addig kelesztjük, amíg a csigák teljesen ki nem töltik a formát (30 perc).
  5. Előmelegített sütőben, a középső bordamagasságon megsütjük (ha nagyon pirulna a teteje, akkor betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral). A formában hagyjuk egészen kihűlni, majd csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Tetejét meghintjük porcukorral, sőt vaníliás desszertöntetet is kínálhatunk hozzá.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 7178
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 05.

Ajánló

A forma alját mindenképpen tanácsos kibélelni sütőpapírral, mert egy kevés kakaós vaj sülés közben kifolyik a csigákból, megpirul, így könnyen leragad a forma aljára a sütemény, arról nem beszélve, hogy a mosogatás is sokkal egyszerűbb.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A középsőm általában imádja a kelt tésztákat, a kakaós csigát meg különösen! Pár évvel ezelőtt kipróbáltam Lajos Mari kakaós csiga receptjét, egy kicsit változtatva rajta, azóta nálunk ez a kedvenc.

Hozzávalók

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...