r
Nosalty Logó

Jota - babos egytálétel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Moncsa
Jota - babos egytálétel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 758 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3034 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 171 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.6 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3621.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    393 mg
  • Nátrium
    2969 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    250.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    329 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    275 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    226 micro
  • Lut-zea
    420 micro
Összesen 758 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.3 g

Zsír

  • Összesen
    162.4 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14486.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    429 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    536 mg
  • Foszfor
    1571 mg
  • Nátrium
    11877 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    270.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    1002.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1316 micro
  • Kolin:
    268 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    1101 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    904 micro
  • Lut-zea
    1679 micro
Összesen 3034 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    821 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    673 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    51 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 171 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot egy tál vízbe előző este beáztatjuk.
  2. A szalonnát apróra vágjuk, és az olajon/zsíron megpirítjuk.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és azt is megpirítjuk.
  4. Erre rádobjuk a karikára vágott kolbászt és a kockára vágott krumplit, és pár percig pirítjuk. Megszórjuk az egészet a pirospaprikával.
  5. Hozzáadjuk a lisztet, majd - még mielőtt a paprika és a liszt odaégne - gyorsan felöntjük 3-4 dl vízzel.
  6. Ebbe kerül a bab és a káposzta/tarlórépa. A keverékhez hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk (a 1,5 ek só csak irányadó).
  7. Kb. 1 óra főzés után kerül az ételbe a kanálnyi paradicsomlé és a babérlevél. További 1/2 órán át főzzük, szükség esetén hozzáöntünk egy kis vizet.
  8. Ha a bab megpuhult, készen van a jotánk :).
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 127
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 18098
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 11.

Ajánló

A jotát készítik úgy savanyú káposztából mint tarlórépából (ez utóbbit igyekszem feltenni mielőbb az alapanyagok listájára, mivel Magyarorszagon "nem szokás"), és főételként fogyasztják, kenyérrel és sült kolbásszal vagy anélkül. Nyugodtan főzhetünk nagyobb adagot is, másnap felmelegítve talán még finomabb, mint frissen főzve.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Évekkel ezelőtti Szlovéniába költözésem legnagyobb felfedezettje volt a Jota avagy a Vipavai leves. A szomszédunk, aki kempinget vezetett a Juliai Alpokban, tonnaszámra főzte (vagyis a mamája), a turisták legnagyobb örömére :). Ízre talán a székelygulyáshoz hasonlít, csak sokkal könnyedebb, mert több benne a húshoz képest a zöldségféle. Az én receptem egy kicsit "magyarosított", az eredetibe a kolbász helyett kockára vágott, pirított disznóhús kerül, és nincs benne a kimaradhatatlan pirospaprika. Az étel Primorska régióban "őshonos", de ahány völgy, annyiféleképp főzik, így bátorkodtam kialakítani egy saját verziot :).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...