Jota - babos egytálétel
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
75g vörösbab253 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
75g savanyú káposzta14 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
50g kolbász226 kcal
-
3g paradicsomlé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
100g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
3 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
300g vörösbab1011 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
300g savanyú káposzta57 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g kolbász904 kcal
-
10g paradicsomlé2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
400g víz0 kcal
-
17g só0 kcal
-
11 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
17g vörösbab57 kcal
-
17g burgonya10 kcal
-
17g savanyú káposzta3 kcal
-
5.7g füstölt szalonna37 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
11.3g kolbász51 kcal
-
0.6g paradicsomlé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
22.7g víz0 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.6 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3621.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 393 mg
-
Nátrium 2969 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 250.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 329 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 275 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 226 micro
-
Lut-zea 420 micro
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130.3 g
Zsír
-
Összesen 162.4 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14486.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 429 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 536 mg
-
Foszfor 1571 mg
-
Nátrium 11877 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 270.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 1002.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 117 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1316 micro
-
Kolin: 268 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 1101 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 904 micro
-
Lut-zea 1679 micro
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 821 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 673 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 56.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 51 micro
-
Lut-zea 95 micro
Hozzávalók
-
30 dkg vörösbab
-
30 dkg burgonya
-
10 dkg füstölt szalonna
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
20 dkg kolbász
-
1 db babérlevél
-
2 evőkanál finomliszt
-
4 dl víz
-
1.5 ek só
-
1 ek fűszerpaprika
Elkészítés
- A babot egy tál vízbe előző este beáztatjuk.
- A szalonnát apróra vágjuk, és az olajon/zsíron megpirítjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és azt is megpirítjuk.
- Erre rádobjuk a karikára vágott kolbászt és a kockára vágott krumplit, és pár percig pirítjuk. Megszórjuk az egészet a pirospaprikával.
- Hozzáadjuk a lisztet, majd - még mielőtt a paprika és a liszt odaégne - gyorsan felöntjük 3-4 dl vízzel.
- Ebbe kerül a bab és a káposzta/tarlórépa. A keverékhez hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk (a 1,5 ek só csak irányadó).
- Kb. 1 óra főzés után kerül az ételbe a kanálnyi paradicsomlé és a babérlevél. További 1/2 órán át főzzük, szükség esetén hozzáöntünk egy kis vizet.
- Ha a bab megpuhult, készen van a jotánk :).
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 128
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 18190
- Feltöltés dátuma: 2011. május 11.
Ajánló
A jotát készítik úgy savanyú káposztából mint tarlórépából (ez utóbbit igyekszem feltenni mielőbb az alapanyagok listájára, mivel Magyarorszagon "nem szokás"), és főételként fogyasztják, kenyérrel és sült kolbásszal vagy anélkül. Nyugodtan főzhetünk nagyobb adagot is, másnap felmelegítve talán még finomabb, mint frissen főzve.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Évekkel ezelőtti Szlovéniába költözésem legnagyobb felfedezettje volt a Jota avagy a Vipavai leves. A szomszédunk, aki kempinget vezetett a Juliai Alpokban, tonnaszámra főzte (vagyis a mamája), a turisták legnagyobb örömére :). Ízre talán a székelygulyáshoz hasonlít, csak sokkal könnyedebb, mert több benne a húshoz képest a zöldségféle. Az én receptem egy kicsit "magyarosított", az eredetibe a kolbász helyett kockára vágott, pirított disznóhús kerül, és nincs benne a kimaradhatatlan pirospaprika. Az étel Primorska régióban "őshonos", de ahány völgy, annyiféleképp főzik, így bátorkodtam kialakítani egy saját verziot :).