r
Nosalty Logó

Írós kovászos briós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Írós kovászos briós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Írós kovász

Tésztához

Összesen 375 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Írós kovász

Tésztához

Összesen 2993 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Írós kovász

Tésztához

Összesen 246 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    286 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 375 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.7 g

Zsír

  • Összesen
    67 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    354 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4357.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    459 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    685 mg
  • Foszfor
    2284 mg
  • Nátrium
    742 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    524.1 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    351.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    513 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    311 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    502 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1017 micro
Összesen 2993 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    357.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 246 kcal

Hozzávalók

Írós kovász

Tésztához

Elkészítés

Írós kovász

  1. A kovászhoz valókat összekeverjük egy befőttes üvegben, kilyukasztott folpackkal lefedve langyos helyen 3 napig erjesztjük.
  2. A szobahőmérsékletű alapanyagokat este kenyérsütőgépbe készítjük, és dagasztóprogramra kapcsolunk (ennek híján összedagasztjuk kézzel, és kilisztezett kelesztőtálba tesszük vagy egy tálba, amit lefóliázunk). Reggelre a tészta jó kétszeresére dagad.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk 2-3-szor 20-30 percenként, majd letakarva pihentetjük, végül megformázzuk tetszés szerint (itt briós és kis fonat).
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarva újra kelesztjük kb. 1 órát, míg újra megnövekszik legalább másfélszeresére.
  5. A tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével vagy tejjel, tejföllel, és megszórjuk barna cukorral.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra hőlégkeverésen. Aljába kis tálba vizet teszünk gőzölögni.
  7. A tésztát az előmelegített, gőzös sütőbe toljuk, a hőt levesszük 160 fokra, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 39x33
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2139
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Írós kovászos briós
Évi néni 1830 recept

Nem hagy nyugodni a kovászolás. Sűrűn értekezek Tormával és Fahéjjal a tapasztalataikról. Nem törődöm bele abba, hogy olykor nem sikerül a kovászos kenyér. Szerencsémre Fahéj nagyon jó tanácsokkal látott el legutóbb, és biztatott, hogy folytassam a próbálkozást. Nagyon köszönöm neki és mindenkinek, aki erre buzdított.

Hozzávalók

Írós kovász

Tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...