Indiai naan kenyér Baklavariától
- 11% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
26g tej15 kcal
-
28 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A tetejére
- 11% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
130g tej73 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
11g só0 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A tetejére
- 11% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
50.7g finomliszt185 kcal
-
26.4g tej15 kcal
-
3.2g napraforgó olaj29 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
2.2g só0 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
A tetejére
- 11% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1249 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 952 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
- 11% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 41.7 g
Zsír
-
Összesen 46.5 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6244.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 664 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 652 mg
-
Nátrium 4760 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 216.7 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 54.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 253 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
- 11% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1266.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 966 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
130 ml tej
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 ek cukor
-
1 ek só
-
1 tk sütőpor
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és a sütőport. Csináljunk egy mélyedést a lisztes keverékben, amibe öntsük bele a tej és olaj keverékét.
- Először fakanállal kezdjük el összekavarni a hozzávalókat, majd kb. 8-10 percig kézzel gyúrjuk a tésztát, addig, amíg egy sima puha tésztát nem kapunk. Ha túl ragacsos, adjunk még hozzá egy kis lisztet. Osszuk öt részre a tésztát, formáljunk kis labdákat belőlük.
- Az eredeti recept szerint ekkor félre kellene tenni pihenni a tésztát, lefedve egy konyharuhával és kb. 1 óráig kellene keleszteni, amíg duplájára nem nő a tészta. (Az én tapasztalataim szerint, nincsen különbség a kész tésztában, ha egy órán át pihentetjük, vagy ha azonnal kisütjük. Szóval ne aggódj, amint begyúrtad a tésztát, azonnal kezdheted is kisütni.)
- Otthon tandoor hiányában melegítsünk elő egy serpenyőt. Nyújtsuk ki ovális vagy kerek formára a tésztalabdákat, majd a naan-t helyezzük a serpenyőbe és 1-2 percig sütjük, illetve amíg szép, barna foltok meg nem jelennek rajta, ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Ennél a lépésnél, ha szeretnénk, szórhatunk rá egy kis reszelt sajtot, ami szépen 1-2 perc alatt rá is olvad a tetejére.
- Olvasztott vajjal kenjünk meg a kenyér mindkét oldalát (ha sajtos, nyilván csak az egyiket), és melegen tálaljuk.
- Sütés ideje: 1 perc
- Receptkönyvben: 164
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7349
- Feltöltés dátuma: 2012. október 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A 2010-es 4 hetes indiai nyaralásunk óta imádom a naan kenyeret. Ezalatt a 4 hét alatt rengeteget utaztunk Indián belül. Indulás előtt csak egy retúr jegyet vettünk Delhibe és vissza, volt nálunk egy Lonely Planet útikönyv és ennyi. Rendben, persze tudtunk egy-két helyet, ahova mindenképpen el akartunk menni, de semmi többet nemt terveztünk meg előre. Nem döntöttük el, hogy hol, hány napot fogunk tölteni. Csak élveztük a nyaralást, az országot, megismertünk és beszélgettünk sok emberrel, egyszerűen csak meg akartunk érteni az indiai kultúrát, ami teljesen más és ismeretlen volt attól, amit azelőtt láttunk. Az út előtt mindenki aggódott miattam és folyamatosan azt kérdezték, hogy "Mit fogsz Te ott enni?". Mai fejemmel belátom, hogy akkor még nem ismertem túl jól az indiai konyhát, de mindenkinek azt válaszoltam, hogy: "Szeretem az indiai ételeket, ne aggódjatok, nem fogok éhen halni." Most már tudom, hogy az indiai konyhát IGAZÁN ez az út alatt ismertem meg, ez a világ egyik legszínesebb, változatosabb és érdekesebb konyhája. Ahogy említettem az előbb, sokat utaztunk országon belül (Delhi - Agra - Varanasi - Kathamndu,Nepál - Mumbai - Varkala beach Kerala-ban - Kochi - Delhi), mindenhol kb. 2-3 napot töltöttünk (a tengerparton természetesen többet, kb. 10 napot), attól függően, mennyire tetszett a hely. Mindenütt, ahol megálltunk, megkóstoltuk a helyi specialitásokat, így nyugodtan mondhatom, kétszer nem ettünk ugyanolyan ételt a négy hét alatt. Az indiai ételek különböznek a világ többi részének konyhájától, mind ízvilágban, mind főzési technikában. Számos kultúrának és az eltelt évszázadoknak a tökéletes keveréke. Az indiai ételekre, ugyanúgy mint az indiai kultúrára, különböző civilizációk voltak hatással az évszázadok alatt, a ma ismert ízek és regionális konyhák változatosságához vezetve. Az indiai konyha egyik legfontosabb alkotóeleme az indiai kenyér. Az indiai kenyereknek is rengeteg fajtája ismert, mutatva az egész ország változatosságát. Ismert kenyérfajták többek között: chapati, roti, paratha, naan, papdum stb. A naan-t hagyományosan tandoor-ban sütik, amelyről a nevét is kapta. Már említettem korábban a tandoor-t, a Török ramadán pide receptjénél.