r
Nosalty Logó

Illatos, erdei gombás rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Illatos, erdei gombás rizottó
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Rizottó

Pirított gombák

Összesen 454 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Rizottó

Pirított gombák

Összesen 2713 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Rizottó

Pirított gombák

Összesen 147 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    939.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    433 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    108.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    177 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    400 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    417 micro
Összesen 454 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.2 g

Zsír

  • Összesen
    106.5 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5636.4 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    722 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    421 mg
  • Foszfor
    1648 mg
  • Nátrium
    2598 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    371.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    651.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    703 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    351 micro
  • K vitamin:
    768 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1061 micro
  • Kolin:
    516 mg
  • Retinol - A vitamin:
    503 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2402 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2502 micro
Összesen 2713 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 147 kcal

Hozzávalók

Rizottó

Pirított gombák

  • 500 g gomba (fagyasztott erdei gombakeverék (rizike gomba, vargánya, csiperke gomba, lilatonku pereszke, sárga rókagomba laska, fenyőtinoru, gyűrűs tuskó gombák))
  • 200 g szárított gomba (erdei gombakeverék (rizike gomba, vargánya, csiperke gomba, lilatonku pereszke, sárga rókagomba laska, fenyőtinoru, gyűrűs tuskó gombák))
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Rizottó

  1. Első körben az alaplevet felmelegítjük alacsony lángon egy kis fazékban, és folyamatosan enyhén forrásban tartjuk.
  2. A szárított gombákat egy tálkában felöntjük 1,5 dl forró vízzel, a fagyasztott gombákat pedig hagyjuk egy szűrőben kiolvadni. Az ezekből keletkezett, csodás ízekben gazdag folyadékot mindenképp tegyük el!
  3. Egy nagy serpenyőben a vajat összemelegítjük az olívaolajjal, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Néhány perc alatt üvegesre pároljuk.
  4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel az egészet.
  5. Szórjuk bele a rizottórizst, és keverjük addig, amíg a rizs áttetszővé válik, és picit megpirul (3-4 perc). Majd öntsük fel 1 dl száraz fehérborral, és forraljuk fel lassú tűzön, folyamatos keverés mellett, amíg a folyadék el nem párolog.
  6. Ezután adjunk hozzá 1 merőkanál forró alaplevet, és keverjük addig, amíg szinte az egész levet felszívja a rizs. Folytassuk az alaplé hozzáadagolását 1-1 merőkanállal, és addig kevergessük, amíg az összes folyadékot felveszi a rizs. (Ez a lépés 20-25 percet vesz igénybe.) Az utolsó adag folyadék a gomba áztatóleve legyen (kb 1,5 dl).
  7. Végezetül dobjunk a rizshez 5-6 kis kockányi hideg vajat, és forgassuk át, hogy beleolvadjon, ezzel is gazdagítva az ételt.
  8. Miután elkészült a rizottó, tegyük félre, és pirítsuk le hozzá a gombákat.

Pirított gombák

  1. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a gombákat, és magas lángon pirítsuk. Reszeljünk hozzá egy fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Szórjuk meg rengeteg friss petrezselyemmel, és keverjük el.
  2. Adjuk hozzá a gombás keveréket a rizshez, és jól forgassuk össze. Óvatosan keverjük hozzá a parmezánt, és főzzük további 1-2 percig alacsony lángon. A rizottónak krémesnek, de „al dente"-nek kell lennie, azaz fogkeménynek.
  3. Szedjük a rizottót egy tálba, és tegyünk a tetejére frissen őrölt borsot, reszelt parmezánt és friss petrezselymet.
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 164
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 7994
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 02.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: vegetáriánus ünnepi receptek
további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek
Illatos, erdei gombás rizottó
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Könnyen elkészíthető erdei gombás rizottónk olyan gazdag ízű, hogy tuti felveszitek a repertoárba Kulináris igazság, hogy a gomba mindent jobbá tesz, legyen szó frissen szedettről, szárítottról vagy akár fagyasztottról. A vadon termő, karakteres erdei gombák azzal a bizonyos umami ízzel is gazdagítják az ételeket, alapvető teltséget adva nekik. Az egyik kedvenc felhasználási módunk egy könnyed, mégis kiadós gombás rizottó, főzzétek meg velünk!

Hozzávalók

Rizottó

Pirított gombák

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...