Illatos, erdei gombás rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
Rizottó
-
42g rizottó rizs149 kcal
-
100g alaplé7 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
33 kcal
Pirított gombák
-
83g gomba18 kcal
-
33g szárított gomba99 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
454
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
Rizottó
-
250g rizottó rizs895 kcal
-
600g alaplé42 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
Pirított gombák
-
500g gomba107 kcal
-
200g szárított gomba592 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2713
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
Rizottó
-
13.6g rizottó rizs49 kcal
-
32.5g alaplé2 kcal
-
5.4g fehérbor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
3.3g vaj23 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
2.7g parmezán sajt11 kcal
Pirított gombák
-
27.1g gomba6 kcal
-
10.8g szárított gomba32 kcal
-
2.4g petrezselyem1 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
147
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 939.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 275 mg
-
Nátrium 433 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 108.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 177 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 400 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 417 micro
Összesen
454
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.2 g
Zsír
-
Összesen 106.5 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5636.4 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 187 mg
-
Kálcium 722 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 421 mg
-
Foszfor 1648 mg
-
Nátrium 2598 mg
-
Réz 12 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 371.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 651.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 703 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 351 micro
-
K vitamin: 768 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1061 micro
-
Kolin: 516 mg
-
Retinol - A vitamin: 503 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2402 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2502 micro
Összesen
2713
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 136 micro
Összesen
147
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Rizottó
-
6 dl alaplé
-
1 dl fehérbor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál kakukkfű
-
60 g vaj
-
3 ek olívaolaj
-
50 g parmezán sajt
Pirított gombák
-
500 g gomba (fagyasztott erdei gombakeverék (rizike gomba, vargánya, csiperke gomba, lilatonku pereszke, sárga rókagomba laska, fenyőtinoru, gyűrűs tuskó gombák))
-
200 g szárított gomba (erdei gombakeverék (rizike gomba, vargánya, csiperke gomba, lilatonku pereszke, sárga rókagomba laska, fenyőtinoru, gyűrűs tuskó gombák))
-
1 csokor petrezselyem
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Rizottó
- Első körben az alaplevet felmelegítjük alacsony lángon egy kis fazékban, és folyamatosan enyhén forrásban tartjuk.
- A szárított gombákat egy tálkában felöntjük 1,5 dl forró vízzel, a fagyasztott gombákat pedig hagyjuk egy szűrőben kiolvadni. Az ezekből keletkezett, csodás ízekben gazdag folyadékot mindenképp tegyük el!
- Egy nagy serpenyőben a vajat összemelegítjük az olívaolajjal, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Néhány perc alatt üvegesre pároljuk.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel az egészet.
- Szórjuk bele a rizottórizst, és keverjük addig, amíg a rizs áttetszővé válik, és picit megpirul (3-4 perc). Majd öntsük fel 1 dl száraz fehérborral, és forraljuk fel lassú tűzön, folyamatos keverés mellett, amíg a folyadék el nem párolog.
- Ezután adjunk hozzá 1 merőkanál forró alaplevet, és keverjük addig, amíg szinte az egész levet felszívja a rizs. Folytassuk az alaplé hozzáadagolását 1-1 merőkanállal, és addig kevergessük, amíg az összes folyadékot felveszi a rizs. (Ez a lépés 20-25 percet vesz igénybe.) Az utolsó adag folyadék a gomba áztatóleve legyen (kb 1,5 dl).
- Végezetül dobjunk a rizshez 5-6 kis kockányi hideg vajat, és forgassuk át, hogy beleolvadjon, ezzel is gazdagítva az ételt.
- Miután elkészült a rizottó, tegyük félre, és pirítsuk le hozzá a gombákat.
Pirított gombák
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a gombákat, és magas lángon pirítsuk. Reszeljünk hozzá egy fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Szórjuk meg rengeteg friss petrezselyemmel, és keverjük el.
- Adjuk hozzá a gombás keveréket a rizshez, és jól forgassuk össze. Óvatosan keverjük hozzá a parmezánt, és főzzük további 1-2 percig alacsony lángon. A rizottónak krémesnek, de „al dente"-nek kell lennie, azaz fogkeménynek.
- Szedjük a rizottót egy tálba, és tegyünk a tetejére frissen őrölt borsot, reszelt parmezánt és friss petrezselymet.
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 164
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 7994
- Feltöltés dátuma: 2022. november 02.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
vegetáriánus ünnepi receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Könnyen elkészíthető erdei gombás rizottónk olyan gazdag ízű, hogy tuti felveszitek a repertoárba Kulináris igazság, hogy a gomba mindent jobbá tesz, legyen szó frissen szedettről, szárítottról vagy akár fagyasztottról. A vadon termő, karakteres erdei gombák azzal a bizonyos umami ízzel is gazdagítják az ételeket, alapvető teltséget adva nekik. Az egyik kedvenc felhasználási módunk egy könnyed, mégis kiadós gombás rizottó, főzzétek meg velünk!