Húsvéti tojásfészek torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
diós piskótalap
-
110g tojás138 kcal
-
7g dió43 kcal
-
10g rétesliszt36 kcal
-
14g porcukor54 kcal
karamell mousse
-
18g karamell öntet38 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
4g víz0 kcal
-
1g zselatin3 kcal
banán mousse
-
95g banán54 kcal
-
11g narancslé5 kcal
-
4g víz0 kcal
-
45g habtejszín131 kcal
-
1g zselatin3 kcal
csokoládé burok, csokoládé tojások
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
Összesen
1121
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
diós piskótalap
-
440g tojás554 kcal
-
26g dió170 kcal
-
40g rétesliszt146 kcal
-
56g porcukor217 kcal
karamell mousse
-
70g karamell öntet151 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
15g víz0 kcal
-
3g zselatin10 kcal
banán mousse
-
380g banán216 kcal
-
45g narancslé21 kcal
-
15g víz0 kcal
-
180g habtejszín526 kcal
-
3g zselatin10 kcal
csokoládé burok, csokoládé tojások
-
200g fehér csokoládé1078 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
Összesen
4483
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
diós piskótalap
-
24.8g tojás31 kcal
-
1.5g dió10 kcal
-
2.3g rétesliszt8 kcal
-
3.2g porcukor12 kcal
karamell mousse
-
3.9g karamell öntet9 kcal
-
5.6g habtejszín16 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
banán mousse
-
21.4g banán12 kcal
-
2.5g narancslé1 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
10.2g habtejszín30 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
csokoládé burok, csokoládé tojások
-
11.3g fehér csokoládé61 kcal
-
11.3g étcsokoládé62 kcal
Összesen
254
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.3 g
Zsír
-
Összesen 67.1 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 452 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1187.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 481 mg
-
Nátrium 280 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.6 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 190.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 362 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 322 mg
-
Retinol - A vitamin: 355 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 531 micro
Összesen
1121
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.1 g
Zsír
-
Összesen 268.3 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 1809 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4751.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 1004 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 506 mg
-
Foszfor 1923 mg
-
Nátrium 1119 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 442.4 g
-
Cukor 354 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 763.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1448 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 382 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 304 micro
-
Kolin: 1289 mg
-
Retinol - A vitamin: 1418 micro
-
α-karotin 77 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 103 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2124 micro
Összesen
4483
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
254
kcal
Hozzávalók
diós piskótalap
-
8 db tojás
-
4 csapott ek rétesliszt
-
8 ek porcukor
karamell mousse
-
1 dl habtejszín
-
15 ml víz
-
3 g zselatin
banán mousse
-
2 nagy db banán
-
1 fél narancsból nyert narancslé
-
15 ml víz
-
18 dkg habtejszín
-
3 g zselatin
csokoládé burok, csokoládé tojások
Elkészítés
diós piskótalap
- A dulce de leche-t akár hetekkel korábban is elkészíthetjük, ez egy argentin tejkaramella, amit nagyon sokféle módon használhatunk: süteményekhez, palacsintához, vagy magában kanalazva. Hűtőben érdemes tárolni. Házi tejet felforralunk, átszűrjük szűrőn, kimossuk a lábost, és visszaöntjük bele a tejet.
- 20 dkg cukrot és a szódabikarbónát hozzákeverve kis lángon főzzük, néha megkeverjük. Ezt addig csináljuk, amíg sűrű nem lesz a karamell, nagyjából két és fél órát szokott igénybe venni.
- A piskótához a hozzávalókból a szokásos módon piskótát sütünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beledolgozzuk a cukros tojássárgás masszát.
- Több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan elegyítjük a habos tésztában. Egy nagy négyzetes tepsiben, előmelegített sütőben kisütjük.
- Megvárjuk, míg kihűl, majd a desszertgyűrűk méretének megfelelő karikákat vágunk belőle.
- Egy tálcára helyezünk sütőpapírt, erre a desszertgyűrű(ke)t, és az aljukba tesszük a piskóta korongokat (ne legyen rés, nehogy a mousse kifolyjon alul).
karamell mousse
- Összemelegítjük a dulce de leche-t egy kevés tejszínnel. Elkészítjük a zselatint a vízzel, és belekeverjük ebbe a karamellbe.
- A tejszín többi részét fölverjük, és összeforgatjuk finoman az egészet. Beletöltjük a desszertgyűrűkbe a karamell mousse-t, és hűtőbe helyezzük, egy órát várunk a dermedéssel.
banán mousse
- Összeturmixoljuk a banánt a narancs levével. Elkészítjük a zselatint a vízzel, és belekeverjük a turmixba.
- Fölverjük a habtejszínt, és összeforgatjuk a banánmasszával.
- Elővesszük a hűtőből a desszertgyűrűket, újabb piskóta korongokat vágunk, és ráhelyezzük a megdermedt karamell mousse-ra. Megkenjük dulce de leche-vel, vágunk rá egy sor banán karikát, majd ráöntjük a banán mousse-t. Újra hűtőbe helyezzük néhány órára.
csokoládé burok, csokoládé tojások
- Helyezzük sík felületre a már megdermedt minitortánkat, amiről lehúztuk a desszertgyűrűt (pl. kartonlap), mert így egyszerűbb lesz vele dolgozni. Mérjük le a kerületét és a magasságát, majd egy írásvetítő fóliából (acetát lapból) szerkesszük, és vágjuk ki ezt a téglalapot. Érdemes 1-1.5 cm-rel magasabbra készíteni a köpenyt, mert a tojásokat meg kell tartania, a díszítéssel ezt a magasságot be tudjuk hozni. Ha hosszabb méretre van szükségünk, mint az írásvetítő fólia, celluxszal ragaszthatunk össze két lapot.
- Egy tálcára helyezünk sütőpapírt, erre a vattával gondosan áttisztított átlátszó acetát lapot.
- Megolvasztjuk és temperáljuk az étcsokoládét.
- Az írásvetítő fóliára ráhelyezzük a sablont, és egy spatulával áthúzzuk rajta a 30 fokos csokoládét, majd gyorsan, határozott mozdulattal felhúzzuk. Ha nem csíksablonnal dolgozunk, vagy nem elég hosszú az így kapott minta, mossuk el gyorsan, törölgessük át a sablont, és folytassuk a munkát. A mintás írásvetítő fóliát tegyük félre, míg megdermed a minta (akár hűtőbe is tehetjük).
- Megolvasztjuk és temperáljuk a fehér csokoládét.
- Elővesszük a hűtőből az írásvetítő fóliát a megszilárdult mintával, és rákenjük a 30 fokos csokoládét vékony rétegben egy spatulával, minden szélére és sarkára jusson a csokoládéból, nem gond, ha lelóg róla. Ezután gyorsan dolgozzunk, hogy ne szilárduljon meg a csokoládé. Felemeljük a csokival átkent fóliát, és óvatosan a torta köré illesztjük. A csoki szépen hozzáragad a torta oldalához, és ide fog dermedni. Szépen megigazítjuk a fólia két szélének találkozását. Hűtőbe helyezzük a tortát minimum fél órára.
- Kivesszük a hűtőből a tortát, és óvatosan lehúzzuk a fóliát a csokoládé köpenyről. Áthelyezzük egy tálra vagy tortatartóra a tortát (amin tálalni fogjuk), hogy díszíthessük.
- Habzsákkal díszítjük a csokoládéburok és torta találkozását. A torta közepébe saját készítésű csokoládé tojásokat vagy üzletben vásároltat is helyezhetünk. Az üreges csokitojások elkészítését Praliné Paradicsom blogjában lehet megnézni.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1817
- Feltöltés dátuma: 2014. április 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Az ünnepi asztalt igazán feldobhatja ez a desszert. Könnyed banános-karamellás mousse diós piskótán, melyet maminti art sablonnal mintázott csokoládé burkolattal öleltünk körbe, ez a burok tartja a saját készítésű csokitojásokat is, amelyeket természetesen vásároltakkal is helyettesíthetünk. Tálaláskor a szeleteléshez készítsünk be egy edénybe forró vizet, és mártsuk a kést bele, így szépen szelhető lesz a torta (két szelés között töröljük le, hogy ne maszatolja össze a szélét). A tojásokat félretehetjük, vagy fogyasszuk a tortával együtt! Az üreges tojások készítését praliné paradicsom blogjában olvastam.