Húsvéti kosár
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.2 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1096.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 270 mg
-
Nátrium 584 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 164.2 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 44.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.5 g
Zsír
-
Összesen 59.8 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 505 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3288.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 379 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 810 mg
-
Nátrium 1753 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 492.6 g
-
Cukor 107 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 134.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 496 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 380 micro
-
Kolin: 376 mg
-
Retinol - A vitamin: 487 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 553 micro
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 344.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- 1 dl tejet 1 evőkanál porcukorral meglangyosítunk, beletesszük az élesztőt és 2 evőkanál lisztet. 1/4 óráig pihentetjük.
- A maradék liszthez adjuk a sót, cukrot, reszelt citromhéjat,f elolvasztott,d e kihűtött vajat, tojássárgáját a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
- Kézzel vagy géppel jól eldolgozzuk, kemény tömör tésztának kell lennie. Majd fél órát kelesztjük.
- Ha megkelt kis darabokat vágunk a tésztából, amiket kb. ceruza vastagságúra és kb.30-32 cm hosszúságúra sodrunk. Kb.30-32 darabot .Egy 30*30 cm-es alufóliára sorakoztatunk függőlegesen 15-16 darab tészta csíkot egymástól kis hézagokat hagyva, majd vízszintesen belefűzzük egyentént a maradék 15-16 darab csíkot.
- A kosár aljának 2 db kisujjnyi vastag tészta csíkot sodrunk össze és tojás alakra formázzuk. A kosár felső részére a megmaradt tésztát három felé osztjuk, kb.50-60 cm hosszúra sodorjuk és megfonjuk, szintén tojás alakúra formázzuk a formánk nagyságának megfelelő nagyságúra.
- Segítséggel a tojásformánkra helyezzük a megszőtt tésztát, az alját körbevágjuk a formának megfelelően, majd a tetejére helyezzük a sodrott alját ,tojással alaposan lekenjük. A kosár felső részének a tésztáját szintén tojással alaposan megkenjük és megszórjuk jégcukorral. Tepsibe tesszük, a felső fonat alá sütőpapírt rakunk.
- Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
- Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát akár egy éjszakán át. Majd a kosarat levesszük a formáról eltávolítjuk az alufóliát ,tetejére helyezzük a hármas fonatot és díszítjük. Dekorációs műfüvet rakunk bele, majd tojásokkal virággal, bármilyen húsvéti dekorációval díszíthetjük.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5406
- Feltöltés dátuma: 2012. április 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Már nem is emlékszem mikor, de nem mostanában, pár éve hozzám jutott egy olasz magazin. Abban láttam ezt a kosárkát. Nagyon megtetszett és kimentettem azt az oldalt az újságból, ahol le volt írva, persze olaszul és le volt fényképezve a receptje és az elkészítés menete. Minden évben szemeztem vele, hogy megcsinálom, de forma problémám volt,n em kaptam sehol fél tojás sütőformát. Idén úgy voltam vele, hogy nem érdekel hogy hogy, de meg kell sütnöm. Minden bevásárló központban kerestünk kutattunk, a neten sem találtam sehol semmit. Úgy gondoltam, férjecském kreativitását és segítségét kérem. Végül is elmentünk egy kreatív boltba, ahol vásároltunk hungarocell tojást, amit ketté lehet szedni. Majd elmentünk a gazdaboltba, ahol nagyon kis lyukú dróthálót vásároltunk. A dróthálót a hungarocell tojásra formázta a férjem, majd elvittük egyik ismerőséhez, aki ponthegesztővel összepöttyintette a drótot, és így már kész is volt a tojás alakom (természetesen a hungarocell tojás hegesztés közben összeolvadt, de arra nem is volt szükség a továbbiakban). A formát szépen bevontam alufóliával, és már teljesen tökéletes lett a tojás forma.(21*15 cm) Nagy hévvel nekikezdtem a lefordított recept alapján a kosár elkészítéséhez. Hát mit mondjak, bőven megszenvedtem. Az eredeti recept 1 kg lisztet írt, bár én már eleve fél kilóval kezdtem, mert gondoltam, hogy sok lesz. A tej meg kevés lett. Az első kosarat kb. 2,5 óráig szövögettem, szóval megdolgoztam vele rendesen. Másodjára könnyebb volt, már 1 óra alatt meg volt a szövögetés. Hát ez lett az eredmény,d e már ez is elfogyott. :) Meg kellett valamivel hálálnom a férjem segítségét. :) Húsvétra készítem majd a következőt. Köszönöm férjemnek hogy mint mindig, most is segített megvalósítani elképzelésemet! Nélküle nem sikerült volna!