r
Nosalty Logó

Húsvéti kosár

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kovács Györgyi
Húsvéti kosár
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 942 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2827 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 297 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    168 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1096.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    584 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.2 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 942 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.5 g

Zsír

  • Összesen
    59.8 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    505 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3288.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    379 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    810 mg
  • Nátrium
    1753 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    492.6 g
  • Cukor
    107 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    496 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    380 micro
  • Kolin:
    376 mg
  • Retinol - A vitamin:
    487 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    553 micro
Összesen 2827 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 297 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 dl tejet 1 evőkanál porcukorral meglangyosítunk, beletesszük az élesztőt és 2 evőkanál lisztet. 1/4 óráig pihentetjük.
  2. A maradék liszthez adjuk a sót, cukrot, reszelt citromhéjat,f elolvasztott,d e kihűtött vajat, tojássárgáját a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
  3. Kézzel vagy géppel jól eldolgozzuk, kemény tömör tésztának kell lennie. Majd fél órát kelesztjük.
  4. Ha megkelt kis darabokat vágunk a tésztából, amiket kb. ceruza vastagságúra és kb.30-32 cm hosszúságúra sodrunk. Kb.30-32 darabot .Egy 30*30 cm-es alufóliára sorakoztatunk függőlegesen 15-16 darab tészta csíkot egymástól kis hézagokat hagyva, majd vízszintesen belefűzzük egyentént a maradék 15-16 darab csíkot.
  5. A kosár aljának 2 db kisujjnyi vastag tészta csíkot sodrunk össze és tojás alakra formázzuk. A kosár felső részére a megmaradt tésztát három felé osztjuk, kb.50-60 cm hosszúra sodorjuk és megfonjuk, szintén tojás alakúra formázzuk a formánk nagyságának megfelelő nagyságúra.
  6. Segítséggel a tojásformánkra helyezzük a megszőtt tésztát, az alját körbevágjuk a formának megfelelően, majd a tetejére helyezzük a sodrott alját ,tojással alaposan lekenjük. A kosár felső részének a tésztáját szintén tojással alaposan megkenjük és megszórjuk jégcukorral. Tepsibe tesszük, a felső fonat alá sütőpapírt rakunk.
  7. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  8. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát akár egy éjszakán át. Majd a kosarat levesszük a formáról eltávolítjuk az alufóliát ,tetejére helyezzük a hármas fonatot és díszítjük. Dekorációs műfüvet rakunk bele, majd tojásokkal virággal, bármilyen húsvéti dekorációval díszíthetjük.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 6
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5411
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Húsvéti kosár
Kovács Györgyi 57 recept

Már nem is emlékszem mikor, de nem mostanában, pár éve hozzám jutott egy olasz magazin. Abban láttam ezt a kosárkát. Nagyon megtetszett és kimentettem azt az oldalt az újságból, ahol le volt írva, persze olaszul és le volt fényképezve a receptje és az elkészítés menete. Minden évben szemeztem vele, hogy megcsinálom, de forma problémám volt,n em kaptam sehol fél tojás sütőformát. Idén úgy voltam vele, hogy nem érdekel hogy hogy, de meg kell sütnöm. Minden bevásárló központban kerestünk kutattunk, a neten sem találtam sehol semmit. Úgy gondoltam, férjecském kreativitását és segítségét kérem. Végül is elmentünk egy kreatív boltba, ahol vásároltunk hungarocell tojást, amit ketté lehet szedni. Majd elmentünk a gazdaboltba, ahol nagyon kis lyukú dróthálót vásároltunk. A dróthálót a hungarocell tojásra formázta a férjem, majd elvittük egyik ismerőséhez, aki ponthegesztővel összepöttyintette a drótot, és így már kész is volt a tojás alakom (természetesen a hungarocell tojás hegesztés közben összeolvadt, de arra nem is volt szükség a továbbiakban). A formát szépen bevontam alufóliával, és már teljesen tökéletes lett a tojás forma.(21*15 cm) Nagy hévvel nekikezdtem a lefordított  recept alapján a kosár elkészítéséhez. Hát mit mondjak, bőven megszenvedtem. Az eredeti recept 1 kg lisztet írt, bár én már eleve fél kilóval kezdtem, mert gondoltam, hogy sok lesz. A tej meg kevés lett. Az első kosarat kb. 2,5 óráig szövögettem, szóval megdolgoztam vele rendesen. Másodjára könnyebb volt, már 1 óra alatt meg volt a szövögetés. Hát ez lett az eredmény,d e már ez is elfogyott. :) Meg kellett  valamivel hálálnom a férjem segítségét. :) Húsvétra készítem majd a következőt. Köszönöm férjemnek hogy mint mindig, most is segített megvalósítani elképzelésemet! Nélküle nem sikerült volna!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...