Húsvéti kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kalácshoz
-
83g finomliszt303 kcal
-
9 kcal
-
42g tej23 kcal
-
17g mandula98 kcal
-
81 kcal
-
42g mazsola125 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
3g rum8 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
Összesen
876
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kalácshoz
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
250g tej140 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
483 kcal
-
250g mazsola748 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
20g rum46 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
Összesen
5246
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kalácshoz
-
31.6g finomliszt115 kcal
-
3.2g friss élesztő3 kcal
-
15.8g tej9 kcal
-
6.3g mandula37 kcal
-
31 kcal
-
15.8g mazsola47 kcal
-
6.3g vaj45 kcal
-
1.3g rum3 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
Összesen
331
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.8 g
Zsír
-
Összesen 31.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 604.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 262 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.2 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 39.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 181 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
876
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.9 g
Zsír
-
Összesen 190.4 g
-
Telített zsírsav 85 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 503 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3629.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 851 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 503 mg
-
Foszfor 1574 mg
-
Nátrium 467 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 799.1 g
-
Cukor 357 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 236.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1105 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 611 micro
-
Kolin: 322 mg
-
Retinol - A vitamin: 1084 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 255 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 351 micro
Összesen
5246
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.5 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
331
kcal
Hozzávalók
A kalácshoz
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg friss élesztő
-
250 ml tej
-
25 dkg mazsola
-
10 dkg vaj
-
20 ml rum
-
50 g cukor
-
1 db tojás
-
1 csipet só
A tetejére
-
1 ek porcukor
Elkészítés
A kalácshoz
- A mazsolát forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a kandírozott citromhéjjal, mandulával és rummal összevegyítjük és 30 percig állni hagyjuk.
- Az élesztőt elmorzsoljuk, a tejjel, és 3 ek liszttel jól összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
- A vajat felolvasztjuk és a tojással, cukorral, sóval, kovásszal és liszttel jól összedolgozzuk. (Legalább 5 percig gyúrjuk). A tésztát meleg helyen letakarva 40 percig kelesztjük.
- Hozzáadjuk a rumos gyümölcsöket és jól összedolgozzuk.
- A tésztából ovális cipót formálunk. Ráhelyezzük a sütőapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral.
- A még forró kalácsot megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a porcukorral.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 12532
- Feltöltés dátuma: 2010. március 28.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Glaser
1980 recept
Közeleg húsvét. A húsvéti kenyér (Osterbrot) nagyon hasonlít a karácsonyi stollenhez, de míg a stollent egy pár hétig kell hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek, a húsvéti kenyér azonnal fogyasztható. Eredetileg kerek cipót formának belőle, majd a közepét keresztformába bevágják.