Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle
- 8% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
a tészta
-
50g tej28 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
1g só0 kcal
-
12g nádcukor44 kcal
-
5 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
a tetejére
-
3g víz0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
19 kcal
-
8g méz25 kcal
- 8% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
a tészta
-
300g tej168 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
7g só0 kcal
-
70g nádcukor266 kcal
-
29 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
a tetejére
-
16g víz0 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
111 kcal
-
50g méz152 kcal
- 8% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
a tészta
-
24.7g tej14 kcal
-
4.1g vaj30 kcal
-
41.2g finomliszt150 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
5.8g nádcukor22 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
4.1g mazsola12 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
a tetejére
-
1.3g víz0 kcal
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
3.3g sárgabaracklekvár9 kcal
-
4.1g méz13 kcal
- 8% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 800.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 500 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.6 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
- 8% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.1 g
Zsír
-
Összesen 57.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4803.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 208 mg
-
Kálcium 578 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 163 mg
-
Foszfor 832 mg
-
Nátrium 3001 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 621.5 g
-
Cukor 175 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 162.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 390 micro
-
Kolin: 226 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 345 micro
- 8% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 396 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
a tészta
-
3 dl tej
-
50 g vaj
-
50 dkg finomliszt
-
1 tk só
-
70 g nádcukor
-
1 tasak instant élesztő
-
1 db tojás
-
1 citromból nyert citromhéj
-
fahéj ízlés szerint
a tetejére
-
2 ek sárgabaracklekvár
-
2 ek méz
Elkészítés
a tészta
- A tejet egy kis lábasban felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük, majd félretesszük, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
- Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, a nádcukrot, az élesztőt és a sót. A halom közepébe krátert fúrunk, és ide beleöntjük a vajas tejet, majd utána küldünk egy tojást is.
- Kézzel lágy tésztát gyúrunk belőle, majd belisztezett nyújtódeszkára átpakoljuk a tésztát, és fényes-feszesre dagasztjuk 10-15 perc alatt.
- Amikor késznek ítéljük, kiolajozott tálba helyezzük a tésztagombócot. A tetejét is megkenjük egy kevés olajat, majd fóliával lefedjük, és hagyjuk a duplájára kelni.
- A gyönyörűen megkelt tésztánkat ezután visszapakoljuk a belisztezett felületre. Belekeverünk 50 gramm aszalt gyümölcsöt, egy kezeletlen citrom lereszelt héját, valamint ízlés szerint fahéjat, és az egészet alaposan eldolgozzuk a tésztában.
- A tésztát visszatesszük a kiolajozott edénybe, és a már ismert olajozós-fóliázós módszerrel befedjük, és újabb egy órát kelesztjük.
- A kész tésztát ezután 15-16 felé osztjuk, és kis gombócokat formázunk belőle. Újabb egy órát kelesztjük, ezúttal azonban csak tiszta konyharuhával fedjük le.
- Közben vízből és lisztből bevonó-sűrűségű krémet csinálunk, amit aztán habzsákba (vagy annak hiányában pl. ikeás frissentartózsákba) töltünk. Ebből lesz majd a névadó kereszt - de helyette akár egyszerű vajas tésztát is használhatunk, ha épp maradt valamiből. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A harmadszorra is megkelt zsemléket óvatosan átpakoljuk sütőpapírral bélelt gáztepsikre (vagy keleszthetjük eleve ezen őket), majd a lisztes-vizes mázzal ügyesen kereszteket rajzolunk rájuk.
- A megkeresztelt zsemléket az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Közben egy kis tálkában összekeverünk baracklekvárt és mézet 1:1 arányban. A kisült zsemléket azon melegében bekenjük ezzel a mázzal, és így hagyjuk kihűlni őket.
- Magukban fogyasztva, kakaó vagy tej mellé, vajjal megkenve egyaránt csodálatosak ezek a kis zsemlék, úgyhogy jó étvágyat hozzájuk.
a tetejére
- A következőkkel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9016
- Feltöltés dátuma: 2020. április 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Az Egyesült Királyság leghíresebb húsvéti hagyománya minden bizonnyal a hot cross bun sütése. Ezeket a csodálatosan fűszeres illatú, csillogó mázas, édes kis zsemléket a britek Nagypénteken fogyasztják, ezzel a nagyzolással ünnepelve meg a böjti időszak végét. Az ártalmatlan kis pékcsodák ugyanis mindenféle földi jóval készülnek: vaj, aszalt gyümölcsök, fahéj és citromhéj egyaránt kerül beléjük, és ez csak az alaprecept. Ennek ellenére egyáltalán nem tömény a végeredmény, ám egy jó félnapot rá kell szánnunk, ha el szeretnénk készíteni. Az angol elnevezést adó kereszt-díszítés a legenda szerint Krisztus kereszthalálát jelképezi, míg régi babonák szerint, ha felakasztunk egy-egy ilyen zsemlécskét a konyhában, az megóv minket a tűzesetektől, és biztosítja, hogy mindig sikerüljön a kenyerünk.