r
Nosalty Logó

Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

a tészta

a tetejére

Összesen 557 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

a tészta

a tetejére

Összesen 3345 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

a tészta

a tetejére

Összesen 276 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    800.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    500 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 557 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.1 g

Zsír

  • Összesen
    57.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4803.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    578 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    832 mg
  • Nátrium
    3001 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    621.5 g
  • Cukor
    175 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    162.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    390 micro
  • Kolin:
    226 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 3345 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 276 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

a tészta

a tetejére

Elkészítés

a tészta

  1. A tejet egy kis lábasban felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük, majd félretesszük, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
  2. Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, a nádcukrot, az élesztőt és a sót. A halom közepébe krátert fúrunk, és ide beleöntjük a vajas tejet, majd utána küldünk egy tojást is.
  3. Kézzel lágy tésztát gyúrunk belőle, majd belisztezett nyújtódeszkára átpakoljuk a tésztát, és fényes-feszesre dagasztjuk 10-15 perc alatt.
  4. Amikor késznek ítéljük, kiolajozott tálba helyezzük a tésztagombócot. A tetejét is megkenjük egy kevés olajat, majd fóliával lefedjük, és hagyjuk a duplájára kelni.
  5. A gyönyörűen megkelt tésztánkat ezután visszapakoljuk a belisztezett felületre. Belekeverünk 50 gramm aszalt gyümölcsöt, egy kezeletlen citrom lereszelt héját, valamint ízlés szerint fahéjat, és az egészet alaposan eldolgozzuk a tésztában.
  6. A tésztát visszatesszük a kiolajozott edénybe, és a már ismert olajozós-fóliázós módszerrel befedjük, és újabb egy órát kelesztjük.
  7. A kész tésztát ezután 15-16 felé osztjuk, és kis gombócokat formázunk belőle. Újabb egy órát kelesztjük, ezúttal azonban csak tiszta konyharuhával fedjük le.
  8. Közben vízből és lisztből bevonó-sűrűségű krémet csinálunk, amit aztán habzsákba (vagy annak hiányában pl. ikeás frissentartózsákba) töltünk. Ebből lesz majd a névadó kereszt - de helyette akár egyszerű vajas tésztát is használhatunk, ha épp maradt valamiből. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  9. A harmadszorra is megkelt zsemléket óvatosan átpakoljuk sütőpapírral bélelt gáztepsikre (vagy keleszthetjük eleve ezen őket), majd a lisztes-vizes mázzal ügyesen kereszteket rajzolunk rájuk.
  10. A megkeresztelt zsemléket az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Közben egy kis tálkában összekeverünk baracklekvárt és mézet 1:1 arányban. A kisült zsemléket azon melegében bekenjük ezzel a mázzal, és így hagyjuk kihűlni őket.
  11. Magukban fogyasztva, kakaó vagy tej mellé, vajjal megkenve egyaránt csodálatosak ezek a kis zsemlék, úgyhogy jó étvágyat hozzájuk.

a tetejére

  1. A következőkkel díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 109
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 8992
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle
Rosanics Petra 351 recept

Az Egyesült Királyság leghíresebb húsvéti hagyománya minden bizonnyal a hot cross bun sütése. Ezeket a csodálatosan fűszeres illatú, csillogó mázas, édes kis zsemléket a britek Nagypénteken fogyasztják, ezzel a nagyzolással ünnepelve meg a böjti időszak végét. Az ártalmatlan kis pékcsodák ugyanis mindenféle földi jóval készülnek: vaj, aszalt gyümölcsök, fahéj és citromhéj egyaránt kerül beléjük, és ez csak az alaprecept. Ennek ellenére egyáltalán nem tömény a végeredmény, ám egy jó félnapot rá kell szánnunk, ha el szeretnénk készíteni. Az angol elnevezést adó kereszt-díszítés a legenda szerint Krisztus kereszthalálát jelképezi, míg régi babonák szerint, ha felakasztunk egy-egy ilyen zsemlécskét a konyhában, az megóv minket a tűzesetektől, és biztosítja, hogy mindig sikerüljön a kenyerünk.  

Hozzávalók

a tészta

a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...