r
Nosalty Logó

Horvát sült áfonyás-túrós tészta (Strukli s borovnicom)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Horvát sült áfonyás-túrós tészta (Strukli s borovnicom)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 889 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 3550 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 224 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.8 g

Zsír

  • Összesen
    53.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    274 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1471 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    220 mg
  • Vas
    251 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    458 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    232.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    407 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    401 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 889 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.1 g

Zsír

  • Összesen
    213.9 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1095 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5884.1 g
  • Cink
    1305 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    879 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    1834 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    262.9 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    931.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1627 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    234 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    543 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1602 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    300 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    775 micro
Összesen 3550 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.7 g
  • Cink
    82 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    64 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    38 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 224 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit alaposan keverjük össze, majd 10 percig gyúrjuk a gombócot. Amikor elkészült, a külsejét olajozzuk be, és lefedve 30 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
  2. A kinyújtáshoz egy nagy terítőt vagy kendőt fogunk használni. Alaposan lisztezzük be, hogy ne ragadjon rá a tészta. Először sodrófával nyújtsuk ki a gombócot, amennyire csak tudjuk. Inkább legyen téglalap alakú a tészta.
  3. Ezután a kezünkkel fogjuk folytatni a nyújtást, amíg hajszálvékony nem lesz a tészta. Nyúljunk a tészta alá az egyik kezünkkel, és húzzuk a belsejétől kifelé, a másik kezünkkel pedig felülről óvatosan tartsunk ellen a húzásnak. Így haladjunk körbe, amíg a tészta olyan vékony nem lesz, hogy látjuk rajta keresztül a tenyerünket. Nem baj, ha kicsit elszakad, csak nagy repedések ne legyenek rajta.
  4. Amikor teljesen kinyújtottuk, terítsük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki, és készítsük el a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A töltelékhez keverjük össze a három hozzávalót. Ha nem találunk tradicionális friss sajtot, használjunk túrót. Ezt lehet, hogy egy kevés tejföllel fel kell majd lazítanunk, hogy krémesebb állaga legyen. Persze ne legyen túl folyós a töltelék.
  2. A tésztánkat vágjuk félbe hosszában. A töltelék felét halmozzuk egy vonalban a tészta egyik felére, a szélétől nagyjából 3 cm-re. Hajtogassuk rá a 3 cm-es tésztát a töltelékre, majd az alatta lévő terítő segítségével csavarjuk fel az egészet, hogy egy hosszú rudat kapjunk.
  3. Először a kezünkkel keressük meg, hogy a széleken hol kezdődik a töltelék. Innen szemmértékkel osszuk fel a rudat 4 egyenlő részre, és a tenyerünkkel nyomjuk le a tésztát, hogy kijelöljük a vágások helyét.
  4. Fogjunk egy kis tányért, majd a peremével vágjuk el a kijelölt kis táskákat. Ezzel enyhén lezárjuk a strukli széleit, így az nem fog teljesen szétesni a főzővízben.
  5. Főzzük meg a struklikat bő, sós vízben. Nagyjából 3-4 perc kell nekik, ez alatt az idő alatt teljesen megfőnek. Amikor elkészülnek, elkezdenek feljönni egy kicsit a felszínre. Szűrőkanállal emeljük ki őket a vízből.

A sütéshez

  1. Melegítsük elő a sütőnket 200 fokra, és vegyünk elő egy akkora sütőtálat, amibe az össze strukli belefér. Öntsünk egy kevés tejszínt az aljába, majd rendezzük el benne a struklikat, hogy egy rétegben legyenek. Öntsük rájuk az összes tejszínt, hogy az teljesen ellepje őket. Tehetünk pár pötty áfonyalekvárt az egész tetejére.
  2. Süssük a struklit nagyjából 35-40 percig, vagy amíg a tejszín be nem sűrűsödött, és foltokban enyhén megpirult. Hagyjuk kissé kihűlni a struklit, de mindenképpen langyosan tálaljuk, úgy a legfinomabb.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 4442
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Horvát sült áfonyás-túrós tészta (Strukli s borovnicom)
Lakos Benedek 373 recept

A strukli egy horvát túrós tészta, aminek van főtt és sült verziója is. Ez az édes, áfonyával ízesített változat az utóbbi kategóriába esik, és sűrű tejszínben sül félig ropogósra, félig puhára.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...