Horvát sült áfonyás-túrós tészta (Strukli s borovnicom)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
31g rétesliszt114 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
18 kcal
-
25g víz0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
125g tehéntúró184 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
15g áfonyadzsem42 kcal
A sütéshez
-
125g habtejszín365 kcal
Összesen
889
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
125g rétesliszt455 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
71 kcal
-
100g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
500g tehéntúró735 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
60g áfonyadzsem167 kcal
A sütéshez
-
500g habtejszín1460 kcal
Összesen
3550
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
7.9g rétesliszt29 kcal
-
7.9g finomliszt29 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
6.3g víz0 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
31.6g tehéntúró46 kcal
-
6.9g tojás9 kcal
-
3.8g áfonyadzsem11 kcal
A sütéshez
-
31.6g habtejszín92 kcal
Összesen
224
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.8 g
Zsír
-
Összesen 53.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 274 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1471 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 251 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 458 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 232.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 407 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 401 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
Összesen
889
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.1 g
Zsír
-
Összesen 213.9 g
-
Telített zsírsav 123 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1095 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5884.1 g
-
Cink 1305 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 879 mg
-
Vas 1006 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 1834 mg
-
Nátrium 494 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.9 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 931.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1627 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 234 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 160 micro
-
Kolin: 543 mg
-
Retinol - A vitamin: 1602 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 300 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 775 micro
Összesen
3550
kcal
- 9% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.7 g
-
Cink 82 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 64 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 58.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 38 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
125 g rétesliszt
-
125 g finomliszt
-
1 ek napraforgó olaj
-
100 ml víz
-
1 db tojás
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
2 db tojás
-
3 ek áfonyadzsem
A sütéshez
-
500 ml habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit alaposan keverjük össze, majd 10 percig gyúrjuk a gombócot. Amikor elkészült, a külsejét olajozzuk be, és lefedve 30 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
- A kinyújtáshoz egy nagy terítőt vagy kendőt fogunk használni. Alaposan lisztezzük be, hogy ne ragadjon rá a tészta. Először sodrófával nyújtsuk ki a gombócot, amennyire csak tudjuk. Inkább legyen téglalap alakú a tészta.
- Ezután a kezünkkel fogjuk folytatni a nyújtást, amíg hajszálvékony nem lesz a tészta. Nyúljunk a tészta alá az egyik kezünkkel, és húzzuk a belsejétől kifelé, a másik kezünkkel pedig felülről óvatosan tartsunk ellen a húzásnak. Így haladjunk körbe, amíg a tészta olyan vékony nem lesz, hogy látjuk rajta keresztül a tenyerünket. Nem baj, ha kicsit elszakad, csak nagy repedések ne legyenek rajta.
- Amikor teljesen kinyújtottuk, terítsük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki, és készítsük el a tölteléket.
A töltelékhez
- A töltelékhez keverjük össze a három hozzávalót. Ha nem találunk tradicionális friss sajtot, használjunk túrót. Ezt lehet, hogy egy kevés tejföllel fel kell majd lazítanunk, hogy krémesebb állaga legyen. Persze ne legyen túl folyós a töltelék.
- A tésztánkat vágjuk félbe hosszában. A töltelék felét halmozzuk egy vonalban a tészta egyik felére, a szélétől nagyjából 3 cm-re. Hajtogassuk rá a 3 cm-es tésztát a töltelékre, majd az alatta lévő terítő segítségével csavarjuk fel az egészet, hogy egy hosszú rudat kapjunk.
- Először a kezünkkel keressük meg, hogy a széleken hol kezdődik a töltelék. Innen szemmértékkel osszuk fel a rudat 4 egyenlő részre, és a tenyerünkkel nyomjuk le a tésztát, hogy kijelöljük a vágások helyét.
- Fogjunk egy kis tányért, majd a peremével vágjuk el a kijelölt kis táskákat. Ezzel enyhén lezárjuk a strukli széleit, így az nem fog teljesen szétesni a főzővízben.
- Főzzük meg a struklikat bő, sós vízben. Nagyjából 3-4 perc kell nekik, ez alatt az idő alatt teljesen megfőnek. Amikor elkészülnek, elkezdenek feljönni egy kicsit a felszínre. Szűrőkanállal emeljük ki őket a vízből.
A sütéshez
- Melegítsük elő a sütőnket 200 fokra, és vegyünk elő egy akkora sütőtálat, amibe az össze strukli belefér. Öntsünk egy kevés tejszínt az aljába, majd rendezzük el benne a struklikat, hogy egy rétegben legyenek. Öntsük rájuk az összes tejszínt, hogy az teljesen ellepje őket. Tehetünk pár pötty áfonyalekvárt az egész tetejére.
- Süssük a struklit nagyjából 35-40 percig, vagy amíg a tejszín be nem sűrűsödött, és foltokban enyhén megpirult. Hagyjuk kissé kihűlni a struklit, de mindenképpen langyosan tálaljuk, úgy a legfinomabb.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 4442
- Feltöltés dátuma: 2022. március 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
A strukli egy horvát túrós tészta, aminek van főtt és sült verziója is. Ez az édes, áfonyával ízesített változat az utóbbi kategóriába esik, és sűrű tejszínben sül félig ropogósra, félig puhára.