Hidegen kelt mákos zserbó Zsuzsa módra (3.)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
58g finomliszt212 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g tej9 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
0 kcal
-
33g margarin239 kcal
-
17g lekvár/ dzsem46 kcal
-
33g mák175 kcal
A mázhoz
Összesen
779
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
0 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
100g lekvár/ dzsem278 kcal
-
200g mák1050 kcal
A mázhoz
Összesen
4673
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
29.8g finomliszt108 kcal
-
4.3g cukor16 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.5g tej5 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
17g margarin122 kcal
-
8.5g lekvár/ dzsem24 kcal
-
17g mák89 kcal
A mázhoz
-
2.4g porcukor9 kcal
-
1.7g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
2.7g víz0 kcal
-
1.7g margarin12 kcal
Összesen
397
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 45.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1203.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 521 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 410 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.9 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 313 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 295 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 224 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
779
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.5 g
Zsír
-
Összesen 273.9 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 113 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7220.4 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 3127 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 896 mg
-
Foszfor 2458 mg
-
Nátrium 500 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 491.3 g
-
Cukor 138 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 203.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1879 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 206 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 454 micro
-
Kolin: 242 mg
-
Retinol - A vitamin: 1767 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1342 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 314 micro
Összesen
4673
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 614 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 266 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 209 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 17.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
397
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
35 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
1 csipet só
-
1 dl tej
-
1 db tojás
-
2 dkg élesztő
-
0.5 tk szódabikarbóna
-
20 dkg margarin
-
10 dkg lekvár/ dzsem
A mázhoz
-
4 ek porcukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
4 ek víz
-
2 dkg margarin
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet tálba tesszük a margarinnal, a sóval, a cukorral, a tojással, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a szódabikarbónát, és a tejjel (lehet, hogy több kell) tésztát gyúrunk belőle. Fél napra vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük letakarva.
- A pihentetés után átgyúrjuk a tésztát, háromfelé vágjuk, és az első gombócot lappá nyújtjuk. Tepsibe tesszük (nem kell kikenni), és bőségesen megkenjük lekvárral.
- A második tésztagombócot is kinyújtjuk, kissé rányomkodjuk az előzőre, majd megint jöhet a lekvár-mák páros. Ezt befedjük a harmadik lappal.
- Egy villa segítségével megszúrkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük. Ha látjuk, hogy már szépen barnul a teteje is, akkor biztosan jó.
- Ha kihűlt, elkészítjük a csokimázat: a margarin kivételével a hozzávalókat lábasba tesszük, felforraljuk.
- Ha felforrt, beledobjuk a margarint, folytonos kevergetés közben hagyjuk elolvadni, és kicsit bugyogva forraljuk. Még melegen a tészta tetejére kenjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 34x24x6
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 16597
- Feltöltés dátuma: 2010. november 13.
Ajánló
Nekem most éppen almalekvárom volt itthon, és mivel ez elég édes, a mákba már nem is tettem cukrot, egyszerűen csak meghintettem vele a lekvárréteget. Persze a mákhoz nyugodtan keverhetünk cukrot, ha jó édesen szeretjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Véletlenül sikerült így a tészta: vendégeket vártunk, és már reggel begyúrtam, hogy este csak sütni kelljen. Mindeközben az élesztő dolgozott a tésztában, és a sütés végén egy kifejezetten kelt tésztára hajazó süteményt kaptam. De isteni puha lett és nagyon finom. Nem egy hagyományos zserbó lett.