r
Nosalty Logó

Hideg soba meleg napokra

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Hideg soba meleg napokra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Összesen 496 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Összesen 496 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Összesen 90 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4442.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    350 mg
  • Nátrium
    3857 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1788 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 496 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4442.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    350 mg
  • Nátrium
    3857 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1788 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 496 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    806.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    701 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    325 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 90 kcal

Hozzávalók

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Elkészítés

A szoba tsuyu-hoz

  1. A soba tsuyu hozzávalóit összekeverjük, és jól behűtjük. (A shiitake gomba áztató leve úgy készül, hogy 2-2,5 dl vízbe áztatunk 2-3 db szárított shiitake gombát addig, amíg a gomba meg nem puhul.) Ebből a mennyiségből bőven több lesz, mint ami egy főnek szükséges, de le lehet fagyasztani, és később fel lehet használni.
  2. A soba tésztát forrásba lévő vízbe (nem kell sózni!) feltesszük főzni, és lassú, lángon, gyöngyöző vízben készre főzzük 5-7 perc alatt, majd leszűrjük (a főzőléből félretehetünk egy keveset, később írom, miért).
  3. Ezután jön a lényeg: nem elég a sobát csak leszűrni és hideg vizet engedni rá, át is kell mosni, hogy a főzés során kifőtt keményítőt eltávolítsuk. Így a tészta finomabb lesz (a japánok szerint), nem is fog összeragadni, és közben kellőképpen le is hűl. Átmosni úgy kell a tésztát, hogy egy nagy tálba (fazékba) tesszük, hideg vizet engedünk rá, és a két kezünkkel átmozgatjuk úgy, mintha mosnánk, de vigyázzunk, a tésztaszálak ne törjenek össze! Ezután leszűrjük, majd tálaljuk.
  4. Tálaláshoz a tésztát egy pl. lapos tányérra halmozzuk, a tetejét megszórjuk norival és egy csipet újhagyma zöldjével. Egy külön kis csészében (v. pohárkában) tegyük mellé a szószt (szoba tsuyu), amiben keverjük el a wasabit, egy kis tányérkán adjuk mellé az újhagymát.
  5. Ez egy pálcikás étel; a pálcikával vegyünk el a tésztahalomból egy keveset, mártsuk a szószba, aztán már ehetjük is. (Amikor elfogyott a tészta, a félretett szoba főzőlével kedvünkre hígíthatjuk a maradék szószt, ezt általában megisszák a japánok, olyan leves-féleség.)
  6. A hozzávalókban szereplő arányok csak hozzávetőlegesek. Ízlés szerint nyugodtan adhatunk pl. a tsuyuhoz több szójaszószt, mirint, stb. is.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 35
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 8101
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Forró nyári napokon, amikor nem kívánunk nehezet, de szívesen ennénk valami finomat, ami nem meleg, mindig erre az ételre esik a választás. Gyors, könnyű és finom!

Hozzávalók

A szoba tsuyu-hoz

Az ízesítőhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...