r
Nosalty Logó

Hetty King áfonyapitéje

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Annamo
Hetty King áfonyapitéje
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 553 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4421 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 323 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 553 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    70.9 g

Zsír

  • Összesen
    265.8 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2164.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    386 mg
  • Foszfor
    1063 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    461.2 g
  • Cukor
    157 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    554.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1801 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    115 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    330 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1752 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    577 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    683 micro
Összesen 4421 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 323 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, cukrot, sót, mandulát összekeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, és elmorzsoljuk benne a vajat. A tojássárgájával alaposan összedolgozzuk, és 15 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Egy pite formát kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintjük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, és a formába simítjuk.
  3. Megszórjuk darált mandulával, és beterítjük az áfonyával, majd meglocsoljuk a hígítatlan meggyszörppel. Olíviától tudjuk, hogy ez adja meg a King-féle áfonyapite jellegzetességét. És tényleg! Egyszerűen elvarázsolja a süteményt, de csak ha nagyon jóféle házi szörpöt használunk. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor a bolti szörpök közül érdemes a jobbak között válogatni.
  4. Végül a maradék tésztát kinyújtjuk, és letakarjuk vele a piténket.Tojásfehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, de kedvünk szerint díszíthetjük is.
  5. 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
  6. Sütőből kivéve kicsit pihentessük a süteményt, ne vágjuk fel rögtön! Tudom, hogy ez nem könnyű, mert az illatok úgyszólván rabul ejtenek, de türelem!(Én nem voltam ilyen türelmes, ez a fotóból is kiderül, de ígérem, legközelebb az leszek:),csak hát az áfonya, a mandula, a meggy illatának én sem tudtam ellenállni.)
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 176
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7586
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A King család három nemzedék óta féltve őrzi az áfonyapite receptjét. Nekem sem volt könnyű megszereznem:), de szerencsére segítségemre volt egy nagyon-nagyon-nagyon régi szakácskönyv (az 1900-as évek első feléből). Nem állítom, hogy a Prince Edward Szigeten pont így készítette Hetty néni és Olívia, de szerintem nagyon közel áll az eredetihez.:) Avonlea világa mindig elvarázsol engem! Rendkívül jó ötlet volt Sullivanéktól, hogy filmre vitték L. M. Montgomery könyveit. Amint nézem a filmeket, időnként kicsit irigylem is Avonlea városának a lakóit. A King családnak szép gazdasága van, ahol a munkából kicsi és nagy egyaránt kiveszi a részét - mégis van idejük egymásra, van kedvük énekelni, táncolni, ugratni egymást... Van jótékonysági vásáruk, amire mindenki lelkesen készül... Van városi újságjuk, érdekes cikkekkel... Minden évben megválasztják a város legjobb süteményét, lekvárját, savanyúságát... Vannak mindenféle versenyeik is - például a Műkedvelők Területi Vetélkedője, amelyre (annak ellenére, hogy 22 éve nem nyertek), minden évben lelkesen benevez a város. Az egyik évben biztosra mentek: Hetty néni írta a színdarabot, és a női főszerepre sikerült megnyerniük a kor egyik leghíresebb színésznőjét, aki történetesen pont akkor töltötte szabadságát ezen a gyönyörű szigeten. Hetty néni olyannyira biztos volt a győzelemben, hogy még a féltve őrzött áfonyapite receptjét is képes volt feltenni egy fogadás tétjeként. Amíg Cecília a pocakomban volt, gyakran megnéztem egy-egy részt a Váratlan Utazásból, mindig megnyugtatóan hatott rám ez a film... És tévézés közben gyakran előfordult, hogy azt vettem észre, mosolyogva nézem.:) Egy különleges korba és egy különleges világba röpítenek minket a készítők. Boldog békeidők? Igen... Azt hiszem ezt nevezik így.  Az egyik legjobb hangulatú sorozat, amit láttam.:)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...