Házi savanyúság
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nosalty
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
A savanyúsághoz
Összesen
117
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
A savanyúsághoz
Összesen
936
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1195 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 1105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 278.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 223 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 928 micro
-
β-karotin 2212 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
117
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9560.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 241 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 313 mg
-
Nátrium 8837 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 207.4 g
-
Cukor 167 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 2230.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1784 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 150 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 217 micro
-
Kolin: 156 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17699 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 607 micro
Összesen
936
kcal
- 0% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 272 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 68.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 229 micro
-
β-karotin 545 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
29
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
A savanyúsághoz
- Az alaplevet pár evőkanál mustármag és színes bors lepirításával kezdjük, így ugyanis sokkal több aroma szabadul fel, mintha pusztán főznénk. Ezek a savanyításhoz használt legklasszikusabb fűszerek, de a kísérletező kedvűek nyugodtan próbáljanak ki karakteresebb ízeket is.
- A lepirított fűszerekre jöhet aztán a víz, a só és a cukor. Mindenképp tegyünk bele pár gerezd fokhagymát is, nagyon jót tesz az ízének. Keverjük addig, míg felolvad a cukor, majd lefedve főzzük negyed órát. Közben előkészítjük a zöldségeket.
- A mi savanyúnkba most répa, uborka, karfiol és jalapeno került, így szép színes és vitamindús lett a végeredmény. A színek mellett érdemes a zöldségek textúrájával is játszani, izgalmasabb a savanyúság, ha van benne csíkozott, karikázott és darabolt összetevő is.
- A nagyobb zöldségeket, mint amilyen a karfiol is, szedjük falatméretű rózsákra, hogy lehetőleg egyformán puhuljon meg minden.
- Az előkészített zöldségeket tegyük fertőtlenített és légmentesen zárható üvegekbe. Pakolhatjuk őket vegyesen, vagy rétegezhetjük felváltva, ahogy számunkra szimpatikusabb.
- A kész felöntőlébe keverjük bele az ecetet: mi most 3dl 5%-os almaecetet használtunk. Ha ennél töményebb ecettel készítenénk, csökkentsük a mennyiségét a százalékkal arányosan.
- A forró levet egy szűrőn keresztül öntsük óvatosan a zöldségekre, úgy, hogy mindenütt befedje, majd zárjuk le légmentesen az üvegeket. A savanyúságot hagyjuk sötét helyen érni minimum 3-4 napot. Felbontás után tároljuk hűtőben, és mindig csak tiszta eszközzel nyúljunk bele.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 7010
- Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 20.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegán receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1509 recept
Az ősz beköszöntével ideje biztosítani a téli vitaminpótlást, úgyhogy megmutatjuk, hogyan csinálhattok savanyúságot egyszerűen, gyakorlatilag bármilyen zöldségből.