Házi meggyes rétes
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához (4 rúd)
-
31g rétesliszt114 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
4g kacsazsír0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez (1 rúd)
-
63g meggy28 kcal
-
19g nádcukor71 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g búzadara4 kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához (4 rúd)
-
250g rétesliszt910 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
-
2g ecet0 kcal
A töltelékhez (1 rúd)
-
500g meggy225 kcal
-
150g nádcukor570 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
8g búzadara29 kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához (4 rúd)
-
17.2g rétesliszt63 kcal
-
17.2g finomliszt63 kcal
-
2.1g kacsazsír0 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
13.8g víz0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
A töltelékhez (1 rúd)
-
34.4g meggy15 kcal
-
10.3g nádcukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.6g búzadara2 kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 533.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 357 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 86.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 433 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.4 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4264.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 308 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 720 mg
-
Nátrium 2855 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 589.7 g
-
Cukor 185 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 688.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 365 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 196 micro
-
Kolin: 225 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3465 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 716 micro
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 239 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Hozzávalók
A tésztához (4 rúd)
-
25 dkg rétesliszt
-
25 dkg finomliszt
-
2 ek kacsazsír
-
1 db tojás
-
2 dl víz
-
1 tk só
-
1 tk ecet
A töltelékhez (1 rúd)
-
15 dkg nádcukor
-
1 tk fahéj
-
1 csipet szegfűszeg
Elkészítés
A tésztához (4 rúd)
- A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.
- Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat, és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpackkal letakarva, langyos helyen pihentetjük.
- A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
- Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal meggyes töltelékkel töltjük.
- A meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de arra vigyázzuk, hogy ne fosszuk meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyjuk. Az a jó töltelék (legyen az bármilyen ízesítésű) amelyik egy kissé "tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, mandulához stb.
- Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 710
- Tegnapi nézettség: 108
- 7 napos nézettség: 530
- Össznézettség: 424747
- Feltöltés dátuma: 2012. július 02.
Ajánló
Sokféle variációt kitalálhatunk, friss illetve aszalt gyümölcsökkel, túróval, mákkal, dióval, mogyoróval, és természetesen sós töltelékkel is készíthetjük, húsos, halas, zöldséges, zöldfűszeres ragukkal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte hártyavékonyra tudja húzni. Én például, mikor rászántam magam a rétestészta projektre, nem viccelek, egy hétig minden nap rétest készítettem. Igaz, már majdnem ott tartottam, hogy hagyom a csudába az egészet, de mivel tudom, hogy a párom is, és a kicsi fiam is oda van a rétesért, erőt vettem magamon, és addig gyakoroltam, amíg szinte tökéletesre sikeredett. És most már azt is tudom, hogy nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe a tésztát, és másnap ugyanúgy ki lehet húzni és megtölteni, csak fel kell langyosítani egy kicsit. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kis tálkát amiben a tészta volt, beletettem egy nagyobb tál meleg vízbe. Tudom, az a legkönnyebb, hogy az ember elmegy a boltba és megveszi a készen kapható rétestésztát és nem nyűglődik vele otthon, pikk-pakk megtölti és megsüti. Igen ám, de ha valaki állandóan azt hallja otthon, hogy a házi rétes az az igazi, annak nincs párja, hogy a bolti rétestésztából készített, az csak a rétes kicsúfolása, akkor elgondolkodom azon, hogy anyáink, nagyanyáink, milyen természetességgel készítették otthon a rétest, mindenféle bolti vacak nélkül. Ha ők meg tudták csinálni, akkor én miért ne tudnám. És már csak azért is megéri vesződni vele, mert az elismerés biztos nem marad el. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá. Még több finomságért látogasd meg oldalam.