r
Nosalty Logó

Hamis csörögefánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Hamis csörögefánk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 44% Zsír

Tészta elkészítése

Kelesztés és sütés

Összesen 542 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 44% Zsír

Tészta elkészítése

Kelesztés és sütés

Összesen 3252 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 44% Zsír

Tészta elkészítése

Kelesztés és sütés

Összesen 243 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 44% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 542 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 44% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.9 g

Zsír

  • Összesen
    248.1 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    80 g
  • Koleszterin
    282 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    962.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    439 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    221 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    281 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    89 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    291 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    276 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 3252 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 44% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    4.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 243 kcal

Hozzávalók

Tészta elkészítése

Kelesztés és sütés

Elkészítés

Tészta elkészítése

  1. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt a cukrokat és pár csipet lisztet. Elkeverjük, és 10-15 percre félretesszük: felfuttatjuk.
  2. A vajat megolvasztjuk, és hozzáadjuk a liszthez a tojássárgájával, a sóval és az élesztős tejjel együtt. Kézzel 5-10 perc munkával szépen összedolgozzuk, akkor jó, ha a végén semmi tészta nem marad a kezünkön. Ha túl nyúlós-lágy a tészta, lisztet kell kis adagokban hozzáadni; míg ha túl kemény, akkor kevés langyos vízzel javíthatunk rajta.

Kelesztés és sütés

  1. Megfelelően nagy edényben konyharuhával lefedve kétszeres méretűre kelesztjük: ez egy hűvös konyhában 80-100 perc, a lakás legmelegebb pontján 50-70 perc, sütőben 30-35 fokon (1-3 percre be, majd kikapcsolva) 30-45 perc. A sütővel vigyázni kell, mert ~50 fokon már száradni kezd a tésztánk, és más folyamatok indulnak el benne, mint szeretnénk.
  2. Ennél a sütésnél a megkelt tésztát két egyenlő részre osztottam, s egyik feléből klasszikus farsangi fánkokat szaggattam, a másik feléből csörögefánk formákat hajtogattam: A klasszikus fánkhoz a tésztát ~1ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval formázzuk. A csöröge formákhoz a tésztát fél ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és ~4*7cm téglalapokra vágjuk. A téglalapok közepét átlósan bevágjuk, és ebbe lyukba visszahajtjuk a tészta egyik sarkát.
  3. Mindkét fánkfélét letakarva félretesszük további 10-20 percre kelni, ezalatt egy edénybe legalább 2 ujjnyi olajat hevítünk.
  4. A fánkokat mindkét felét a forró olajban 1-1 perc (vagy kevesebb!) alatt aranybarnára sütjük, ha elég forró az olaj, tényleg egyetlen perc alatt kész! Lecsepegtetjük, és papírtörlőre tesszük, majd porcukorral meghintjük.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 6254
  • Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 17.

Ajánló

Híg, tunkolni való sárgabaracklekvárral tálalom, de a szilva, az áfonya és a szeder is remekül illik hozzá.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hamis, mert nem a valódi csörögefánk tésztájából készül (tejföllel és élesztő nélkül), csak a formája lesz olyan, mint a csörögefánké. Ennél a sütésnél a tésztát kétfelé vettem, s a másik feléből sima kerek fánkokat sütöttem. Így összesen 2x 6-10db fánk készíthető a recept alapján.

Hozzávalók

Tészta elkészítése

Kelesztés és sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...