Hamis csörögefánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 44% Zsír
Tészta elkészítése
-
42g finomliszt152 kcal
-
25g tej14 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
4 kcal
-
6 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
142g napraforgó olaj313 kcal
Kelesztés és sütés
Összesen
542
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 44% Zsír
Tészta elkészítése
-
250g finomliszt910 kcal
-
150g tej84 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
850g napraforgó olaj1879 kcal
Kelesztés és sütés
Összesen
3252
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 44% Zsír
Tészta elkészítése
-
18.6g finomliszt68 kcal
-
11.2g tej6 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g porcukor1 kcal
-
63.2g napraforgó olaj140 kcal
Kelesztés és sütés
Összesen
243
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 44% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 41.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 160.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
542
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 44% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.9 g
Zsír
-
Összesen 248.1 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 282 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 962.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 246 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 439 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 221 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 62.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 281 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 89 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 291 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 276 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 264 micro
Összesen
3252
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 44% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 4.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
243
kcal
Hozzávalók
Tészta elkészítése
-
25 dkg finomliszt
-
1.5 dl tej
-
3 dkg vaj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 ek porcukor
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
10 dl napraforgó olaj
Kelesztés és sütés
Elkészítés
Tészta elkészítése
- A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt a cukrokat és pár csipet lisztet. Elkeverjük, és 10-15 percre félretesszük: felfuttatjuk.
- A vajat megolvasztjuk, és hozzáadjuk a liszthez a tojássárgájával, a sóval és az élesztős tejjel együtt. Kézzel 5-10 perc munkával szépen összedolgozzuk, akkor jó, ha a végén semmi tészta nem marad a kezünkön. Ha túl nyúlós-lágy a tészta, lisztet kell kis adagokban hozzáadni; míg ha túl kemény, akkor kevés langyos vízzel javíthatunk rajta.
Kelesztés és sütés
- Megfelelően nagy edényben konyharuhával lefedve kétszeres méretűre kelesztjük: ez egy hűvös konyhában 80-100 perc, a lakás legmelegebb pontján 50-70 perc, sütőben 30-35 fokon (1-3 percre be, majd kikapcsolva) 30-45 perc. A sütővel vigyázni kell, mert ~50 fokon már száradni kezd a tésztánk, és más folyamatok indulnak el benne, mint szeretnénk.
- Ennél a sütésnél a megkelt tésztát két egyenlő részre osztottam, s egyik feléből klasszikus farsangi fánkokat szaggattam, a másik feléből csörögefánk formákat hajtogattam: A klasszikus fánkhoz a tésztát ~1ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval formázzuk. A csöröge formákhoz a tésztát fél ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és ~4*7cm téglalapokra vágjuk. A téglalapok közepét átlósan bevágjuk, és ebbe lyukba visszahajtjuk a tészta egyik sarkát.
- Mindkét fánkfélét letakarva félretesszük további 10-20 percre kelni, ezalatt egy edénybe legalább 2 ujjnyi olajat hevítünk.
- A fánkokat mindkét felét a forró olajban 1-1 perc (vagy kevesebb!) alatt aranybarnára sütjük, ha elég forró az olaj, tényleg egyetlen perc alatt kész! Lecsepegtetjük, és papírtörlőre tesszük, majd porcukorral meghintjük.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 6254
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 17.
Ajánló
Híg, tunkolni való sárgabaracklekvárral tálalom, de a szilva, az áfonya és a szeder is remekül illik hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Hamis, mert nem a valódi csörögefánk tésztájából készül (tejföllel és élesztő nélkül), csak a formája lesz olyan, mint a csörögefánké. Ennél a sütésnél a tésztát kétfelé vettem, s a másik feléből sima kerek fánkokat sütöttem. Így összesen 2x 6-10db fánk készíthető a recept alapján.