Hajtogatós pogácsa
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
17g disznózsír150 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A tetejére
Összesen
715
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
200g disznózsír1804 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A tetejére
Összesen
8594
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
51.1g finomliszt186 kcal
-
15.3g vaj110 kcal
-
10.2g disznózsír92 kcal
-
2g tojássárgája7 kcal
-
10.2g tejföl20 kcal
-
2.6g élesztő3 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A tetejére
Összesen
440
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 750.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 174 mg
-
Nátrium 418 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 37.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 237 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 233 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
715
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 151.1 g
Zsír
-
Összesen 536.2 g
-
Telített zsírsav 274 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 187 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 1690 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9009.5 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 406 mg
-
Kálcium 1165 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 298 mg
-
Foszfor 2084 mg
-
Nátrium 5015 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 783.9 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 451.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2845 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 352 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 773 micro
-
Kolin: 800 mg
-
Retinol - A vitamin: 2794 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 588 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 869 micro
Összesen
8594
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 256 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
440
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
30 dkg vaj
-
20 dkg disznózsír
-
2 db tojássárgája
-
2 dl tejföl
-
50 g élesztő
-
1 ek só
-
1 csipet cukor
A tetejére
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl meleg vízben. Hozzászórunk egy csipet cukrot, hogy kicsit beindítsa.
- A lisztet egy tálba öntjük, a közepére egy kis mélyedést csinálunk.
- Ebbe öntjük a megindult élesztőt, a tejfölt, a tojásokat, a zsírt és a vajat (vagy margarint) és a sót.
- Elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta le nem válik a kezünkről, fényes nem lesz.
- 1-2 órára félretesszük kelni, hogy az élesztő dolgozhasson.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és meghajtogatjuk (az óramutató járásának megfelelő irányban minden oldalát középre hajtogatjuk, mintha egy lapot hajtanánk meg borítéknak).
- Letakarva pihentetjük egy fél órát, majd ismét kinyújtjuk, és megint meghajtogatjuk, ügyelve arra, hogy ugyanazt az oldalt hajtogassuk- ugyanis ettől lesz szép réteges, melegen darabokra szétomlós.
- Nyújtunk rajta egy utolsót, a tetejét bevagdaljuk, hogy szép kis taréjai legyenek a pogiknak.
- Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe tesszük, a tetejét lekenjükegy felvert tojással.
- Ha kedvünk tartja, reszelt sajtot is szórhatunk rá, de anélkül is nagyon finom.
- 200 fokon kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, ha szép aranyszínű.
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 292
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 168071
- Feltöltés dátuma: 2010. január 12.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Dacota
536 recept
Ez egy generációnként változó recept, és nálam ízre-állagra A POGÁCSA, csupa nagybetűvel. Dédnagymamám még csak zsírral készítette, nagymamám kifejlesztette a margarinos verziót, de mivel én inkább a vaj barátja vagyok, azt használom bele. Ha reggel sütöm ki, érdemes este összekészíteni, és a hűtőben éjszakáztatni (dédnagyanyám valószínűleg kitérne a hitéből a gondolatra, hogy tésztát hűtőben kelesztek, de működik, próbáltam), és reggel frissen kisütni. És mivel ez is egy 12 fős családra kitalált recept, egy ültő helyben nehéz elfogyasztani. Elkészíteni érdemes, mert ha még frissen lefagyasztjuk egy részét, akkor fogyasztás előtt kikapva a mélyhűtőből, 5 percre forró sütőbe dobva, olyan, mintha most készítettem volna frissen. Mennyei.