Hájas rétes
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
42g sertésháj338 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
33g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
167g alma78 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
A tetejére
-
9g tojás12 kcal
Összesen
767
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
250g sertésháj2030 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g víz0 kcal
-
1g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
Összesen
4597
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
11.9g sertésháj97 kcal
-
23.8g finomliszt87 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
-
9.5g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
47.7g alma22 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g zsemlemorzsa4 kcal
A tetejére
-
2.6g tojás3 kcal
Összesen
219
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 39.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 326.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 187.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
767
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.1 g
Zsír
-
Összesen 238.4 g
-
Telített zsírsav 85 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 503 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1956.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 231 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 959 mg
-
Nátrium 339 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 536.9 g
-
Cukor 112 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1124.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 384 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 408 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 243 micro
-
β-crypt 108 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 838 micro
Összesen
4597
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 93.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
219
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A hájat letisztítjuk a hártyától és húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadunk 15 dkg lisztet és jól összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a tésztát összeállítjuk.
- A maradék lisztből és a többi hozzávalóból szép sima tésztát gyúrunk. (Erre szánjunk időt és alaposan dolgozzuk ki!) Ha a napi feszültséget is szeretnénk levezetni néhányszor csapjuk erősen a gyúródeszkához. Ettől hólyagos lesz, jót tesz neki. Takarjuk le és pihentessük 20-30 percig.
- Ezután nyújtsuk ki kb. 3 cm vastagságúra. Tegyük a hájat a közepére, nyomkodjuk rá igazítsuk meg és csomagoljuk be a tésztába. Újra lehetünk egy kicsit dühösek és megütögethetjük kicsit a sodrófával. Nyújtsuk ki megint és hajtogassuk. Ezt a műveletet ismételjük meg még kétszer.
- Ha háromszor nyújtottunk és hajtogattunk megint pihentessük a tésztát 20 percig. (Szegényre ráfér, ha jól elvertük.)
- Közben lereszeljük az almát és cukorral, fahéjjal ízesítjük. (A cukrot jó ha az utolsó pillanatban adjuk hozzá akkor nem enged levet és nem kell kifacsarni.)
- Ezután utoljára kinyújtjuk, 1 cm vastagra. Ebből az adagból két rudat készítünk, tehát a tésztát kettévágjuk hosszában.
- Zsemlemorzsát szórunk a tészta szélére egy sávban majd rákanalazzuk az alma felét. Kettőt hajtunk rajta, és kizsírozott tepsibe rakjuk. A tetejét tojással megkenjük.
- Előmelegített sütőben megsütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x24
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 21576
- Feltöltés dátuma: 2010. december 15.
Ajánló
A tészta bármivel tölthető, mint a rétes. Meggyel, mákkal stb... persze hagyományosan szilvalekvárral is készíthetjük, csak akkor ne rúd formába,n hanem egyenként szögletes formákat vágva a tésztából töltsük meg.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Az Édes Nagyik című műsort néztem amitől felbátorodtam, és úgy döntöttem, én is készítek hájas tésztát, persze kicsit másképp. Ennek a hájasnak ugyanis rétes formája van. Van egy nagyon kedves ismerősünk Valika néni, aki nagyon profi hájas készítésben. Eddig mindig odaadtam neki a hájat, és ő meg hozta a kész süteményt. Most úgy gondoltam, én lepem meg őt, mert fárasztó neki a tésztagyúrás. Na meg épp itt az ideje, hogy én is felnőjek a feladathoz.