Habos lekváros-mazsolás tészta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
nyihaj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
50g cérnametélt186 kcal
-
69g tojás87 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
38g tejföl74 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
19 kcal
-
0g só0 kcal
-
104 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
3g margarin18 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
Összesen
898
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
200g cérnametélt742 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g sárgabaracklekvár417 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
Összesen
3594
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
17g cérnametélt63 kcal
-
23.4g tojás29 kcal
-
8.5g margarin61 kcal
-
12.7g cukor49 kcal
-
12.7g tejföl25 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1.7g vaníliás cukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.7g sárgabaracklekvár35 kcal
-
8.5g mazsola25 kcal
-
0.8g margarin6 kcal
-
0.8g zsemlemorzsa3 kcal
Összesen
303
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 36.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 247 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 643.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 280 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.1 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 100.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 369 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 158 micro
-
Kolin: 203 mg
-
Retinol - A vitamin: 353 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 177 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 315 micro
Összesen
898
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.7 g
Zsír
-
Összesen 144.8 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 989 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2575.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 460 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 201 mg
-
Foszfor 1121 mg
-
Nátrium 554 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 520.5 g
-
Cukor 320 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 403.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1474 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 110 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 632 micro
-
Kolin: 813 mg
-
Retinol - A vitamin: 1414 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 709 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1261 micro
Összesen
3594
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 218.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.2 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
303
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A szokásos módon megfőzzük a tésztát, leöblítjük, lecsepegtetjük.
- A mazsolát beáztatjuk.
- Szétválasztjuk a tojásokat: a) a sárgája mind egy tálba megy, b) a fehérjéből két külön tálba tesszük: az egyikbe kettő, a másikba három fehérje kerül.
- A két tojásfehérjéből kemény habot verünk.
- A tojások sárgáját a puha margarinnal és a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a sót, belereszeljük a citromok héját. Kikeverjük, majd a tésztára öntjük és összeforgatjuk (amennyiben mazsolát is teszünk a tésztába, azt a tojássárgás masszába tegyük, és azzal együtt adjuk a tésztához).
- A két tojásfehérjéből vert habot óvatosan forgassuk össze a tésztával.
- Öntsük a tésztát kivajazott, morzsázott sütőformába. Kenjük meg a tetejét a 4-5 ek. lekvárral.
- Előmelegített sütőben süssük meg.
- A maradék három fehérjéből verjünk kemény habot a maradék cukorral. Adhatunk hozzá ízesítésnek 2-3 ek lekvárt, pár csepp citromlevet vagy ecetet is.
- A megsült tésztát vegyük ki a sütőből, kenjük a tetejére a fehérjehabot.
- Az eredeti recept szerint 200 fokos sütőben 3-5 perc alatt kell a habot rápirítani a tészta tetejére. Mi nem szeretjük, ha nyers a hab, ezért én 5-10 percig 150 fokos sütőben szoktam még sütni (ekkor kezd a hab teteje itt-ott pirosodni), majd 200 fokon 3-5 perc alatt kap színt a hab.
- Ízlés szerint gyümölcsöntettel vagy kevés rummal kikevert baraclekvárral kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6678
- Feltöltés dátuma: 2012. február 23.
Ajánló
Magában is nagyon finom, de gyümölcsöntettel vagy lekvárral is tálalhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
nyihaj
120 recept
Nagyon szeretjük a stíriai metéltet, de öt emberre néha már húzós a túró ára bele. Ez a változat olcsóbb, hasonlít rá :) Ha hófehérnek szeretjük a habot, akkor a lekvárt rétegezhetjük a tésztába is! Ilyenkor a fele tésztát öntjük a formába, rá egy réteg lekvár, majd a maradék tészta és ismét lekvár. Süthetjük jénaiban, piteformában, tortaformában, de természetesen kisebb méretű tepsiben is. A mazsola nálam kimaradt - a gyerekek nem szeretik sajnos -, és nagy siettemben csak a tészta tetejére került lekváros réteg. :)