r
Nosalty Logó

Habos lekváros-mazsolás tészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Habos lekváros-mazsolás tészta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 898 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 3594 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 303 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    247 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    643.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    280 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.1 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    203 mg
  • Retinol - A vitamin:
    353 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 898 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.7 g

Zsír

  • Összesen
    144.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    989 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2575.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    213 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    1121 mg
  • Nátrium
    554 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    520.5 g
  • Cukor
    320 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    403.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1474 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    632 micro
  • Kolin:
    813 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1414 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    709 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1261 micro
Összesen 3594 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 303 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szokásos módon megfőzzük a tésztát, leöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. A mazsolát beáztatjuk.
  3. Szétválasztjuk a tojásokat: a) a sárgája mind egy tálba megy, b) a fehérjéből két külön tálba tesszük: az egyikbe kettő, a másikba három fehérje kerül.
  4. A két tojásfehérjéből kemény habot verünk.
  5. A tojások sárgáját a puha margarinnal és a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a sót, belereszeljük a citromok héját. Kikeverjük, majd a tésztára öntjük és összeforgatjuk (amennyiben mazsolát is teszünk a tésztába, azt a tojássárgás masszába tegyük, és azzal együtt adjuk a tésztához).
  6. A két tojásfehérjéből vert habot óvatosan forgassuk össze a tésztával.
  7. Öntsük a tésztát kivajazott, morzsázott sütőformába. Kenjük meg a tetejét a 4-5 ek. lekvárral.
  8. Előmelegített sütőben süssük meg.
  9. A maradék három fehérjéből verjünk kemény habot a maradék cukorral. Adhatunk hozzá ízesítésnek 2-3 ek lekvárt, pár csepp citromlevet vagy ecetet is.
  10. A megsült tésztát vegyük ki a sütőből, kenjük a tetejére a fehérjehabot.
  11. Az eredeti recept szerint 200 fokos sütőben 3-5 perc alatt kell a habot rápirítani a tészta tetejére. Mi nem szeretjük, ha nyers a hab, ezért én 5-10 percig 150 fokos sütőben szoktam még sütni (ekkor kezd a hab teteje itt-ott pirosodni), majd 200 fokon 3-5 perc alatt kap színt a hab.
  12. Ízlés szerint gyümölcsöntettel vagy kevés rummal kikevert baraclekvárral kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6678
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 23.

Ajánló

Magában is nagyon finom, de gyümölcsöntettel vagy lekvárral is tálalhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretjük a stíriai metéltet, de öt emberre néha már húzós a túró ára bele. Ez a változat olcsóbb, hasonlít rá :) Ha hófehérnek szeretjük a habot, akkor a lekvárt rétegezhetjük a tésztába is! Ilyenkor a fele tésztát öntjük a formába, rá egy réteg lekvár, majd a maradék tészta és ismét lekvár. Süthetjük jénaiban, piteformában, tortaformában, de természetesen kisebb méretű tepsiben is. A mazsola nálam kimaradt - a gyerekek nem szeretik sajnos -, és nagy siettemben csak a tészta tetejére került lekváros réteg. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...