Melengető gyömbéres csirkeleves megfázás ellen
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
250g csirke felsőcomb470 kcal
-
375g csirke alaplé26 kcal
-
43g fehér hagyma15 kcal
-
24g gyömbér19 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
0g mirin0 kcal
-
8g halszósz3 kcal
-
1g nádcukor5 kcal
-
1g szójaszósz1 kcal
-
75g pak-choi9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g szezámolaj22 kcal
-
43g citrom7 kcal
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1000g csirke felsőcomb1879 kcal
-
1500g csirke alaplé105 kcal
-
170g fehér hagyma62 kcal
-
96g gyömbér77 kcal
-
368g újhagyma71 kcal
-
0g mirin0 kcal
-
30g halszósz11 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
300g pak-choi34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g szezámolaj88 kcal
-
170g citrom26 kcal
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
27.4g csirke felsőcomb51 kcal
-
41.1g csirke alaplé3 kcal
-
4.7g fehér hagyma2 kcal
-
2.6g gyömbér2 kcal
-
10.1g újhagyma2 kcal
-
0g mirin0 kcal
-
0.8g halszósz0 kcal
-
0.1g nádcukor1 kcal
-
0.1g szójaszósz0 kcal
-
8.2g pak-choi1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.3g szezámolaj2 kcal
-
4.7g citrom1 kcal
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.7 g
Zsír
-
Összesen 38.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 208 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2779.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 404 mg
-
Nátrium 2088 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 333.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 224 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2101 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 888 micro
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 154.9 g
Zsír
-
Összesen 153.3 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 833 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11117.2 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 168 mg
-
Kálcium 588 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 366 mg
-
Foszfor 1615 mg
-
Nátrium 8352 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1333.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 897 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 224 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 597 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 407 micro
-
Kolin: 466 mg
-
Retinol - A vitamin: 197 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 8402 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3550 micro
- 9% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 229 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 230 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
Hozzávalók
-
1 nagy fej fehér hagyma
-
8 hüvelykujjnyi gyömbér
-
4 db újhagyma
-
1 db pak-choi (opcionális - magyarul bordáskel, egyéb nevein bok choy, pak choi vagy bok choi, egy távol-keleti káposztaféle, kiváltható friss korianderrel vagy petrezselyemcsokorral is)
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy teflonnal bevont, tágas edényben melegítsük fel az olajat, majd fektessük benne egymás mellé a csirkecombokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángos kezdjük el sütni őket.
- Amikor ez egyik oldala már aranybarnára pirult, fordítsuk át őket, és a másik oldalukat is pirítsuk meg. A fehér hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk negyed részekre és helyezzük a csirkék közé őket. Ha az ázsiai ihletésű levest szeretnénk elkészíteni, akkor ezen a ponton locsoljuk meg a csirkéket pár csepp mirinnel és halszósszal, majd folytassuk a csirkék lesütését.
- Ezalatt a gyömbért vágjuk vékonyabb, hüvelykujjnyi hosszúságú szeletekre. Ha csirkecombok mindkét oldala megpirult, adjuk hozzá a gyömbérszeleteket, majd öntsük fel forralt vízzel vagy csirkealaplével. Nagyjából 1,5-2 liter lére lesz szükségünk a leves megfőzéséhez.
- Kezdjük el forralni a levest a szokásos módon: ha felforrt, vegyük vissza a hőt és csak nagyon alacsony hő mellett főzzük. Dobjuk hozzá két szál újhagymát is. Ha szükséges, habozzuk le közben, alacsony hő felett főzzük közel egy órán át.
- Egy óra főzés után egy konyhai fogó segítségével vegyük ki a csirkecombokat a levesből, tegyük őket egy tálra, hagyjuk egy kicsit kihülni. Ha már nem forróak és biztonságosan hozzájuk tudunk nyúlni kézzel, egy villa segítségével hámozzuk le a húst a csontokról és tepjük őket kis cafatokra.
- Ezalatt pótoljuk az elfőtt folyadékot a levesből, majd főzzük tovább alacsony hő felett. Ha újra felforrt adjuk hozzá a pak choit (magyarul bordáskel, egyéb nevein bok choy, pak choi vagy bok choi, egy távol-keleti káposztaféle) és dobjunk a levesbe további apróra vágott, friss gyömbérszeletet és apróra vágott újhagymát.
- Merjük vissza a levesbe a tépett csirkedarabokat, majd forraljuk össze újra.
- Ha összeforrt, adhatunk hozzá további sót, borsot, egy teáskanál nádcukrot, frissen facsart citromlevet és további zöldfűszereket ízlés szerint, löttyinthetünk hozzá pár csepp szójaszószt is.
- Forrón tálaljuk, fogyaszthatjuk magában vagy párolt rizzsel a még tartalmasabb fogásért.
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 49
- Össznézettség: 2721
- Feltöltés dátuma: 2024. október 26.
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A cozy ginger chicken soup (azaz melengető gyömbéres csirkeleves) egy tápláló és fűszeres leves, amelyet a friss gyömbér és a hagymák ereje tesz igazán különlegessé. Az angol „cozy” szó az étel otthonos, melegítő jellegére utal, mert a gyömbér csípős aromája, a csirke fehérjéje és a különféle zöldfűszerek együtt olyan ételt alkotnak, amely jól esik hűvös napokon vagy megfázás idején. Ez a leves alapvetően a hagyományos csirkelevesekből ered, de friss gyömbérrel egészítik ki, amely jótékony hatású: segíthet az immunrendszer erősítésében, javíthatja az emésztést, és kellemesen átmelegíti a testet. A leves ízesítéséhez gyakran kerül mirin, halszósz, szójaszósz, lime-lé, koriander vagy pak choi is, hogy keleties ízvilágot kapjon, de ezek nélkül is nyugodt szivvel elkészíthetjük. A cozy ginger chicken soup tökéletes egytálétel, amely könnyen emészthető, és tele van tápanyagokkal, így kényezteti és táplálja a szervezetet.