r
Nosalty Logó

Melengető gyömbéres csirkeleves megfázás ellen

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Melengető gyömbéres csirkeleves megfázás ellen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 595 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2375 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.7 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2779.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    404 mg
  • Nátrium
    2088 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    333.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    149 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2101 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    888 micro
Összesen 595 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.9 g

Zsír

  • Összesen
    153.3 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    833 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11117.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    168 mg
  • Kálcium
    588 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    366 mg
  • Foszfor
    1615 mg
  • Nátrium
    8352 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1333.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    897 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    224 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    597 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    407 micro
  • Kolin:
    466 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    8402 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3550 micro
Összesen 2375 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    229 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 65 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy teflonnal bevont, tágas edényben melegítsük fel az olajat, majd fektessük benne egymás mellé a csirkecombokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángos kezdjük el sütni őket.
  2. Amikor ez egyik oldala már aranybarnára pirult, fordítsuk át őket, és a másik oldalukat is pirítsuk meg. A fehér hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk negyed részekre és helyezzük a csirkék közé őket. Ha az ázsiai ihletésű levest szeretnénk elkészíteni, akkor ezen a ponton locsoljuk meg a csirkéket pár csepp mirinnel és halszósszal, majd folytassuk a csirkék lesütését.
  3. Ezalatt a gyömbért vágjuk vékonyabb, hüvelykujjnyi hosszúságú szeletekre. Ha csirkecombok mindkét oldala megpirult, adjuk hozzá a gyömbérszeleteket, majd öntsük fel forralt vízzel vagy csirkealaplével. Nagyjából 1,5-2 liter lére lesz szükségünk a leves megfőzéséhez.
  4. Kezdjük el forralni a levest a szokásos módon: ha felforrt, vegyük vissza a hőt és csak nagyon alacsony hő mellett főzzük. Dobjuk hozzá két szál újhagymát is. Ha szükséges, habozzuk le közben, alacsony hő felett főzzük közel egy órán át.
  5. Egy óra főzés után egy konyhai fogó segítségével vegyük ki a csirkecombokat a levesből, tegyük őket egy tálra, hagyjuk egy kicsit kihülni. Ha már nem forróak és biztonságosan hozzájuk tudunk nyúlni kézzel, egy villa segítségével hámozzuk le a húst a csontokról és tepjük őket kis cafatokra.
  6. Ezalatt pótoljuk az elfőtt folyadékot a levesből, majd főzzük tovább alacsony hő felett. Ha újra felforrt adjuk hozzá a pak choit (magyarul bordáskel, egyéb nevein bok choy, pak choi vagy bok choi, egy távol-keleti káposztaféle) és dobjunk a levesbe további apróra vágott, friss gyömbérszeletet és apróra vágott újhagymát.
  7. Merjük vissza a levesbe a tépett csirkedarabokat, majd forraljuk össze újra.
  8. Ha összeforrt, adhatunk hozzá további sót, borsot, egy teáskanál nádcukrot, frissen facsart citromlevet és további zöldfűszereket ízlés szerint, löttyinthetünk hozzá pár csepp szójaszószt is.
  9. Forrón tálaljuk, fogyaszthatjuk magában vagy párolt rizzsel a még tartalmasabb fogásért.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. október 26.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: gluténmentes receptek

Receptjellemzők

Melengető gyömbéres csirkeleves megfázás ellen
Hering András 176 recept

A cozy ginger chicken soup (azaz melengető gyömbéres csirkeleves) egy tápláló és fűszeres leves, amelyet a friss gyömbér és a hagymák ereje tesz igazán különlegessé. Az angol „cozy” szó az étel otthonos, melegítő jellegére utal, mert a gyömbér csípős aromája, a csirke fehérjéje és a különféle zöldfűszerek együtt olyan ételt alkotnak, amely jól esik hűvös napokon vagy megfázás idején. Ez a leves alapvetően a hagyományos csirkelevesekből ered, de friss gyömbérrel egészítik ki, amely jótékony hatású: segíthet az immunrendszer erősítésében, javíthatja az emésztést, és kellemesen átmelegíti a testet. A leves ízesítéséhez gyakran kerül mirin, halszósz, szójaszósz, lime-lé, koriander vagy pak choi is, hogy keleties ízvilágot kapjon, de ezek nélkül is nyugodt szivvel elkészíthetjük. A cozy ginger chicken soup tökéletes egytálétel, amely könnyen emészthető, és tele van tápanyagokkal, így kényezteti és táplálja a szervezetet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„A gasztronómia nemcsak az étel, amit megeszünk, hanem minden más...

Szederkényi Olga „Krimik és krémek – Agatha Christie és Escoffier mester randevúja Gourmandiában" című könyvében a zseniális szerző és a francia kulináriát megújító mesterszakács segítségével vezet be minket a regények gasztronómiai világába. Mit árul el rólunk egy étkezés? Kiderülhet-e pusztán egy fogás leírásából, hol és mikor játszódik egy történet? Miért épp Christie és Escoffier? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a szerzővel ebben az interjúban.

Kormos Lili

További cikkek