Gőzön főtt bukta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
8g élesztő9 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
50g aludttej31 kcal
-
12 kcal
-
24 kcal
-
33g víz0 kcal
A feltéthez
Összesen
543
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g aludttej183 kcal
-
71 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
200g víz0 kcal
A feltéthez
Összesen
3242
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
44.2g finomliszt161 kcal
-
3.7g élesztő4 kcal
-
7.4g cukor28 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
22.1g aludttej13 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
-
14.7g víz0 kcal
A feltéthez
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.5g dió10 kcal
Összesen
238
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 442.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 223 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 101.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
543
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.7 g
Zsír
-
Összesen 59.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2654.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 232 mg
-
Kálcium 529 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 277 mg
-
Foszfor 1339 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 589.8 g
-
Cukor 116 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 607.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 615 micro
-
Kolin: 275 mg
-
Retinol - A vitamin: 158 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 357 micro
Összesen
3242
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
238
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
5 dkg élesztő
-
10 dkg cukor
-
1 db tojás
-
1 ek napraforgó olaj
A feltéthez
-
fahéj ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- Kelt tésztát készítünk:
- A tejet megmelegítjük (ha az ujjunkat még bele tudjuk tenni a tejbe, akkor jó). 3 csipet cukrot keverünk bele, majd az élesztőt felfuttatjuk az aludt tejünkben.
- (Aludt tej: mindig marad tej. Kibontjuk, nem tudjuk mikor bontottuk fel. Megromlik, mert kint felejtettük, stb. Soha ne öntsük ki! Ha szeretünk sütni, akkor bátran használjuk fel. A tészta nagyon finom lesz tőle. Én mindig tartok aludt tejet itthon, és mindig azzal készítem süteményeimet. Soha nem volt még rá panasz, és tapasztalatból mondom, a legjobb alapanyagnak bizonyul! Cukrász édesanyám, Nagymamáim, Dédnagymamám is így tesz/tett...)
- A lisztet, a cukrot, a tojást, az élesztőt, minden alapanyagot jól összedolgozunk.
- Mikor úgy érezzük, jól összedolgoztuk még egy ek olajat öntünk rá, és jól kidagasztjuk a tésztát.
- Pihentetjük/kelesztjük.
- Mikor megkelt, kinyújtjuk, és pogácsákat szagatunk belőle. Lehet négyzeteket is vágni, ki mit szeretne, ki milyen formát szeretne.
- Sütés:
- Olajat hevítünk egy olyan serpenyőben, aminek jól zárható fedele van! Nem kell, hogy túl forró legyen, mintha fánkot sütnénk. Lényeg, hogy kevés olajat használjunk, csupán lepje el teljesen az edény alját, de ne legyen mennyiség, ami benne van. Csupán ne lássunk az edény aljából száraz részt.
- Vizet forralunk. Forralhatunk elektromos vízforralóval, de külön edényben is a serpenyőnk mellett.
- Amikor forr a vizünk, és az olajunk is elég meleg (vegyünk egy nagy lélegzetet), emeljük fel a serpenyő fedelét, és a forró olajba öntsünk a forrásban levő vízből. Az edény feléig lehet önteni nyugodtan. Ezt gyorsan tegyük, mert az olaj fröcsög! Azonnal tegyük vissza a fedelet. Csak az első alkalommal fröcsög, utána már nem fog.
- Amikor a víz az olajban van, tegyünk a buktáinkból az edényben, és fedő alatt "gőzöljük". Ekkor már nem fröcsög az olaj. A buktákat nem kell megforgatni, mint a fánkot, csak az egyik oldalát "sütjük".
- Amikor szépen nagyra nőnek a bukták, készen is vannak. Nem kell sokáig gőzölni. Vegyük ki, és helyezzük tálba, tálcára.
- Vizet mindig akkor öntsünk az olajra, ha azt látjuk, elfogy. Csak az első alkalommal fröcsög, nem kell félni.
- A kész buktákat még forrón szórjuk meg kakaóval.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 245
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 45008
- Feltöltés dátuma: 2012. február 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Dédnagymamám receptje. Sajnos nem osztotta meg velünk a receptet, évek kísérlete, míg sikerült ugyanolyan Gőzönbuktát csinálni. 5 gyermek, 9 unoka, 5 dédunoka emlékszik ezekre az ízekre.... Soha nem feledem a konyhát, ahol ezt a süteményt rutinból, magabiztosan készítette eme csodát nekünk. Nem erőlködött, nem izgult, mindig ugyanolyan, mindig ugyanazzal ízzel várt bennünket. Ajánlom minden családtagnak, mindenkinek, aki szereti és tiszteli a régmúlt ízeit...