r
Nosalty Logó

Gotlandi sáfrányos rizskoch

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
K.Orsolya
Gotlandi sáfrányos rizskoch
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 2154 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    320 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.5 g

Zsír

  • Összesen
    141.1 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    698 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3554.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    660 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    198 mg
  • Foszfor
    711 mg
  • Nátrium
    1920 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    184.9 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    268.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1044 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    362 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1028 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    196 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 2154 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    400.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 243 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljuk fel a tejszínt és tejet egy vastag talpazatú lábosban.
  2. Tegyük hozzá a rizst, vajat és sót, vegyük takarékra a lángot (villanytűzhelyen én az 1-es fokozaton hagytam).
  3. Kb. 40 percet áll (melegszik-fődögél) így a rizs. Érdemes időnként megkeverni -le ne égjen.
  4. Ha a rizs már puha, hagyjuk hűlni. Esetleg kevés tejet tegyünk még hozzá, ha nagyon sűrű lenne a "tejbe rizs".
  5. Tegyük hozzá a többi hozzávalót: sáfrányt, mazsolát, mandulát, mézet, kardamom-ot és a tojásokat is egyenként. (Ők nem írták, de én magyarítottam azzal, hogy a tojássárga mellett a tojásfehérjét felvert formában tettem a sütihez, akárcsak a magyar rizskochnál.)
  6. Öntsük az egészet egy jénaiba, amit kivajaztunk előtte. Kb. 2-3 cm magas legyen a rizsmassza.
  7. Előmelegített sütőben kb. 30 percet süssük. (Míg meg nem pirul a teteje.)
  8. Tálaljuk tejszínhabbal és lekvárral.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5613
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 06.

Ajánló

Különleges sütemény, ami érdekes, ám igen finom. A megszokottól eltérő, különleges ízvilága miatt szeretettel ajánlom. Tejszínhabbal és savanykás lekvárral (kékmálna- (salmbärssylt) vagy vadszederlekvárral (björnbärssylt)) kínálják eredetileg. Lehet, hogy egreslekvárral is finom lenne?

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gotlandi sáfrányos rizskoch
K.Orsolya 17 recept

Gotland Svédország legnagyobb szigete, kedvelt üdülési célpont. Én még nem jártam ott, de egy ismerősünk áradozott többek között az ott evett sütiről is, ami szerinte tulajdonképpen egy fűszeres, kevésbé édes rizskoch volt. Mire jó az internet? Hát utánakerestem, s meglepetésnek megcsináltam... Állítólag olyan lett, mint az igazi. Magyar ízlésünknek érdekes, különleges élményt nyújtó sütemény lett a sáfrány és kardamom miatt. Ezeket a fűszereket itt előszeretettel használják süteményekhez, almapudinghoz, esetleg húsokhoz is. A kardamom a világ harmadik legdrágább fűszere a sáfrány és a vanília után -olvastam szintén a neten. De egy csöppnyi is elég a fűszerekből, mert intenzív ízűek. Így szerintem nem is lett egy túlzottan drága édesség.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...