Gotlandi sáfrányos rizskoch
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 23.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 592.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 320 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.5 g
Zsír
-
Összesen 141.1 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 698 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3554.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 660 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 198 mg
-
Foszfor 711 mg
-
Nátrium 1920 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 184.9 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 268.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1044 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 137 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 315 micro
-
Kolin: 362 mg
-
Retinol - A vitamin: 1028 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 196 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 487 micro
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 400.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 216 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 116 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Forraljuk fel a tejszínt és tejet egy vastag talpazatú lábosban.
- Tegyük hozzá a rizst, vajat és sót, vegyük takarékra a lángot (villanytűzhelyen én az 1-es fokozaton hagytam).
- Kb. 40 percet áll (melegszik-fődögél) így a rizs. Érdemes időnként megkeverni -le ne égjen.
- Ha a rizs már puha, hagyjuk hűlni. Esetleg kevés tejet tegyünk még hozzá, ha nagyon sűrű lenne a "tejbe rizs".
- Tegyük hozzá a többi hozzávalót: sáfrányt, mazsolát, mandulát, mézet, kardamom-ot és a tojásokat is egyenként. (Ők nem írták, de én magyarítottam azzal, hogy a tojássárga mellett a tojásfehérjét felvert formában tettem a sütihez, akárcsak a magyar rizskochnál.)
- Öntsük az egészet egy jénaiba, amit kivajaztunk előtte. Kb. 2-3 cm magas legyen a rizsmassza.
- Előmelegített sütőben kb. 30 percet süssük. (Míg meg nem pirul a teteje.)
- Tálaljuk tejszínhabbal és lekvárral.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5620
- Feltöltés dátuma: 2010. március 06.
Ajánló
Különleges sütemény, ami érdekes, ám igen finom. A megszokottól eltérő, különleges ízvilága miatt szeretettel ajánlom. Tejszínhabbal és savanykás lekvárral (kékmálna- (salmbärssylt) vagy vadszederlekvárral (björnbärssylt)) kínálják eredetileg. Lehet, hogy egreslekvárral is finom lenne?
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gotland Svédország legnagyobb szigete, kedvelt üdülési célpont. Én még nem jártam ott, de egy ismerősünk áradozott többek között az ott evett sütiről is, ami szerinte tulajdonképpen egy fűszeres, kevésbé édes rizskoch volt. Mire jó az internet? Hát utánakerestem, s meglepetésnek megcsináltam... Állítólag olyan lett, mint az igazi. Magyar ízlésünknek érdekes, különleges élményt nyújtó sütemény lett a sáfrány és kardamom miatt. Ezeket a fűszereket itt előszeretettel használják süteményekhez, almapudinghoz, esetleg húsokhoz is. A kardamom a világ harmadik legdrágább fűszere a sáfrány és a vanília után -olvastam szintén a neten. De egy csöppnyi is elég a fűszerekből, mert intenzív ízűek. Így szerintem nem is lett egy túlzottan drága édesség.