r
Nosalty Logó

Goblinye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Iluska
Goblinye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Egyéb

Összesen 1010 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Egyéb

Összesen 4037 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Egyéb

Összesen 244 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.1 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1646.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    534 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    437 mg
  • Nátrium
    480 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 1010 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104.4 g

Zsír

  • Összesen
    95.8 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6587.7 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    235 mg
  • Kálcium
    2134 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    501 mg
  • Foszfor
    1748 mg
  • Nátrium
    1920 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    670.8 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    141.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    73 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    575 micro
  • Kolin:
    243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    351 micro
Összesen 4037 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    398.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 244 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Egyéb

Elkészítés

Tészta

  1. 2 dl langyos tejbe teszünk egy ek. cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojást, a felfutott élesztőt és még kb 1 dl langyos tejet. Bedagasztjuk a tésztát, és egy teáskanálnyi zsírt is beledolgozunk. Ha sima a tészta, beszórjuk liszttel, és letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán fél cm-re nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, és mindegyikbe teszünk egy kiskanálnyi lekvárt. Gombócot formázunk, és az alját olvasztott, meleg zsírba mártjuk. Így helyezzük egymás mellé a tepsibe, pár percig még kelni hagyjuk, és előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük.
  4. Deszkára borítjuk, szétszedjük. Amíg hűl, a darált mákot elkeverjük a porcukorral. A maradék langyos tejbe tesszük a 3 kanál cukrot, és ebbe mártjuk a megsült gombócokat. Mákos cukorban meghempergetjük. Már is tálalhatjuk. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 71
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3446
  • Feltöltés dátuma: 2015. június 28.

Ajánló

Fontos a tészta alapos kidolgozása, és kelesztés után már ne maceráljuk a tésztát, csak a szükséges műveleteket végezzük. Az eredeti receptben a gombócokat aszalt szilvával töltötték meg, de én változtattam, és szilvalekvárt használtam.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Drága keresztanyámtól kaptam azt a könyvet, amiben ez a mesés kelt tészta van. Idézek belőle: "Eredetileg a szlovákok étele volt, de ma már a gyulafirátótiak is sajátjuknak tekintik. A nyugdíjasok minél több helybelit megtanítanak az  elkészítésére, hogy ennek a finom édességnek a receptje még sokáig megmaradjon..."

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Egyéb

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...