Goblinye
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Iluska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
150g finomliszt546 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
75g tej42 kcal
-
1g sertészsír7 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
1g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
Töltelék
-
65g szilvalekvár101 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
Egyéb
Összesen
1010
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
300g tej168 kcal
-
3g sertészsír27 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
4g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Töltelék
-
260g szilvalekvár403 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
Egyéb
Összesen
4037
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
36.3g finomliszt132 kcal
-
2.4g friss élesztő3 kcal
-
18.1g tej10 kcal
-
0.2g sertészsír2 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
Töltelék
-
15.7g szilvalekvár24 kcal
-
1.8g sertészsír16 kcal
Egyéb
Összesen
244
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.1 g
Zsír
-
Összesen 24 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1646.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 534 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 437 mg
-
Nátrium 480 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 35.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
1010
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.4 g
Zsír
-
Összesen 95.8 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 211 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6587.7 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 235 mg
-
Kálcium 2134 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 501 mg
-
Foszfor 1748 mg
-
Nátrium 1920 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 670.8 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 141.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 73 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 575 micro
-
Kolin: 243 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 351 micro
Összesen
4037
kcal
- 10% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 398.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 116 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 8.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
244
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
60 dkg finomliszt
-
4 dkg friss élesztő
-
3 dl tej
-
1 ek cukor
-
1 kávéskanál só
-
1 db tojás
Töltelék
-
13 ek szilvalekvár
-
2 ek sertészsír
Egyéb
Elkészítés
Tészta
- 2 dl langyos tejbe teszünk egy ek. cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
- Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojást, a felfutott élesztőt és még kb 1 dl langyos tejet. Bedagasztjuk a tésztát, és egy teáskanálnyi zsírt is beledolgozunk. Ha sima a tészta, beszórjuk liszttel, és letakarjuk, duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán fél cm-re nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, és mindegyikbe teszünk egy kiskanálnyi lekvárt. Gombócot formázunk, és az alját olvasztott, meleg zsírba mártjuk. Így helyezzük egymás mellé a tepsibe, pár percig még kelni hagyjuk, és előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük.
- Deszkára borítjuk, szétszedjük. Amíg hűl, a darált mákot elkeverjük a porcukorral. A maradék langyos tejbe tesszük a 3 kanál cukrot, és ebbe mártjuk a megsült gombócokat. Mákos cukorban meghempergetjük. Már is tálalhatjuk. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3446
- Feltöltés dátuma: 2015. június 28.
Ajánló
Fontos a tészta alapos kidolgozása, és kelesztés után már ne maceráljuk a tésztát, csak a szükséges műveleteket végezzük. Az eredeti receptben a gombócokat aszalt szilvával töltötték meg, de én változtattam, és szilvalekvárt használtam.
Receptjellemzők
Iluska
1115 recept
Drága keresztanyámtól kaptam azt a könyvet, amiben ez a mesés kelt tészta van. Idézek belőle: "Eredetileg a szlovákok étele volt, de ma már a gyulafirátótiak is sajátjuknak tekintik. A nyugdíjasok minél több helybelit megtanítanak az elkészítésére, hogy ennek a finom édességnek a receptje még sokáig megmaradjon..."