Gluténmentes császármorzsa
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
10 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10g tej6 kcal
-
25g rizsliszt92 kcal
-
63g mascarpone253 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
7g vaj50 kcal
Az öntethez
-
7g vaj50 kcal
-
8g barna cukor29 kcal
-
15 kcal
-
38g meggy17 kcal
A tálaláshoz
-
13g porcukor48 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
220g tojás277 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g tej22 kcal
-
100g rizsliszt366 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
28g vaj201 kcal
Az öntethez
-
28g vaj201 kcal
-
30g barna cukor114 kcal
-
150g erdei gyümölcs mix62 kcal
-
150g meggy68 kcal
A tálaláshoz
-
50g porcukor194 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
19.8g tojás25 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
3.6g tej2 kcal
-
9g rizsliszt33 kcal
-
22.5g mascarpone91 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
2.5g vaj18 kcal
Az öntethez
-
2.5g vaj18 kcal
-
2.7g barna cukor10 kcal
-
13.5g erdei gyümölcs mix6 kcal
-
13.5g meggy6 kcal
A tálaláshoz
-
4.5g porcukor17 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 42.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 210 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.6 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 282 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 272 micro
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 50.9 g
Zsír
-
Összesen 169 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 841 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1226.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 233 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 517 mg
-
Nátrium 315 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 250.5 g
-
Cukor 153 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 290 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 779 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 595 mg
-
Retinol - A vitamin: 686 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1128 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1090 micro
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 110.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
4 db tojás
-
1 csipet só
-
50 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
4 ek tej
-
250 g mascarpone
A tepsi kikenéséhez
-
2 ek vaj
Az öntethez
-
2 ek vaj
-
3 ek barna cukor
-
15 dkg meggy
A tálaláshoz
-
5 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- 3 tojássárgáját és 1 egész tojást, csipet sót, cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tejet, mascarponét, és habosra kikeverjük. A lisztet hozzáadjuk, elkeverjük.
- A 3 tojásfehérjéhez kevés citromlevet adunk, és felverjük, majd az előző masszához keverjük.
- Egy tepsit vastagon kivajazunk, és kb. 1 cm vastagon elterítjük benne a "tésztát".
- Előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna lesz a teteje, majd kisebb négyzetekre daraboljuk, átforgatjuk, és rövid ideig tovább sütjük.
- Az öntethez 2 ek vajon 3 ek barnacukrot karamellizálunk, és az erdei gyümölcsöket vagy csak ribizlit meggyel vegyítve hozzáadjuk, pár percig forraljuk.
- Tálaláskor porcukorral meghintjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 191
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 30170
- Feltöltés dátuma: 2010. február 21.
Ajánló
Ajánlom mindenkinek, mert nagyon kellemes desszert.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A Vacsora csatában nagy sikert aratott receptünk. Sok fejtörést jelent nekem a gyermekkorunk világát megidéző ételek elkészítése gluténmentesen. Amellett, hogy a férjem kedvében akarok járni, az is motivál, hogy bebizonyítsam neki és a környezetünknek, hogy a lisztérzékenység egy állapot, és a diéta betartása mellett is tökéletes, ízletes ételek kerülhetnek az asztalra lemondás nélkül. Nos, ilyen fejtörés volt hosszú ideig a császármorzsa, legalábbis amit Magyarországon klasszikusan annak hívunk, noha a búzadara használata korántsem kötelező komponense az eredeti osztrák receptnek. Bevallom, én ezt az utóbbit nem tudtam, így mivel a búzadarát semmiképp nem sikerült kiváltanom, lemondóan más finomságok elkészítése felé fordultam. Egészen addig, míg egy vendégség alkalmával férjem kollégájának párja el nem mesélte, miként készített isteni császármorzsát mascarponéval. A receptet akkor el sem kértem, de otthon már bőszen keresgéltem osztrák weboldalakon, amíg valami hasonlót nem találtam. A lisztet rizsliszttel helyettesítve és még pár apró változtatással megszületett ez a recept. A mi Császári gluténmentes morzsánk.