Gesztenyemousse alagút
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskóta alaphoz
-
53g babapiskóta197 kcal
-
25g csokoládé137 kcal
-
35 kcal
A krémhez
-
156g gesztenyemassza280 kcal
-
75g növényi tejszín188 kcal
A sziruphoz
Az alsó réteg babapiskóta mártogatásához
-
38g tej21 kcal
A csokoládéforgácshoz
-
18 kcal
-
25g csokoládé137 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskóta alaphoz
-
210g babapiskóta790 kcal
-
100g csokoládé546 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A krémhez
-
625g gesztenyemassza1119 kcal
-
300g növényi tejszín753 kcal
A sziruphoz
Az alsó réteg babapiskóta mártogatásához
-
150g tej84 kcal
A csokoládéforgácshoz
-
71 kcal
-
100g csokoládé546 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskóta alaphoz
-
11.6g babapiskóta44 kcal
-
5.5g csokoládé30 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
A krémhez
-
34.5g gesztenyemassza62 kcal
-
16.6g növényi tejszín42 kcal
A sziruphoz
Az alsó réteg babapiskóta mártogatásához
-
8.3g tej5 kcal
A csokoládéforgácshoz
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
5.5g csokoládé30 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 42.8 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 161.3 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 50.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 52.6 g
Zsír
-
Összesen 171.1 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1486.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 290 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 294 mg
-
Foszfor 412 mg
-
Nátrium 459 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 645.3 g
-
Cukor 296 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 201.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 82.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
A piskóta alaphoz
-
30 db babapiskóta
-
2 ek napraforgó olaj
A krémhez
-
62.5 dkg gesztenyemassza
-
3 dl növényi tejszín
A sziruphoz
Az alsó réteg babapiskóta mártogatásához
A csokoládéforgácshoz
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A piskóta alaphoz
- Egy hosszúkás, szögletes püspökkenyér- vagy kenyérformát folpack-kal kibélelünk, és kipróbáljuk hány darab babapiskótára lesz szükségünk két oldalt. (Én egy 11 x 25 x 7 cm nagyságú formát használtam, és 16 db babapiskóta kelletaz oldalához, amit csokiba kelletkimártani.)
- A babapiskóták mártogatásához a csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és ferdén kimártjuk benne a szükséges mennyiségű babapiskótát, majd rácsra helyezzük, és hűtőben megdermesztjük.
- Elkészítjük a szirupot, amelynek 2/3-ával elkeverjük a gesztenyemasszát.
- A tejszínt habbá verjük, és óvatosan összekeverjük 37,5 dkg szirupos gesztenyével.
- Amikor a babapiskótán a csokoládé megdermedt, a folpack-kal bélelt formába szorosan egymás mellé állítjuk a babapiskótákat, a forma két hosszanti oldalához támasztva.
- A babapiskóták közé a formába simítjuk a gesztenyés krémet.
- A maradék szirupos gesztenyemasszából akkora téglalapot formázunk, hogy a krémet be tudjuk fedni vele.
- A maradék szirupot a tejjel elkeverjük, belemártjuk a megmaradt babapiskótákat, és élére állítva befedjük az alagutat. Folpackkal letakarjuk a desszertet, és legalább 2 órát hűtjük. (Én egy éjszakát hűtöttem.)
- Tálaláskor egy tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot, és megszórjuk csokoládéforgáccsal.
- A csokoládéforgácsot magunk is könnyen elkészíthetjük, amelyhez felolvasztjuk a csokoládét az olajjal vízgőz felett, majd egy műanyag deszkára borítjuk. 1-2 mm vastagságban elsimítjuk, és hűtőben megdermesztjük.
- Egy fém spatula vagy akár pizzalapát segítségével csokoládéforgácsokat tolunk le a megdermedt csokoládérétegből.
- Tepsi mérete: 11x25x7
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10047
- Feltöltés dátuma: 2010. december 03.
Ajánló
A receptet tejszínréteg nélkül írtam, de aki szeretne tejszínréteget, az hagyja meg a tejszín 1/3 részét - ne keverje össze a gesztenyével - és abból készítse a rétegzéskor a tejszínes csíkot. (További képek itt láthatóak.)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ennek a desszertnek az eredeti receptje a Nők Lapja Konyha magazin októberi számában található. Múlt hétvégén Márton napi búcsú volt a kis falunkban, arra készítettem ezt az édességet, de picit módosítani kellet a recepten, mert akik ettek belőle, több dologra (pl.: alkohol, gyümölcs, tej) is allergiásak, ezért azokat ki kellett hagynom. Az eredeti recept szerint a gesztenyemassza felét meggylikőrrel, baracklekvárral kell összekeverni, míg a másik felét rummal. Mindezt én sziruppal helyettesítettem. Továbbá növeltem a gesztenye mennyiséget, növényi tejszínt használtam (az eredeti recept is ezt tartalmazza). A tejszínt először soknak találtam, de aztán mégis szükség volt a 3dl-ből felvert mennyiségre, nálam ebből adódik a tejszínes csík.