Garnélás tészta - tengerre magyar!
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
63g garnéla44 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
125g spagetti tészta464 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g whiskey19 kcal
-
75g főzőtejszín98 kcal
-
20g lestyán0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
250g garnéla178 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
500g spagetti tészta1855 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
4g só0 kcal
-
30g whiskey75 kcal
-
300g főzőtejszín393 kcal
-
80g lestyán0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
19.9g garnéla14 kcal
-
4g vaj29 kcal
-
0.6g olívaolaj6 kcal
-
39.9g spagetti tészta148 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
2.4g whiskey6 kcal
-
23.9g főzőtejszín31 kcal
-
6.4g lestyán0 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.2 g
Zsír
-
Összesen 24.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 186 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1642.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 487 mg
-
Nátrium 799 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 135.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 211 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 318 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 207 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 113 g
Zsír
-
Összesen 98.5 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 745 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6570 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 413 mg
-
Kálcium 622 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 356 mg
-
Foszfor 1948 mg
-
Nátrium 3196 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 393.2 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 542.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 844 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1273 micro
-
Kolin: 510 mg
-
Retinol - A vitamin: 830 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 313 micro
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 255 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Hozzávalók
-
1 ek olívaolaj
-
4 gerezd fokhagyma
-
30 ml whiskey
-
3 dl főzőtejszín
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
- A garnélát szobahőmérsékleten (vagy hideg vízben) kiengedjük, lecsepegtetjük, majd papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet.
- A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
- A serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a vajat és az olívát, majd a fokhagymát. 2 percig pároljuk (vigyázzunk, nehogy leégjen!)
- Beletesszük a garnélát, sózzuk, borsozzuk, és 1-2 percig pirítjuk mindkét oldalát.
- Hozzáadjjuk a whiskey-t, 1-2 percig pároljuk benne, majd beletesszük a lestyánt, elkeverjük, és a tejszínt is.
- Addig főzzük, míg a tejszín be nem sűrűsödik (szintén kb. 2 perc). Kevergetjük.
- Ha elkészült, levesszük a tűzről, és addig, amíg forró, beldolgozzuk a tojássárgáját.
- Megfőzzük a tésztát al dente módon és tálalhatunk.
- Receptkönyvben: 100
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 14358
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 06.
Ajánló
Tetejére a maradék lestyán, vagy bazsalikom mehet. Tálalás, befalás, megszeretés, büszkeség, elmerengés, tengeri fuvallat, látomás, hajóskapitány vagy!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Hát ebbe mindenki belefut. Ha kishazánkfia-lánya kikeveredik külföldre, -még ha csak ide, a közeli Horvátországba is, ahol annyi élet van a tengerben, mint öreganyám fúrtkútjában-, és beül egy étterembe, akkor tuti beválasztja a „fruttidimárét”. Az esetek 50%-ban nem is szereti, de berendeli, mert ha már eljött idáig, akkor csak megkóstolja, már csak jár neki ennyi, nem? Meg hát mit mesél majd otthon, a nagy családi élménybeszámolón, hogy hamburgerezett ??? Normáááális? Szóval beválasztja a tengeriherkentyűs tésztát, vagy pizzát. A bátrabbak „fispláttét” rendelnek nagy büszkén, hogy milyen kemények, aztán mikor kihozzák a sok élient a tálcán, akkor a szomszéd asztalt kezdik el lesni, hogy hátha kiderül, hogy melyik részét lehet, vagy érdemes megenni, pláne milyen evőeszközzel… Aztán persze nem eszi meg, vagy megeszi, de nem ízlik neki. Ilyen gumis, meg halízű (!!!), meg vizes. Hát nem egy pörkölt, vagy egy csülök pékné módra az biztos, de még csak nem is Jókai bableves. „Jó hát mindegy…” gondolja, legalább megpróbálta. Aztán, ha jövőre visszajön, akkor újra megpróbálja, mert az idő megszépíti majd a gumiállagot, és hát lehet,hogy nem jó helyen ették, lehet, hogy rosszul volt elkészítve. Aztán persze majd megint nem ízlik, de majd talán jövőre…, vagy legközelebb. Ez az egész "muszáj tengeri élőlényt ennem külföldön" problémakör szerintem onnan gyökerezik, hogy kishazánk itt maradt a „NAGY DARABOLÁS”-kor (nem akarok törizni, de annyit, hogy Trianon) tenger nélkül. Itt maradtunk, és hogy a témán belül maradjak néztünk, mint hal a szatyorban. Ez a tengerhiány olyan mélyen beágyazódott a tudatalattinkba, hogy itthon a hétköznapok nyüzsgése nem engedi felszínre törni, de ahogy kimegyünk, és pofán csap a tengeri szél, egyszerűen kitör belőlünk, és vízi állatot kell ennünk. Ennyi. Viszont a mi, erősen fűszeres, sok hozzávalóval dolgozó magyaros konyhánk, és az ehhez szokott ízlelőbimbónk elsőre nem érti, mit akarunk. Elég sivárnak, íztelennek, vizesnek tűnhet a fruttidimáre. Persze, én most arról beszélek, ha tényleg vmi inkább gyártósornak beillő, futószalagon előállított, ipari módon ételeket magából kiontó, turistacsalogató étterembe tértünk be. Számtalanszor futottam már bele én is a vizes, fűrészporízű halba, vagy biciklibelső állagú rákba, vagy tintahalba. Pedig…Pedig, ha jól készítik el, nem sütik-főzik túl, vagy alul, nem tocsog a saját levében, vagy olívában, és megfelelő minőségűek az alapanyagok, akkor a legjobb lehet. Ha még nem ettünk ilyet, vagy van negatív tapasztalat, akkor a lényeg a fokozatosság. Pl. ne válasszunk egy farkashalat roston egy olyan étteremben, ahol nem ülnek helyiek (a helyiek mindig tudják, hogy hol főznek igazán jól), mert akkor tulajdonképpen egy a tenger vizéhez hasonló állagú és ízű ételnek nevezett valamit fogunk kapni, viszonylag borsos áron, pedig tengervizet már nyeltünk tök ingyen, amikor két helyi alkoholos ital elfogyasztása után megmutattuk a gyereknek, hogy hogyan kell kézen állni víz alatt. Kezdjük garnélával, mert ha jól van elkészítve, akkor bele fogunk szeretni, első ízlelésre. Azt szokták mondani annak, aki még nem evett, hogy rábeszéljék: „Nyugi, olyan íze van, mint a csirkének”. Ezt a marhaságot! Má’mé’ lenne olyan íze, mint a csirkének. A csirkének van csirke íze, a garnélánek garnéla íze van. Ennyi erővel nyugodtan egyél almát, körte íze van. Na, akkor vegyünk 25 dkg fagyasztott, tisztított garnélát (persze, aki tud frisset, az a tuti, de a fagyasztott termék zacskó hátulján összetevőket kötelező elolvasni, vagy intelemként az előző bejegyzést). Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, de ha sietünk, akkor dobjuk bele egy tál hideg vízbe. Miután felolvadt, lecsepegtetjük, majd papírtörlővel felitatjuk róla a vizet. Pucolj meg 4 gerezd fokhagymát és aprítsd fel egészen kicsire (figy, ne reszeld, ne préseld, aprítsd fel késsel) Egy serpenyőt feldobunk a tűzhelyre, alágyújtunk kb ¾ póveren, és beledobunk 5-6 dkg márkázott vajat (nem margarint, Te! Az egy zsírkocka!), és 1 evőkanál olívát, mert így nem ég oda a vaj. Ha már serceg, akkor bele a fokhagyma 2 perc alatt kicsit megpároljuk (meg ne égjen!), majd mehet rá a garnéla. Most kell egy kis frissen őrölt fekete bors (mondjuk 4 nagytekerés, vagy 0,5 kk sima zacskós is ok), majd frissen őrölt tengeri só (ez is mondjuk4 nagytekerés az őrlővel, vagy 1 kk normál só, ha gyengén vagy felszerelve, mint a dévómatiz), 1-2 percig sütjük mindkét oldalát, majd most jön egy kis tutiság. 5 cl whisky-t kellene bedobnod a szervezetbe, már csak a tengerészfíling miatt is (jójó, tudom, rum) és 3-4 cl-t kellene a garnélára is borítani, de nem vmi "tescógazdaságos gagyit", hanem normálisssat. Ha nem van otthon, akkor konyak is jó, csak ahogy már többször is kértem, felejtsd már el a napóleont…Forgasd át az alkoholban, ez újabb max 1-2 perc, és tegyél rá 1 marék friss, apróra vágott lestyánt, ha nincs, akkor petrezselymet. (ha nincs friss, akkor egy csapott ek) keverd össze, és boríts rá 3 dl tejszínt (20%-os legyen), kevergesd, és várd meg, míg a tejszín besűrűsödik. Vedd le a tűzről, és így amíg még kicsit rotyog, törj fel egy tojást (a fehérjére nincs szükség), a sárgáját dobd a rákra, és alaposan keverd bele. Az a maradék hőn szépen bele fog dolgozódni a cuccba. Főzz meg al dente módon egy zacskó spagettit (teljes kiőrlésű tönkölybúzát szoktam, de durum is jó). Tálalhatsz ennyi. Tetejére a maradék lestyán, vagy bazsalikom mehet.